Nová kolekcia morských brošní

Leto nás vždy inšpiruje k tvorbe v morskej tematike, keďže dovolenka pri mori pre mnohých patrí k letu.

Naše nové brošničky sú inšpirované morskými živočíchmi, ktoré majú jedinečné a zaujímavé vlastnosti. Vedeli ste však, že populácia morských korytnačiek klesla za posledných 100 rokov až o 90%? Najstaršia fosília morskej korytnačky má 150 miliónov rokov, takže obývajú zem už veľmi dlho. Za rok precestujú aj 15 000 kilometrov a vajíčka kladú vždy na pláži, na ktorej sa narodili. 

brošňa morská korytnačka

 

Naopak, určite ste postrehli problém s premnoženými medúzami aj v európskych vodách, ktorých prirodzeným predátorom sú napríklad práve korytnačky. Za tieto zmeny žiaľ môžeme my ľudia a radi by sme aj touto malou kolekciou šperkov poukázali na dôležitosť ochrany životného prostredia, nielen morí, ale aj riek či lesov. Aby aj ďalšie generácie mohli zvieratá obdivovať v ich prirodzenom prostredí, keďže každý z nás môže svojou troškou pomôcť k pozitívnej zmene. 

Medúzy sú jedným z najstarších obyvateľov planéty, boli tu už pred 500 až 700 miliónmi rokov. Nemajú srdce, mozog ani kosti a ich telo tvorí z 98% voda. Niektoré druhy môžu byť "nesmrteľné", keďže vedia obnovovať svoje bunky.  

handmade brošňa medúza

 

Okrem spomínanej korytnačky a medúzy nájdete medzi novými brošňami aj morského koníka, ktorý je zaujímavý tým, že nové potomstvo porodí samček. Morský koník je monogamný, má jedného partnera na celý život a každé ráno sa párik zdraví zvláštnym tancom, pri ktorom aj menia farby. 

 

handmade brošňa morský koník

 

Chobotnica, okrem toho, že mení farbu zo sekundy na sekundu, si vždy poupratuje svoj "domček" a je nezvyčajne šikovná. Dokáže sa dostať aj do veľmi úzkych otvorov či otvoriť fľašu so skrutkovacím uzáverom. 

 

handmade brošňa chobotnica

 

Morské hviezdice, napriek tomu, že nemajú krv ani mozog, si dokážu zregenerovať odtrhnutú končatinu. 

 

handmade brošňa morská hviezdica

 

Moria a oceány ukrývajú nespočetné množstvo zaujímavých živočíchov, mnohé z nich ešte ani nepoznáme. Začnime si ich vážiť :). 

Komentáre

Šperky SaN

Voláme sa Rita a Ľubica, sme mama s dcérou a vyrábame šperky, baví nás to a robíme ich s láskou. Pracujeme s rôznymi technikami - s korálkami, živicou, polymérovými hmotami, so sklom, cínom. Snažíme sa vždy rozširovať svoje obzory a prinášať vám nové a originálne šperky. Väčšinu šperkov vyrábame iba v počte jeden kus, takže sa vám nestane, že na ulici stretnete niekoho s rovnakým šperkom, ako to býva pri sériovo vyrábanej bižutérii. Každý kus prejde našimi rukami a dbáme na kvalitu výrobkov.

Všetky články (12)