Netradičné múzeá na Slovensku

 

blog od Moniky Chochulovej

Slnko pod mrakom, dážď, vietor a znížená teplota. To sa ani trošku nepodobá na letné počasie. Nuž, aj také sú dni. Čo však robiť so svojimi deťmi, keď sa doma nechcete nudiť? Vezmite ich do múzea, kde sa zabavia.

Neviem ako vy, milé maminky, ale mňa ako dieťa múzea vôbec nebrali. Pre mňa to boli len vitríny plné rôznych kameňov, dobovej bižutérie,  o nezáživnom výklade ani nehovorím. Dnes už aj odborníci pracujúci v týchto oblastiach pochopili, že ak chcú nalákať k sebe návštevníkov a vzdelávať ich, musia zmeniť postupy. Urobiť atrakcie viac interaktívne a zážitkové. Skúšate, zapájate sa, testujete, hmatáte a popri tom sa vy aj vaše deti bavia. A tak to má byť.

Vybrala som preto pre vás nevšedné múzea/galérie a zážitkové inštitúcie, ktoré sa oplatí na Slovensku navštíviť.

 

Slovenské poľnohospodárske múzeum v Nitre

Zasadnete do školských lavíc, aké obývali naše staré mamy, vyskúšate si tradičné remeslá, navštívite pálenicu, alebo sa odveziete parným rušňom nitrianskej poľnej železnice. Koncom augusta (22.-25.8.2019) sa v areáli Agrokomplexu koná tradičný poľnohospodársky veľtrh, počas ktorého nie je núdza o aktivity pre deti.

 

Múzeum praveku v Bojniciach

Kto by nechcel vidieť pravekého nosorožca alebo vstúpiť do jaskyne, kde reálne žili neandertálci? Počas letných mesiacov a za priaznivého počasia môžete navyše absolvovať nočné prehliadky s fakľami.

 

Centrum vedy Aurelium v Bratislave

Základným pilierom tohto centra je "škola hrou". Deti (najlepšie od 12 rokov) skúšajú rôzne experimenty, poznávajú fyzikálne zákony a vďaka hrám a pokusom pričuchnú k rôznym vedným disciplínam.

 

Galéria Multium v Bratislave

6 rôznych priestorov, v ktorých hlavnú úlohu zohrávajú zrkadlá. Vďaka nim sa môžete pohrať s ilúziami a vyskúšať si, kam až siaha nekonečno.

 

 

Tricklandia v Starom Smokovci

Tento podtatranský svet ilúzií s rozprávkovými témami netreba asi nikomu predstavovať. Vďaka 24 atrakciám na 500 m2 sa ponoríte do slovenských príbehov a povestí. Tie sú zatraktívnené pomocou optických ilúzií, ktoré bavia deti aj dospelých.

Galéria Ilusia v Liptovskom Mikuláši

Podobne ako v Tricklandii, aj tu sú v hlavnej úlohe optické klamy a 3D maľby. Pokiaľ máte teda bližšie do Nízkych Tatier než do tých Vysokých, určite sa zastavte a vyskúšajte. Alebo aj porovnajte. :D

 

 

 

 

Park miniatúr v Podolí

Ak chcete vidieť kultúrne pamiatky Slovenska bez toho, aby ste precestovali našu krajinu, skočte do tohto parku v Trenčianskom kraji. Vidieť môžete až 80 modelov v zmenšenej verzii.

Tatrapolis - ostrov fantázie

Na Liptove ešte zostaneme a pri miniatúrnych stavbách tiež. S tým rozdielom, že tu nájdete svetové stavby. Okrem toho aj výstavu Giganti doby ľadovej (do 29.9.2019) a zúčastniť sa môžete aj nočných prehliadok.

 

 

Dobrá hračka v Tatranskej Lomnici

Druhý projekt tvorcov Tricklandie s množstvom hier a atrakcií. Deti budete mať problém z tadiaľ dostať. Dobrodružné, logické, tvorivé, zábavné... A pod jednou strechou. Jednoducho všetko, čo si detské srdiečko môže priať.

 

 


Volám sa Monika a som maminou 1,5-ročnej Elišky. Na materskej som sa rozhodla vyrábať stieracie plagáty, ktoré majú slúžiť ako inšpirácia, motivácia, vzdelávanie, a zábava pre páry či celé rodiny. Plagáty sú tematické a obsahujú tipy na eko domácnosť, tipy na aktivity vo dvojici a v krátkej dobe vyjdú aj tipy na aktivity pre rodiny (mamičky s deťmi).

Samozrejme mám na portáli codokazemama.sk aj svoj obchodík, kde pravidelne aktualizujem ponuku. Teším sa, že objednávok pribúda  s nimi aj mnoho ľudí, ktorí sa tešia takejto inšpirácii.

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (509)