Prokrastinácia

Je po sviatkoch, uf ako rýchlo to ubehlo a už znova treba začať niečo robiť?! Je tu opäť ten začarovaný kolotoč na ktorý musíme nasadnúť, ale on sa točí tak veľmi rýchlo a my radšej čakáme a robíme niečo menej dôležité?

Ako sa nakopnúť a prestať prokrastinovať? 😊 O tom bude dnešný článok.

Čo to vlastne prokrastinácia je?

Vysvetlím na príklade. Si žena, ktorá si povedala: „Tento rok vydám knihu!" No akonáhle otvoríš ten počítač, necháš sa strhnúť videjkom o tom, ako schudnúť 10 kg za mesiac a ty tomu zrazu začneš venovať svoju pozornosť. Ubehne 5minút, potom príde správa od kamarátky a ty jej s radosťou hneď odpíšeš, ubehne 10minút, za chvíľku dávajú niečo zaujímavé v telke a ubehne hodina a zistíš, že tvoj čas vypršal, lebo sa ti vedľa zobudilo dieťa a tvoja kniha ešte nežije ani nadpisom. Áno, vieme aký ťažký time management je popri deťoch, ale sme predsa matky a dokážeme všetko!

Pozor! Prokrastinácia nie je lenivosť. My môžeme byť aktívni, môžeme konečne umyť tie špinavé okná, ktoré sme v tom zhone pred Vianocami nestihli, môžeme ísť pozrieť na tie povianočné akcie do obchodov, alebo len tak nejaký čas rollovať sociálne siete. Ale toto nie sú tie aktivity, ktoré posunú váš biznis. Áno, jasné aj tieto veci robiť treba 😊 ale... nedávajme to na stupienok dôležitosti viac, ako robenie toho, čo nám robí radosť a v čom chceme prosperovať. Je to vlastne odkladanie toho dôležitého na neskôr, lebo mi nejaký maličký škriatok v hlave hovorí, že do toho skutočne dôležitého sa mi nejako nechce 😊

Mám pre teba riešenie! CHOĎ DO AKCIE! Vytrhni toho škriatka z hlavy, zahoď ho von oknom a zober si pero a papier. Poďme si spísať priority na rok 2020! Čo chceme vykonať, vytvoriť, dosiahnuť...ale pozor! Nie len že ČO, ale aj AKO si tam napíš! 😊 Ako sa dostaneš k svojmu cieľu, keď budeš 15 minút denne umývať okná? Asi nie! Ako sa dostaneš k svojmu cieľu - napíš si konkrétne činnosti, ktoré si myslíš, že keď budeš robiť, tak ťa k tomu cieľu dovedú. Áno, väčšinou sú to presne tie, do ktorých sa nám vôbec nechce. No a už keď budeš vedieť, že ČO a budeš vedieť aj AKO - naozaj sa ti nebude chcieť ísť do toho? 😊

Držím vám palce v prekonávaní svojej prokrastinácie!
Adabada_Tshirts

Ako bojuješ ty s prokrastináciou? Podeľ sa s nami o tom! Budem sa tešiť.


Andrea Valachová je mamička na materskej. Popri synčekovi Matiaskovi sa venuje grafike - navrhuje potlače na tričká pod značkou Adabada_Tshirts.

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (508)