Neobyčajný (zá)ZRAK

50 príbehov z pracovne Centra ProVitalis - prirodzeného zlepšovania zraku bez okuliarov

Prezradte niečo o sebe a čo vás inšpirovalo knihu napísať.

Volám sa Daniela Maťuchová a venujem sa Batesovej metóde prirodzeného zlepšovania zraku bez okuliarov. Učím ľudí rôzneho veku s rôznymi očnými diagnózami, ako si svoj stav zlepšiť prostredníctvom praktizovania jednoduchých techník a aktivít. Tejto problematike sa profesionálne venujem od januára 2014, kedy som si v Banskej Bystrici založila Centrum ProVitalis.

K tomuto povolaniu ma priviedli životné okolnosti, keď sa mi predčasne narodil syn Mikuláš a jedným z mnohých problémov, ktorým sme museli čeliť, bol vážne poškodený zrak. Klasická medicína nám už nemala čo ponúknuť a tak som hľadala alternatívne možnosti. Našla som aj Batesovu metódu, ktorú som sa nakoniec rozhodla študovať vo Veľkej Británii. Od mája 2013 som členom medzinárodnej asociácie združujúcej učiteľov Batesovej metódy.

V novembri 2017 mi vyšla prvá kniha s názvom “Lepší zrak prirodzene - praktický sprievodca na ceste za lepším zrakom”.

Počas svojej viac než sedemročnej praxe som mala možnosť pracovať s veľkým počtom študentov Batesovej metódy prirodzeného zlepšovania zraku.

Niektoré príbehy sa opakovali, akoby boli písané cez kopírovací papier. Ale našli sa medzi nimi aj také, ktoré ma prekvapili či boli nejakým spôsobom výnimočné. Nech už boli také či onaké, každý jeden mi priniesol kúsok nového poznania. Spolu s ním prišla aj myšlienka, že by som toto poznanie mala posunúť ďalej.

A tak začali vznikať krátke príbehy z mojej pracovne.

 

Pre koho je kniha určená a o čom je?

Kniha pozostáva z viac než 50 príbehov, ktoré som si zapisovala počas posledných štyroch rokov a prostredníctvom ktorých sa snažím poukázať na najčastejšie chyby a zlozvyky, ktoré vedú k oslabenému zraku. Čitateľ má možnosť pozorovať, ako okuliare vplývajú na náš zrak, i to ako rôznorodo ľudia pristupujú k ich používaniu. Nechýbajú ani laserové operácie.

V ďalšej časti knihy máte možnosť spoznať, s akými rozmanitými zrakovými problémami sa stretávam vo svojej praxi.

Ďalšia, veľmi zaujímavá kapitola, je venovaná najčastejším problémom u detí ako aj špecifikám ich zrakového vnímania, ktoré je v mnohom odlišné od vnímania dospelých. Určite ju ocenia hlavne rodičia, ktorých deti majú nejaký problém so zrakom.

Posledná, ale nemenej zaujímavá časť knihy, je vyhradená psychike a jej vplyvu na to, ako vidíme. Možno vás prekvapí, čo všetko vám môže spôsobiť rozmazané videnie.

Príbehy sú doplnené o moje postrehy a krátke zamyslenia, ale aj tipy a rady, čo môžeme robiť pre svoje oči, aby nám v dobrej kondícii slúžili čo možno najdlhšie.

Vybrala som techniky a aktivity, ktoré sú z môjho pohľadu najefektívnejšie. Pridala som aj niektoré ďalšie tipy, ktoré v mojej prvej knihe nenájdete. Na konci knihy je slovníček (aj medicínskych) pojmov, aby ste lepšie rozumeli tomu, o čom píšem. Nechýba ani test do diaľky a na blízko, pretože tie spomínam v mojich príbehoch veľmi často.

Hovorí sa, že opakovanie je matkou múdrosti. V závere knihy som preto pripravila „ťahák“, v ktorom máte v bodoch zhrnuté všetko dôležité. Kniha je logicky členená do už spomínaných kapitol. Tie sa prelínajú s príbehom Evy, ktorá vás bude celou knihou sprevádzať. Krátky úryvok z knihy, v ktorom máte možnosť zoznámiť sa s Evou, nájdete tu Neobyčajný (zá)ZRAK - Príbehy z mojej pracovne | Čo dokáže mama (codokazemama.sk)

Kniha Neobyčajný (zá)ZRAK vhodne dopĺňa prvú knihu Lepší zrak bez okuliarov – praktický sprievodca na ceste za lepším zrakom, ale je použiteľná aj samostatne. Určite sa jej potešia tí, ktorým čítanie odborných textov na tému zraku príde nudné a náročné na pochopenie. Verím, že mnohí ocenia aj použité písmo, ktoré je väčšie, než bežne používané. Knižka tak môže byť pekným a užitočným darčekom aj pre vašich starých rodičov.

Referencie od čitateľov

Najviac ma nadchli príbehy o deťoch. Hoci moja dcéra nemá problém so zrakom, hneď som sa do toho vcítila ako matka a hovorím si, že toto by mal počuť každý rodič, aby sa mohol informovane rozhodnúť o možnostiach liečby svojho dieťaťa. Pri čítaní niektorých príbehov mi bolo ľúto, že väčšina detičiek sa trápi so zrakom aj preto, že kvôli nedostatočnej informovanosti rodičov a lekárov sú nútené, aby sa ich očká namáhali a unavovali, aby boli v strese. A to všetko sa deje v mene "dobrého zraku" s pripomienkou, že aj tak sa im dioptrie časom budú zvyšovať.

Po prečítaní knihy som tiež viac ocenila expertízu a opis toho, ako autorka u každého skúma problém z rôznych uhlov pohľadu. Je ako nejaký zrakový detektív, ktorý sa neuspokojí len s bežným testovaním pomocou optotypu, ale hľadá všetky súvislosti a prepojenia, ktoré sa skrývajú za momentálnou situáciou daného človeka. Je optimistické a povzbudzujúce čítať, ako už počas dvojhodinovej konzultácie objavuje možnosti, kedy sa zrak  správne prepojí s mozgom, ako jej študenti zažívajú záblesky ostrého videnia, ako zistia, ktoré cvičenie je v ich prípade to pravé. Pri detičkách je motivujúce čítať, ako rýchlo reagujú na nové možnosti. 

Ďalšia kapitola, ktorá ma zaujala, bola venovaná psychickým príčinám. Väčšinou nemyslíme na to, že by psychika mohla mať vplyv na zrak, ale na uvedených príbehoch je to pekne vidieť. 

Páčilo sa mi, že k príbehom sú priradené konkrétne cvičenia, ktorých praktizovaním si môžu pomôcť ľudia s podobným problémom. Dozvedela som sa, že očné cvičenie neznamená automaticky gúľanie očami. Rovnako mnohé cvičenia sa dajú robiť formou hry, takže rodič môže „zabiť dve muchy jednou ranou“. Knižka je zaujímavá aj tým, že autorka ako učiteľka Batesovej metódy, čitateľovi umožňuje „nahliadnuť za scénu“ a delí sa s tým, čo sa za tie roky naučila. Z toho je jasné, že na Slovensku je obrovská medzera vo vzdelávaní o zraku a možnostiach zlepšenia. Postoj rodičov je teda  do značnej miery ovplyvnený nedostatkom informácií. Väčšina z nich zrejme ani nehľadá iné možnosti než okuliare či operáciu, pretože nevedia že vôbec nejaké existujú.

Michaela Ray de Witters, NLP koučka v oblasti vzťahov

 

Daniela Maťuchová prináša svoju druhú knihu zaoberajúcu sa cestami k náprave videnia, veľmi ojedinelú, potrebnú a prospešnú pre mnohých. Napísaná je pútavým spôsobom, ktorý kombinuje osobné príbehy ľudí na ceste za lepším zrakom s praktickými návodmi jednotlivých cvičení, aktivít a zásad napomáhajúcich uzdraveniu zraku.

Príbehy ľudí sú pre ostatných obvykle zaujímavým spôsobom priblíženia určitej problematiky, všetci ich radi čítame. Môžeme sa s niektorými z nich stotožniť a byť tak motivovaní, povzbudení pracovať na riešení našich vlastných ťažkostí. Daniela prostredníctvom nich ukazuje, že náš zrak sa dokáže zmeniť k lepšiemu, ak mu doprajeme pozornosť a starostlivosť.

Je dobré, že si čoraz viac ľudí uvedomuje, že zodpovednosť za svoje zdravie majú vo svojich rukách. Môžu a sú schopní pre seba urobiť mnoho, potrebné je obrátiť sa pritom k sebe, do svojho vnútra. Nedá sa spoliehať len na pomoc zvonku od niekoho, kto za človeka problém či ochorenie vyrieši jednoducho a rýchlo napríklad tabletkami, okuliarmi alebo laserovou operáciou. Takéto riešenia nejdú do hĺbky, do podstaty problému, jeho príčina zostáva.

Pri mojom zoznámení sa s Batesovou metódou sa mi ukázala cesta, ktorá mi v mojej práci očnej lekárky chýbala. Počas svojej praxe som si uvedomila, že napríklad okuliare zrakové vady v podstate neliečia, len pôsobia ako barly, teda pomôcka zabezpečujúca videnie považované za normálne. Dlhšiu dobu sa zaujímam o psychosomatické a celostné prístupy v medicíne a v metóde prirodzeného zlepšovania zraku som našla, čo som hľadala.

Som vďačná Daniele za to, že prináša na Slovensko tento systém podpory zraku a zrakovej hygieny, ktorý je v zahraničí známy a pomerne rozšírený. Myslím, že takejto osvety je u nás zatiaľ žalostne málo.

MUDr. Annamária Pavelová, očná lekárka

Dankine texty poznám takmer naspamäť. To sa korektorkám pri rozoberaní a skladaní písmeniek stáva. Aj oči sa im pri tom unavujú.

A pri čítaní tejto knihy ma to stretalo obzvlášť – asi preto, lebo mozog si viac uvedomoval prítomné súvislosti. Ale zároveň ma aj častejšie vyhnal od počítača a prinútil pokochať sa výhľadom z okna. Jednou z vecí, ktoré mi príroda nenadelila, je sokolí zrak. Takže neustále sa meniace reklamy na budove kongresového centra na kopci nad nami sú pre mňa farebné machule narúšajúce panorámu. A na relaxovanie pri Batesovej metóde som príliš lenivá, aj keď ma Danka veľkoryso vybavila všetkými pomôckami už pri prvej knihe.

Ale odrazu som sa pristihla, že počítam okná kongresového centra, komíny okolitých domov a očami strieľam holuby, ktoré v húfoch podnikajú nájazdy na moju vežu. A keď sa po chvíli môj zrak vrátil na reklamu, dokázala som nápis bez námahy prečítať. Myslím, že ľudskú lenivosť nič nevybičuje tak ako motivácia pozitívnym príkladom. A tých sa mi pri čítaní Príbehov z Dankinej pracovne dostalo neúrekom.

Karolína Kašpaříková, jazyková korektorka

 

Knižku si možete objednať tu.

 

 

 

ČASŤ B - Zo zákulisia tvorby a vydávania

Prezradte čo vás zaskočilo počas tvorby, vydávania alebo predaja vašej knihy? Odporučte začínajúcim autorom, na čo si dať pozor.

Keďže toto je už moja druhá kniha, vedela som do čoho idem, preto aj načasovanie tlače knihy a jej predpredaja bolo oveľa menej stresujúce.

Napriek tomu ma trochu zaskočilo, že vydavateľstvo niektoré veci, ako je napríklad šitie, dáva robiť subdodávateľovi.

Prvá kniha bola len lepená. Takéto knihy sa zvyknú po čase "rozpadávať", preto bola ešte poistená kovovými spinkami. Pri tejto druhej knihe som sa rozhodla pre šitú väzbu, ktorá pôsobí elegantnejšie, čo však spomalilo výrobu knihy, keďže vytlačené strany boli posielané na šitie inej firme.

Ďalšie spomalenie celého procesu výroby spôsobila obálka, keďže tentokrát som sa rozhodla pre obálku so záložkou, t. j. zahnutou prednou aj zadnou stranou obálky. Našťastie som mala dostatočnú časovú rezervu, takže všetko sa nakoniec podarilo zabezpečiť načas. 

Ďalšia vec, ktorá ma zaskočila, bola cena zlatého písma na obálke. Pôvodne som totiž uvažovala o názve knihy, ktorý by bol vytlačený zlatou farbou. Realita však bola taká, že aj zlatá razba by musela byť robená subdodávateľsky a konečná cena by sa navýšila o 1 euro na knihu, čo by predstavovalo značné navýšenie celkovej ceny tlače. Nakoniec sme to vyriešili tak, že sme v počítači „namiešali“ farbu podobnú zlatej a použili sme font s úkosom a reliéfom, čo vytvorilo akoby zlatý 3D efekt.

Keď si vydávate knihu na vlastné náklady, občas musíte robiť kompromisy a zľaviť zo svojich nárokov a predstáv. Euro k euru a náklady na knihu sa môžu vyšplhať do celkom vysokých čísel. Čo môže znamenať, že nakoniec knihu nebudete schopní zaplatiť. Netreba zabúdať, že tu nejde len o cenu tlače, do celkových nákladov treba započítať aj náklady spojené s jazykovou a grafickou úpravou knihy ap.

 

Ako ste riešili financovanie a uvedenie knihy na trh?

Rovnako ako pri prvej knihe, aj teraz som sa rozhodla, že si knihu vydám sama, na vlastné náklady. Zmena bola len v tom, že teraz som zainvestovala do novej webovej stránky, aby sa kniha dala objednať priamo na stránke. Na jednej strane mi to značne uľahčilo prácu, pretože som nemusela každému jednému záujemcovi odpisovať a posielať platobné údaje. Email s platobnými údajmi im prišiel automaticky po zadaní objednávky. Na druhej strane, keďže stránka bola nová, mnohé chyby sme vychytávali za pochodu práve v období predpredaja a našli sa aj ľudia, ktorí si na stránke jednoducho nevedeli objednať a nakoniec ma aj tak kontaktovali priamo.

Možno takým nedostatkom „vlastného crowdfundingu“ oproti crowdfundingovej platforme, akou je napr. www.startlab.sk, bolo, že niektorí ľudia nepochopili podstatu predpredaja, t. j. získanie finančných prostriedkov na zaplatenie výdavkov spojených s vydaním knihy. Musela som vysvetľovať, prečo si v predpredaji nemôžu objednať knihu na dobierku alebo prečo mi nemôžu zaplatiť až pri osobnom prevzatí knihy. Takže občas to chcelo veľkú dávku trpezlivosti 😊.

Spomeňte nejaký pozitívny AHA moment, ktorý by podľa vás mali vedieť aj iní autori.

Mne rozhodne pomohlo to, že kniha obsahovo nadväzuje na služby, ktoré poskytujem – učím ľudí, ako si zlepšiť zrak prirodzeným spôsobom. Je nadčasová, jej predaj teda nie je časovo obmedzený. Vydanie knihy som avizovala vlastne už v čase, keď som knihu písala, či už na mojej FB stránke alebo v poskytovaných rozhovoroch.

Napriek masívnej kampani na sociálnych sieťach, kde som denne pridávala príspevky odkazujúce na novú knihu a možnosť jej kúpy v predpredaji, záujem nebol až taký ako v prípade prvej knihy. Očakávala som, že s odstupom 4 rokov od vydania prvej knihy, je počet sympatizantov prirodzeného zlepšenia zraku väčší a že to pozitívne ovplyvní aj záujem o moju novú knihu. Dosiahla som však len polovicu cieľovej sumy, ktorú som použila na zaplatenie zálohy na tlač, a predaj začal stagnovať. Samozrejme, ako správna ekonómka, bola som na túto situáciu pripravená. Počítala som s tým, že keď sa nevyzbiera celá suma, pomôžem si úsporami.

Predsa len som však skúsila ešte jednu vec – zozbierala som všetky emailové kontakty, ktoré som získala od ľudí, ktorí si v priebehu uplynulých 4 rokov kúpili moju prvú knihu a poslala som niekoľko hromadných emailov. Okamžite som dostala ďalšie objednávky.

A potom sa stala jedna zaujímavá vec. Zazvonil mi telefón a človek na druhej strane mi ponúkol, že za reklamu v knihe doplatí zvyšnú sumu z celkovej ceny tlače, čo predstavovalo polovicu celkovej sumy! Kniha už bola v tlači a tak sme sa dohodli aj s tlačiarňou, že vytlačia nálepky s logom firmy, ktorá knihu finančne podporila, a nalepia ich do každej jednej knihy. A tak sa stalo, že mi knihu pomohol vydať úplne cudzí človek, ktorého som nikdy v živote nevidela.

Jeden by povedal, že som mala šťastie. Ja tomu hovorím POŽEHNANIE OD BOHA. Pretože tak ako pri prvej knihe, kde som do toho šla doslova po hlave, tak aj pri tejto druhej knihe, som cítila, že tam hore ma má Niekto naozaj rád.

Takže, poučenie, ktoré z toho plynie – určite nezabúdajte na emailovú databázu. Nikdy neviete, čo alebo koho vám môže priviesť do cesty taký obyčajný email. Aj touto cestou sa chcem poďakovať firme ISPO, spol. s r.o. Prešov, ktorá finančne podporila vydanie knihy Neobyčajný (zá)ZRAK a utvrdila ma v tom, že zázraky sa dejú.

Knižku si možete objednať tu.

 

Spracovala Michaela Ray

Redakcia & projekty Knihy našich mamičiek

michaela.raydewitters@codokazemama.sk

 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (508)