Neznášam zero waste

 

Ak Vám stúpol adrenalín, ospravedlňujem sa.  Ale áno, neznášam zero waste. Po slovensky "životný štýl bez odpadu". Neznášam ho, lebo ho nezvládam. Poďme sa na to pozrieť bližšie.

Zmena k ekologickejšiemu spôsobu našich životov je veľmi potrebná. Všímam si, ako sa plasty a chemikálie nenápadne dostali do nášho každodenného života. Nepreháňam, ale plasty sú už všade. Pozrime sa okolo seba. Položme telefón alebo notebook (ktoré sú tiež z plastu). Bol by zázrak, ak by v okolí 10 metrov nebolo nič umelohmotné. Ja však túto zmenu neviem ovládnuť. Nestíham z toho kvanta informácií vyfiltrovať stručné a praktické rady. Neznášam, keď v potravinách balím rožky a zeleninu do plastových vreciek. A mám chuť jačať, keď zistím, že ľanová taška zostala doma a kupujem ďalšiu igelitku. Na niektoré témy a zmeny treba dozrieť. 

V našom mestečku nedávno otvorili obchodík, kde predávajú zero waste. Zobrala som dieťa na prechádzku a šla sa inšpirovať priamo na miesto. Lepšie raz vidieť naživo ako desaťkrát čítať a počuť. Pochopila som hneď, ako som prekročila prah. Drevo, kov a sklo. Prírodné látky, zubná pasta ako cukrík bez obalu, tuhý šampón. Zo všetkého vyžaroval pokoj. S čím mám ale začať? To bola otázka, ktorá mi vírila hlavou. Potrebujem šikovný nenásilný plán, ktorý nevystraší mňa, členov rodiny a peňaženku. Plán, ktorý sa dá dodržať.  

 

Môj malý zero waste plán : 

  • Miniem hygienické a čistiace prostriedky, ktoré máme doma. Postupne ich začnem nahrádzať ekologickými variantami. Niekto si vyrába eko čistiace potreby doma. Čítala som dokonca aj návody na ich výrobu.  Na tento level ešte nemám silu. Ekologické čistiace/hygienické prostriedky budem zatiaľ kupovať. Na stránke máme krásne prírodné mydielka a tuhé šampóny. Tuhý šampón škorica a pomaranč je už v nákupnom košíku. Ktorý Vám zavoňal? Pozrite si ponuku mamičiek
  • Musím mať viac eko tašiek. Dám si ich do kabeliek, do auta. Bez výhovoriek, už žiadne nové igelitky! Kategória vrecúška a obaly ponúka široký sortiment. Dokonca aj chleboobal, rožkoobal a včeloobal. 
  • Vložky, plienky nahradím prírodnými produktami. Tieto látkové intímky si objednávam. Máte niekto skúsenosti? Ľahko si vyberiem aj z látkových plienočiek pre detičky. Obchodíky ponúkajú nádhené farby a vzory.
  • Budem sa snažiť kupovať čo najmenej plastov a tovarov v plastovom obale (napr. minerálky, tvrdé syry, hračky).
  • Nájdem si na internete firmu, ktorá vyrába bio kompostovateľné vrecia do smetných košov.
  • Naďalej doma separujeme odpad a kompostujem.

Potrebujem Vašu pomoc a názor drahé mamičky. Chcem vedieť, ako ste začínali vy. Snažíte sa o život bez odpadu, alebo na túto tému musíte ešte "dozrieť"?  

Vaša Miša

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (508)