Paulína Žemberová

O Vás.

Volám sa Paulína Žemberová a s manželom máme troch mušketierov: Janka (8 rokov), Paľka (6 rokov) a Peťka (4 roky). Pochádzam z Novák, kde som navštevovala aj ZUŠ a pôsobím už vyše 20 rokov aj ako organistka. Mám vyštudovanú matematiku a informatiku, a tvrdím, že hudba je aj o matematike. Potrebujete počítať, tóny a akordy majú svoju logiku 😊 a samozrejme hrať zo srdca, bez toho to nejde. Keď tvoríte hudbu, prináša vám veľkú radosť a pokoj.

Názov Vášho obchodíka na www.codokazemama.sk. Čo vo svojom obchodíku
ponúkate?

Názov obchodíku ostal príznačný pre jeho obsah: FAREBNÉ NOTY. Ponúkam noty, podľa ktorých „zahrá aj hluchý“ 😊. V dnešnej dobe, kedy je všetkého dostatok, až prebytok, je ťažké vybrať nevšedný darček, ktorý by dieťa niekam posunul, zaujal, ponúkol niečo nové, nepoznané. Spätná väzba na noty je veľmi pozitívna - hrajú z nich aj rodičia, či starí rodičia, alebo kamaráti detí, ktoré ich doma majú – rýchlo sa stanú hudobníkmi (dokonca aj pubertiaci). K notám pribudlo aj pexeso, ktoré je určené aj pre žiakov hudobných škôl – obsahuje noty v skutočnej veľkosti.

Veľmi som uvítala možnosť bezplatne si zriadiť svoj online obchodík, kde je vytvorené celé predajné prostredie za minimálny podiel z predaja. Akýkoľvek malý krôčik vpred pridá tomu, čo robíte, nový rozmer, a tak sa o mojej tvorbe mohli dozvedieť ľudia zo širšieho okolia.


Ako ste sa dostali ku svojej tvorbe?

Keď ma niečo nadchne, dokážem o tom veľa nadšene rozprávať a nedokážem kvôli tomu spávať. Vždy som bola kreatívna duša a realizovala sa v medovníkoch, hačkovaní, šití, v tvorbe materiálov pre deti, v organizovaní táborov, koledovania, mariánskych akadémií v našej farnosti... neustále som v kontakte s deťmi a snažím sa ich posúvať ďalej, presvedčiť ich, že niečo dokážu (o čom doteraz ani netušili).

Na materskej som mala v hlave tiež veľa nápadov. Myšlienka farebných nôt prišla s hľadaním darčeka pre synovca, ktorý mal už všetky „zaujímavé“ hračky. Samozrejme moja publikácia nie je jediná, ale na každej mi niečo vadilo – niečo nebolo dokonalé. Preto som sa rozhodla vytvoriť noty podľa mojich kritérií, a myslím si, že sa mi to podarilo – hrá sa LEN na 8 tónoch (čierne klávesy sa nepoužívajú), nemusíte mať lacné klavíriky, môžete si nalepiť nálepky na samotný klavír, ktoré sú súčasťou nôt, či zaobstarať si kvalitný xylofón. Piesne sú známe, nádherne ilustrované, usporiadané podľa náročnosti. Kým nedotiahnem svoje predstavy dokonca, nie som spokojná. Som presvedčená o ich kvalite, preto som sa rozhodla posunúť svoju prácu na vyššiu úroveň a ponúknuť ich aj ďalším deťom. Veľa ma to naučilo, pomohol mi aj manžel a ľudia v mojom okolí. Nikdy by som nepredpokladala, že raz vydám knihu s ISBN a ilustráciami, ktoré sme dorábali s kamarátkou v noci o 4 hod. (viď foto) v kuchyni 😊.

Aký máte najväčší úspech v rámci Vašej tvorby? 

Hrdá som na to, že sa mi podarila zrealizovať celá séria – 3 časti, ktoré sa úspešne predávajú. Dostalo sa mi uznania aj od ľudí z hudobnej oblasti, od grafika a niektorí rodičia objavili práve vďaka týmto notám vo svojich deťoch hudobníkov, a začali navštevovať základnú umeleckú školu – z čoho mám azda najväčšiu radosť. Spolupracujem s jednou mamičkou, ktorá noty využíva vo svojich kurzoch a taktiež jedno vydavateľstvo ich použilo ako podklad pre svoju publikáciu.

Aký je Váš najväčší pracovný sen?

Predstavujem si, že sa tieto noty budú predávať aj o 10 rokov a zapália v deťoch túžbu naučiť sa hrať na nejaký hudobný nástroj. Chcela by som sa ešte lepšie naučiť ovládať grafický program a zrealizovať nejaký ďalší nápad, nakoľko pokračovanie nôt zatiaľ neplánujem. Vyčerpala som všetky známe piesne, ktoré sa dajú zahrať na 8 tónoch. Verím, že s niekým budem ešte niekedy spolupracovať vo vydavateľskej činnosti...


Kedy tvoríte? Aký je Váš tip na úsporu času pri deťoch a domácnosti, aby ste mali čas tvoriť?

Deti mamu potrebujú, je nenahraditeľná, ale za to vám môže ísť v hlave veľa nápadov, myšlienok... Kým niečo dotiahnete do konca, potrebuje to dozrieť, mať čas, získavať informácie, plánovať, vylepšovať... Priznávam sa, že keď už treba na niečom makať, sú to nočné (ktoré treba potom dospať 😊).

Preto, ak nič iné nestíhate, nezúfajte, deti sú malé len raz! Moje noty vyžadovali veľa času práve v príprave, objednávky vybavujem priebežne. Ručne dorábam prílohu k už vytlačeným notám - to som robila napríklad pri synovi, ktorý sa ako prvák dlhšie učil. Využívala som každú chvíľku. Zo začiatku mi to robila mamina, prípadne starí rodičia strážili vnúčatá.

Nepozerám televíziu, resp. vždy musím pri nej niečo robiť. Relaxovala som práve večer tvorbou pri počítači. A ak uspokojím svoju kreatívnu dušu, cez deň môžem domácnosť. Popri zamestnaní je toho času už menej.


Aké je Vaše životné motto, ktorým sa riadite?

„Modli sa a pracuj“ od svätého Benedikta – využiť každú minútu v živote, lebo nevieme, dokedy tu budeme. A ku všetkej ľudskej námahe treba aj Božie požehnanie.

Dodám ešte jedno, ktorým som sa riadila, keď boli chlapci menší – „zachovať počet detí do večera“. Je trochu úsmevné, ale výstižné. Každý deň sa snažiť, aby sa im do večera nič nestalo (domácnosť a všetko ostatné bolo druhoradé).

Čo by ste odkázali ďalším tvorivým maminkám v Čo dokáže mama?

Bez tvorivosti, by sme boli len stroje, bez deti by sme neboli mamy... Želám nám, „tvorivé mamy“, aby sme robili šťastnými aj seba, potom budú šťastné naše deti. Ja som sama sebe najväčší kritik, preto ak som so svojou prácou spokojná, nič mi radosť nepokazí 😊. „Robte to, čo cítite vo svojom srdci, že je správne – pretože aj tak vás skritizujú.“ Eleanor Roosevelt.

 

 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (508)