Od prvého zúbka...

Bábätká prinesú do života rodín nesmiernu radosť, ale objavia sa aj starosti. Jednými z prvých sú detské zúbky, ktoré často stoja deti aj rodičov veľa prebdených nocí. Po niekoľko týždňovom trápení je odmenou jedna krásna perlička v puse novorodenca - prvý prerezaný zúbok.

Nádherné spokojné bábätko, ktoré ukážkovo spinká a papá sa po niekoľkých týždňoch, čo je na svete, začne meniť na malého uplakaného a večne nespokojného človiečika, ktorý potrápi všetkých členov rodiny. Jedným z dôvodov býva prerezávanie zúbkov. Bezradní rodičia, ktorí trpia deficitom spánku sú len jedným z ukazovateľov, že sa čosi takéto u nich doma deje. Na druhej strane skúste sa vžiť do pocitov tej malej detskej dušičky, ktorú trápi svrbenie a opuch ďasien, tlak v puse a bolesť, keď sa jej prerezávajú zuby na svetlo sveta? No hrozná predstava… Dospelák by si uľavil minimálne tým, že by nad týmto stavom nariekal a šupol si nejaký liek, ktorý zmierňuje bolesti... Ale čo to malé bezbranné stvorenie, ktoré sa navyše s takým typom bolesti ešte len zoznamuje? Čo všetko môžete pre úľavu pri prerezávaní zubov spraviť? Ako vyriešiť problém boľavých ďasien, áft alebo oparov v neskoršom veku?

Prvá pomoc pri prerezávaní zúbkov

Hneď pri prvom náznaku nepohody pri tlačiacich sa zúbkoch nemusíte siahať po liekoch od bolesti.  Skúste aj babské recepty, ktoré boli kedysi bežne používané našimi babičkami. Klinčekový olej je dobrým pomocníkom pri problémoch so zúbkami. Áno, použiť ho môžete aj u detičiek. Výťažky z klinčeka majú protizápalové aj znecitlivujúce účinky, a tak doprajú trocha úľavy. Stačí v maličkom množstve potrieť miesto, ktoré bolí. Rovnaké účinky ako klinčeky má aj vanilkový extrakt, ktorý je tiež dostupný v špecializovaných obchodoch. Prvýkrát som v tomto kontexte počula aj o hryzadlách z koreňa fialky. Fialka je rovnako protizápalová a bolesť tíšiaca. Takéto hryzadlo síce nemám osobne odskúšané, ale cez to všetko som sa dočítala, že je účinné. Kúpiť sa dá v bio obchodoch a odporúčajú ho preto, že pružnosť tohto koreňa je ideálna na masírovanie ďasien hryzkaním a ešte k tomu má blahodarné účinky, ktoré zaručia zmiernenie tohto trápenia u detičiek. Sú medzi nami mamičky, ktoré pri prerezávaní zúbkov nedajú dopustiť na jantárový náhrdelník, alebo na rôzne hryzadlá z gumy, či také s chladivým účinkom. Chladné veci sú všeobecne dobré na zmiernenie týchto bolestí. Môžete ponúknuť deťom zmrazené kúsky ovocia, zeleniny (u nás sa osvedčila mrkva) alebo nanuky z prírodných štiav. Rýchlu úľavu dosiahnete aj použitím chladivého géliku. Kamistad Baby je jedným z dostupných produktov, ktorý kúpite v lekárni. Obsahuje extrakt z kvetu rumančeka kamilkového. Je to masážny gél, ktorý je určený na detské zúbky. Tento gél ochladzuje a upokojuje podráždenú sliznicu. Neobsahuje cukor a chutí ako med:-)  Ako každá mama, ktorá rieši takéto veci vám odporúčam skúšať a skúšať a skúšať, aby ste prišli na to, čo tomu vášmu uzlíčku šťastia najlepšie pomôže.

Poklady domácej lekárničky

Dospelákov vedia bolesti zubov potrápiť tiež... Domáce recepty na zmierňovanie bolesti zubov sú rôzne. Klinčeky sa odporúča použiť nielen u detičiek, ale aj u dospelých. Žuvanie klinčeka dokáže uľaviť od bolesti. Dezinfikuje a pôsobí protizápalovo. Kloktanie slanou vodou sa používa mnoho rokov aj pri bolestiach hrdla. Prečisťuje oblasť okolo zubov a znižuje opuchy. Vata namočená v alkohole sa zvykne prikladať na postihnuté miesta. Tlmí bolesť a znižuje opuch. Ľadový obklad, alebo dokonca vychladnutý odvar z mäty znecitlivie miesto, ktoré bolí. Nie veľmi obľúbená potravina, cesnak, je prírodným antibiotikom. Nemá úplne najlepšiu chuť, ale účinky, ktoré má sú naozaj zázračné. Stačí ho rozžuť, alebo priložiť na boľavé miesto. Tak ako u detských pacientov môžeme siahnuť po chladivom géle, je to možné aj u dospelých. Kamistad senzitiv gél je liek s obsahom lidokaínu, ktorý bolesť odstráni rýchlo a dlhodobo. Obsahuje aj extrakt z kamiliek, a tým získava protizápalový efekt a upokojuje podráždenú sliznicu. Tento gél môžete použiť aj u detičiek, ktoré sú staršie ako 5 mesiacov. Pomôže vám nielen pri bolestiach zubov, ale aj na afty, opary a pľuzgieriky v ústnej dutine. Niekedy nám veľké bolesti spôsobia aj vyrovnávacie strojčeky alebo zubné náhrady. Aj vtedy stavte na Kamistad senzitiv gél. S prvou pomocou pri problémoch so zubami sme sa vám snažili poradiť, avšak keby tieto rady nezabrali tak či onak príde na scénu lekár.

Kamistad senzitiv gél je určený na vonkajšie použitie. Informácie o správnom používaní si pozorne prečítajte v písomnej informácii pre používateľa. O prípadných rizikách a vedľajších účinkoch sa poraďte s lekárom alebo lekárnikom.

Prajeme vám dni plné radosti a žiadne boľavé zážitky spojené so zubami:-)

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (508)