Pletený fusak pre bábiku

blog od mamičky Svetlanky

Ahojte drahé mamičky,

Naša rodina – to sme my s manželom, naše dievčatá Hanka a Grétka a Grétkine bábätko. Bábätko robí všetko so svojou malou mamičkou. Spí s ňou, kúpe sa s ňou, mamička ho nosí aj kočíkuje a chodí všade s nami. Keď je teplo, bábätko chodí naľahko, no s príchodom chladnejších dní už je aj bábätku samozrejme zima. Včas sme mu zabezpečili teplejšie šatočky a čiapočky. Aby bábätko neprechladlo, nevyhnutne potrebovalo aj fusak. Tak som oprášila ihlice, zalovila v zásobách hrubších priadzí a uplietla mu jednoduchý fusačik. Vzor som plietla na ihliciach č. 3,5. Grétkine bábätko má 32 cm. Fusak má šírku 20cm. Ak máte doma malú mamičku s väčším bábätkom, fusačik si jednoducho prispôsobíte pridaním očiek do hladkého vzoru, alebo napríklad zdvojením vrkôčikov.

Rovnako si fusak môžete zväčšiť natoľko, že poslúži aj skutočnému živému bábätku. V tomto prípade však treba po okrajoch urobiť dierky na gombíky. Fusak sa potom môže odopínať a zapínať. Potrebujete ovládať iba základy pletenia – nahodenie očiek, hladko, obratko a ukončenie práce.

POSTUP

Na ihlicu nahodíme 55 očiek a prvé štyri riadky pletieme hladko. Vznikne nám patent s vrúbkovaným vzorom.

Od piateho riadka pletieme vzor, ktorý tvorí vrúbkovaný okraj - 8 očiek hladko, nasledujú 3 očká obratko, vrkôčik zo 4 očiek, opäť 3 očká obratko, 19 očiek hladko a rovnako aj na druhej strane 3 očká obratko, vrkôčik zo 4 očiek, 3 očká obratko a 8 očiek hladko.

Vrúbkovaný okraj vznikne pletením hladko. Každý riadok teda začíname a končíme 8 očkami pletenými hladko.

Vrkôčik pletieme s pomocnou ihlicou v každom 4. riadku hladko. Dve očká presunieme na pomocnú ihlicu a umiestnime ju pred prácu. Upletieme hladko 2 očká z hlavnej ihlice a potom 2 očká z pomocnej ihlice. Vzniklo vrkôčikové prekríženie. Ďalej pletieme podľa vzoru a keď prídeme k druhému vrkôčiku postupujeme rovnako s jediným malým rozdielom – pomocnú ihlicu s 2 očkami umiestnime za prácu. Tým sa nám druhý vrkôčik bude točiť opačne ako prvý a vytvoríme pekný zrkadlový vzor.

Tri riadky medzi krížením vrkôčikov pletieme tak, ako sa nám vzor javí. Teda hladké očká hladko a obrátené obratko. S výnimkou okraja, ktorý pletieme 8 očiek stále hladko.

Pre lepšie pochopenie som pre Vás natočila video pletenia riadka s krížením vrkôčikov. Nájdete ho na mojom YouTube kanáli Lana tvorí.

Pletieme stále rovnako, kým máme pás dlhý 62cm. Zložíme ho okolo bábätka, aby nám vyšiel pekne pod bradu. Po okrajoch prišijeme 4 drevené gombíky s priemerom 25mm. Tým ho zošijeme. Nakoniec už len horný okraj zložíme na polovicu tak, aby vzor pekne sedel. Zošijeme na vnútornej strane. Vytvorili sme kapucňu. Hotovo!

Vaša Lana


Autorka článku: Svetlana Podhorcová, obchodík LANA 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (508)