Páči sa mi, keď majú veci umeleckú hodnotu

Miluje svoju prácu a považuje ju za poslanie. Ručne tvorí úžasné šperky na mieru i kolekcie, z ktorých si viete vybrať hotové krásky. Začínala doma v komore a už 5 rokov má vlastný ateliér a vedie kurzy v Akadémii šperku. Jej manžel síce nerozumie „ženským ozdobám“, no s láskou ju podporuje... Vyspovedali sme pre vás porotkyňu našej tohtoročnej Srdiečkovej súťaže - umeleckú šperkárku Hany Kašičkovú.

Pôvodne ste študovali textilný dizajn. Prezradíte nám, ako ste sa dostali k šperkom?

Už na strednej umeleckej škole v Ružomberku som navštevovala odbor interiérového textilu kde som veľa pracovala rukami, napríklad na tkáčskych strojoch. Na VŠVU som potom pokračovala v rovnakom odbore a keďže sme sa v takej miere nedostali k technológii a zároveň som mala chuť skúsiť si niečo úplne nové, našla som sa v Ateliéri Kov a šperk, ktorý bol hneď naproti ateliéru textilu : ) a keďže ma kov a zlatnícke remeslo uchvátili, ostala som tam...

Je krásne, že ste z dielničky doma v komore prešli ku vlastnému ateliéru, koľko to trvalo?

Po druhej rodičovskej dovolenke s Agátkou ( 8) , keď mala tri roky, som si prenajala svoj prvý naozajstný ateliér. To bolo pred piatimi rokmi. Doma som však vyrábala šperky od obdobia kedy som skončila vysokú školu, 2004.

Kurzy v Akadémii šperku

Vaša práca však nie je „len“ o kreatíve a výrobe šperkov. Stretávate sa aj s ľuďmi, ktorým šperky na mieru tvoríte a organizujete kurzy. Chýba Vám to momentálne?

V menšej miere, no stále pokračujem v práci a to mám, áno, najradšej - tvoriť spolu s ľuďmi príjemnosti na mieru. Avšak vynašla som sa a kreatívne pracujem, v tomto období mám čas na vymýšľanie úplne nových dizajnov a podobne. Máme toho momentálne menej a je mi ľúto že ani kurzy Akadémie šperku sa nekonajú. Ale verím, že toto spomalenie v corona období bude prínosné. 

Fotografie, ktoré vidia Vaši zákazníci nerobil Váš manžel, i keď je profesionálny fotograf. Fotíte si ich sama...

Manžel mi pomáha s profesionálnym nafotením šperkov a jeho produktovú fotografiu používam na svojej web stránke, do časopisov a pod. Ja si zas rada fotím svoju tvorbu priamo v ateliéri, na svojich zákazníkoch a v priestore kde vznikajú a vytváram tak feed na svojom Instagrame s atmosférou svojej značky.

Zlatíčka

Máte dve línie šperkov. Predstavte nám ich bližšie...

Síce sú všetky moje šperky vyrábané ručne a na mieru konkrétnemu zákazníkovi a samozrejme mám už zaužívané kolekcie ako DROBÁTKA, KRIVKY a FAZETKY ktoré sa predávajú najviac lebo sú najobľúbenejšie a tie ponúkam priamo na svojom e-shop honeybyhany.sk.

Veľmi si však užívam aj tvorbu originálnych a solitérnych kúskov napríklad pri snubných prsteňoch, medailónoch a pod. kde už spolu so zákazníkom sedíme nad objednávkou a šperk si vyžaduje viac práce, premýšľania a zároveň má aj vyššiu hodnotu.

Váš manžel však k šperkom neinklinuje. Vyrobili ste si však vlastné obrúčky – navzájom...

Marko ako väčšina mužov nerozumie „ženským ozdobám“ ale obrúčky sme si vyrobili s láskou ešte v škole v šperkárskej dielni a som rada že on svoju odvtedy neustále nosí.

s Kristínou

Vaše šperky nosia aj známe mamičky, napríklad Mária Čírová či Kristína Tormová...

...aj tieto mamičky nosia moje šperky ale aj veľa iných zákazníčok. Dôležité je pre mňa, o hocikoho sa jedná, ak rád nosí šperk odo mňa a cení si ručnú prácu, precíznu technológiu a dizajn do ktorého vkladám svoju energiu a to ma teší na tom najviac.

Súčasťou vášho života je aj udržateľnosť. Váš manžel vytvoril zaujímavý koncept napapier.sk. Prezradíte nám viac?

Koše na papierový odpad ktoré vyrába a distribuuje do firiem, škôl a rodín pod. začali ako jeho osobný projekt. Chcel podporiť ekologické premýšľanie v domácnostiach 21. storočia keďže je udržateľnosť a recyklácia dôležitá téma aj u nás doma.

Vo vašom byte je mnoho doplnkov a zariadenie od slovenských dizajnérov či priateľov. Takže je Vám podpora slovenského dizajnu už dlho blízka...

Áno dizajn, ale aj umenie sú mi blízke. Baví ma podporovať umelcov a mať originálny kúsok (ako pri obrazoch) a veci z malej série pri produktoch a úžitkovom umení. Páči sa mi, keď majú veci umeleckú hodnotu. Tak ako aj moji zákazníci, aj ja chcem podporiť originálnu ručnú prácu.

Ako sa Vám darí vyvažovať prácu a rodinu?

Nie je to ľahké, ale snažím sa to ustáť. Nakoľko milujem svoju prácu a považujem ju za svoje poslanie, trávim ponorená v nej veľa času. Môj manžel mi veľmi pomáha, delíme si všetky rodinné povinnosti a snažíme si robiť výlety a venovať sa sebe navzájom vždy keď to ide.

Obaja s manželom máte kreatívne povolania, prejavujú sa tieto vlohy aj u Vašich detí?

Cyril (13) keď bol menší bol veľmi tvorivý a zaujímal sa o výtvarno, no teraz, ako prichádza puberta tak trochu stráca záujem. Agátka je skôr športový typ a milovníčka zvierat.

Verím však že sa to na nich v nejakej forme nalepí, ak je to možné, brávame ich aj na výstavy a tak... pre nás je dôležité aby v nich kreativita ostala, či už budú umelci, kuchári alebo hocčo iné v živote.

Dcérku Agátku ste dlho vychovávali bez mobilu, ako pokračujete v tomto smere?

Agátka nikdy neinklinovala k technológiám a mobilom ale „vďaka“ online vyučovaniu sa musela naučiť aj to - fungovať na počítači. To už automaticky vedie aj k počítačovej zábave. Vždy sa však najviac teší keď chodí jazdiť na kone, alebo ideme spolu do prírody.

Hany Kašičková

S manželom máte krásnu záľubu, ktorú neotriasla ani momentálna moderná doba – obľubujete klasické DVD a knihy...

Áno, Marko zbiera aj magnetofónové pásky, platne a DVDčka s kultovými filmami, ktoré si spolu radi pozeráme. Knihy sú samozrejme tiež naša srdcovka. 

Aký máte momentálne cieľ, čo Vás motivuje?

Nedávam si veľké ciele. V dnešnej situácii dúfam v to, že sa nám v ateliéri s dievčatami, ktoré so mnou pracujú, bude dariť ďalej vyrábať jedinečné kúsky jedinečným ľuďom a dávať do toho srdce. A brilianty 😁

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (508)