Nezábudka a Divozel: Detstvo ako sa patrí

Prezradte niečo o sebe a čo vás inšpirovalo knihu napísať.

Moje meno je Matej Zámečník. Knižku o súrodencoch Nezábudke a Divozelovi som sa rozhodol napísať preto, lebo mi je blízka téma ochrany prírody. So skupinou dobrovoľníkov sme v Trenčíne čistili niekoľko rokov okolitú prírodu a snažili sa rôznymi odkazmi a vzdelaním cez Facebook edukovať ľudí k šetrnejšiemu využívaniu prírody. Preto som množstvo týchto informácií vložil do príbehu. Aby sa deti hravou formou učili niečo nové k téme: Ochrana prírody.

Pre koho je kniha určená a o čom je?

Knižka je určená pre deti od 5-10 rokovDeti sa v edukatívnom príbehu naučia napríklad:

- ako dlho sa rozkladajú odpadky
- základy triedenia odpadkov
- čo je to vlastne tá recyklácia
- ako spraviť kŕmidlo pre vtáčiky
- prečo nemáme nič vylievať do jazier
- prečo po opekaní treba poriadne uhasiť ohnisko
- ako sa označujú vajíčka, ktoré znášajú sliepky, a ktoré si kupujeme v obchode
- že všetko, čo si prinesieme so sebou do lesa, si máme aj odniesť
- čo za rastliny sú Divozel a Nezábudka, podľa ktorých sú pomenovaní hlavní hrdinovia

Referencie od čitateľov

  • Veronika C. - Knižka hravým spôsobom ukazuje deťom, ako chrániť prírodu. Pri čítaní sme našli veľa možností, ktoré sme si mohli po prečítaní rovno aj vyskúšať naživo.

  • Lucia G. - Deti sa dozvedeli nové informácie, napríklad o tom, ako sa označujú vajíčka, ktoré kupujeme v obchodoch. Odvtedy deti otvárajú v obchodoch krabice a kontrolujú aj krajinu pôvodu a aj spôsob chovu sliepočiek.

  • Petra B. - Potešilo nás, že bola knižka vytlačená na recyklovanom materiály. Farby boli napriek tomu sýte a ilustrácie nádherné. Je to krásna ukážka toho, že keď sa chce, všetko ide.

Knižku si možete objednať tu. 

ČASŤ B - Zo zákulisia tvorby a vydávania

Prezradte čo vás zaskočilo počas tvorby, vydávania alebo predaja vašej knihy? Odporučte začínajúcim autorom, na čo si dať pozor.

Pri posielaní kníh ma zaskočili možnosti obalov. Je ich skutočne veľa a zo začiatku som mal objednané najlacnejšie. Tie ale neboli na presný rozmer knihy a zároveň neboli recyklovateľné. Teraz používam obaly z recyklovaných materiálov, ktoré som si vopred odskúšal a ktoré sú síce drahšie, ale šetrnejšie k prírode. Obaly som často nakupoval z https://www.packshop.sk/ pričom zo začiatku som používal práve bublinkové obálky, ktoré mali najnižšiu nákupnú sumu. Knižku ale ochráni papierový obal, ktorý presne pasuje z môjho pohľadu lepšie. Navyše dávate zákazníkovi správu, že vám záleží aj na prírode.

Ako ste riešili financovanie a uvedenie knihy na trh?

Všetko som si financoval sám (tj náklady na grafika, ilustrátora, korektora, editora). Až pri kampani k predpredaju knihy som mal dohodnutých sponzorov, ktorí mi pomohli s nákladmi na tlač na recyklovaný papier, nakoľko cena recyklovaného je omnoho vyššia ako pre klasický papier. Samotných sponzorov som mal tak 50/50 známych alebo firmy, ktoré som oslovoval s tým, že môžu mať v mojej knižke reklamu alebo logo. Vždy to boli samozrejme firmy, ktoré boli relevantné k téme knižky. Oslovených firiem bolo dosť, ale niekedy sa šťastena usmiala a podarila sa skvelá spolupráca.

Spomeňte nejaký pozitívny AHA moment, ktorý by podľa vás mali vedieť aj iní autori.

Ľudia by si mali pri vydávaní knihy spraviť prehľad v crowfundingových kampaniach na knihy, ktoré už existujú. Tam si vedia pozrieť aj typy odmien, ktoré si ľudia objednávali pri podporovaní autorov, ktorí si vydávajú knihu sami. Ja som napríklad použil ručne robené tašky z chránených dielní, pexeso, ručne robenú bižutériu, prípadne sa dajú použiť kombinácie viac ks kníh za ešte lepšiu cenu čo je vhodné pre školy a škôlky.

Knižku si možete objednať tu. 

 

Spracovala Michaela Ray

Redakcia & projekty Knihy našich mamičiek

michaela.raydewitters@codokazemama.sk

 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (508)