Ovládajme každú kvapku

Nemôžete športovať bez nepríjemností? Vašim stálym spoločníkom sa stala intimka a kýchnutie či zakašľanie bez prekrížených nôh nepripadá do úvahy? Inkontinencia patrí medzi citlivé a veľmi málo diskutované témy. No štatistiky prezrádzajú, že trápi čoraz viac žien...

Svaly panvového dna, umiestnené v spodnej časti panvy, sú ovládané najmä vôľou a zabezpečujú nám podporu orgánov malej panvy - močového mechúra, krčku maternice a hrubého čreva. Ich oslabenie necítime a spozorujeme už len sprievodné problémy medzi ktoré patrí práve mimovoľný únik moču. Okrem toho hrá správna funkcia svalov panvového dna veľkú úlohu aj v plnohodnotnom sexuálnom živote. Mimovoľný únik moču môže mať rôzne prejavy a spúšťače. Odborníci rozoznávajú inkontinenciu urgentnú, stresovú a zmiešanú. Z pohľadu gynekológov si zaslúži zvláštnu pozornosť práve inkontinencia stresová. V dôsledku odlišných anatomických pomerov ňou totiž trpia takmer výlučne ženy a súčasne tvorí 49 % inkontinencií moču u žien.

Stresová inkontinencia má niekoľko stupňov závažnosti:

1. stupeň -únik moču po kvapkách pri kašli, kýchaní, smiechu a zdvíhaní ťažkých predmetov. K úniku dochádza len v situáciách spojených s pomerne náhlym zvýšením vnútro-brušného tlaku. Moč odteká len prerušovane.

2. stupeň -moč uniká v situáciách s podstatne miernejším vzostupom vnútro-brušného tlaku ako pri 1. stupni. K úniku dochádza pri behu, chôdzi, chôdzi po schodoch a pri ľahšej fyzickej práci.

3. stupeň -k úniku moču dochádza už pri minimálnom vzostupe vnútro-brušného tlaku (dokonca aj v dôsledku prenosu tlakových zmien pri dýchaní). Moč odteká prakticky permanentne pri pomalej chôdzi alebo aj v pokoji v vzpriamenej polohe.

Prečo ochabujú svaly panvového dna?

Dôvody, ktoré prináša sám život, ochorenia alebo náš životný štýl sú viaceré.

1. Tehotenstvo a samotný pôrod - únik moču býva u tehotných žien pomerne častý, zväčša sa však po pôrode upraví. Pozor však v budúcnosti! Ženy, ktoré počas tehotenstva zaznamenali príznaky inkontinencie, majú vyššie riziko, že sa vo vyššom veku vráti. Pôrod môže oslabiť alebo poškodiť štruktúry panvového dna a inerváciu močovej rúry. Neschopnosť udržať napätie svalov panvového dna spôsobuje aj váha dieťaťa väčšia ako 4 kg. Rizikovým faktorom je taktiež komplikovaný pôrod ako kliešťový/ vákuový pôrod a pôrod dieťatka koncom panvovým.

2. Dlhodobá fyzická záťaž

3. Obezita - vyššia hmotnosť zvyšuje tlak a spôsobuje napínanie a oslabovanie svalov, nervov a spojivového tkaniva panvového dna. Obézne ženy majú 4,2-krát vyššiu pravdepodobnosť, že budú inkontinentné.

4. Chronický kašeľ

5. Vek – s pribúdajúcim vekom dochádza ku zmenám v dolných močových cestách. Znižuje sa kapacita mechúra, skracuje močová rúra a v súvislosti s ubúdajúcim estrogénom sa mení celková štruktúra panvového dna.

Ako svalom panvového dna pomôcť?

Ak vás potrápil únik moču počas tehotenstva, potešíme vás. Po pôrode sa panvové dno vracia v závislosti na tom, či ste rodili prirodzene alebo cisárskym rezom, do svojej pôvodnej kondície v rozmedzí 6 – 12 mesiacov. Dôležitým pre kondíciu panvového dna je aj vek. Vekom nám totiž prirodzene ubúda estrogén a tiež svalová hmota, čo sú hlavné príčiny poklesnutia panvového dna a vzniku inkontinencie. Vhodnými cvikmi od fyzioterapeuta dokážeme panvové dno preventívne posilňovať ale aj pomôcť mu zotaviť sa po pôrode, či doplniť cvičením ďalšie formy liečby. Od urológa si pravdepodobne odnesiete lieky na predpis, ktoré upokoja hyperaktívny močový mechúr a odporúčanie na vhodne inkontinenčné vložky, ktorých je na trhu viacero. Ak nepríde napriek liečbe k zlepšeniu, existuje chirurgický zákrok tzv. páska.

Čoraz častejšie však ženy siahajú aj po alternatívnych spôsoboch liečby ako je rádiofrekvenčná terapia, stimulátor sakrálneho nervu, botox alebo pesar. Či hľadajú silu v prírode... Na trhu nájdeme už aj naturálne, nehormonálne tabletky a dokonca ich vyrábajú na Slovensku. Práve výživový doplnok Incovenal s certifikovaným Cel komplexom, ktorý tvorí ľan siaty, praslička roľná a tekvica obyčajná, svojim unikátny zložením napomáha spevneniu panvového dna. Ľan siaty posilňuje svaly panvového dna a prispieva k väčšiemu pohodliu počas menopauzy, horčík s vitamínom C zaisťujú správne fungovanie nervového systému a spolu s vitamínom D aj svalov a vitamín C znižuje intenzitu zápachu moču a chráni bunky pred oxidačným stresom. Výhodou je, že ide o nehormonálnu tabletu. Našťastie už existuje mnoho spôsobov ako prinavrátiť, aj napriek inkontinencii, ženám úsmev a radosť s každodenných činností.

 

 

 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (509)