Prvá pomoc pri štípancoch

Teplé slniečko prebúdza prírodu a jej obyvateľov. Roje komárov dokážu veľmi znepríjemniť pohodový letný podvečer na detskom ihrisku, či niekde na prechádzke.  Nepríjemný otravný bzukot okolo ucha, ktorý je predzvesťou štípancov a rozškrabaných miest na tele vášho dieťatka. Na to je nepríjemné už aj pomyslieť.

Poznáte to milé mamky... Ak vášmu dieťatku niečo je, tak urobíte aj nemožné, aby ste mu pomohli. Keď repelent nezaberie a predsa sa komáre prisajú začínate riešiť ako zabezpečiť úľavu po tejto nepríjemnej udalosti. Trošku si na tú pomoc posvietime…

Zoznámte sa… som pán Komár...

Komáre majú s ľuďmi niečo spoločné - milujú teplo, slnko, vodu a občas sú také otravné, že nám „pijú krv“ :-) Samozrejme celú predchádzajúcu vetu berte s humorom…

Komáre patria medzi ektoparazity a sajú krv nielen ľuďom, ale aj zvieratám. Vlastne krv cicia len samička komára. Je to pre ňu zdroj bielkovín pre vajíčka. Samček sa živí nektárom. Slina komára obsahuje látky, ktoré bránia zrážaniu krvi, znecitlivia kožu v mieste vpichu, a tak sa z nás môžu pokojne a bezproblémovo napiť. Je ťažké identifikovať podľa čoho si vyberajú „obete“.  Určite však neplatí, že letia za sladkou krvou. Treba byť pri strete s nimi obozretní a skúsiť sa chrániť predtým, ako sa do nás zahryznú.

Hry v prírode

Chráňte sa!

Máme pre vás zopár tipov na to, aby ste si túto neželanú návštevu k sebe nepustili:

1. Neotvárajte večer okno ak máte rozsvietené svetlo.

2. Istý typ ochrany pred komármi ponúkajú aj sieťky proti hmyzu, alebo také, ktoré sú napustené odpudzovačom hmyzu.

3. Skúste pred podvečerným výjazdom s deťmi siahnuť po repelente. 

4. Vždy môžete strčiť do zástrčky elektrický odpudzovač hmyzu.

BIO TIP: Komárom nevonia citrón, cesnak, mäta, eukalyptus, levanduľa či dokonca klinček. Po natretí esenciálnymi olejmi s niektorými vôňami sa možno budete chvíľu cítiť ako potravina v kuchyni, ale ochrana je predsa na prvom mieste 😉

Poraďme si so štípancami

Keď predsa len neunikneme pred sosákom tejto „krvilačnej beštie“  tak sa o naše „rany“ musíme postarať. Sčervenené a svrbivé miesto s miernym opuchom je ideálne ošetriť. Ide síce o lokálnu odpoveď nášho imunitného systému na čosi čo je nášmu telu cudzie a snaží sa do nás preniknúť, ale žiadne väčšie komplikácie ako štípanec nečakajte. Horšie reakcie sa prakticky v našich zemepisných šírkach po uštipnutí komárom neobjavujú.  Škrabanie prekrvuje pokožku a to zhoršuje zápal a opakovane nás núti štípanec driapať nechtami. Určite mi milé mamky dáte za pravdu, keď vám poviem, že najhorší signál od našich poštípaných detí je, keď ich ukladáte do postele a vtedy sa svrbiaci maratón začne. Môžete skúsiť uštipnuté miesto chladiť, potrieť octom alebo medom, použiť tekutý púder, aloe alebo potrieť miesto tea tree olejom. Ak však chcete kompaktnú a praktickú pomoc do batohu, alebo lekárničky tak skúste siahnuť po antihistaminikách, ktoré kúpite vo forme gélu.

PSILO - BALSAM

Tuba plná chladivého zázraku

Keď spomíname chladivý zázrak v tube tak by som rada upriamila vašu pozornosť na produkt Psilo-Balsam. Je viacero dôvodov, prečo by ste ho mali mať po ruke počas celého roka. Jeho použitie je vhodné nielen na miesta, ktoré si označkovali komáre. Aplikovať na pokožku/ bez otvorených rán ho môžete pri podráždení pokožky slnkom, alergických prejavoch kože, ľahkých popáleninách horúcimi predmetmi, popŕhlení žihľavou, či dokonca ovčích kiahňach. Pred každým použitím si musíte prečítať písomnú informáciu pre používateľa, ktorá obsahuje údaje, kedy Psilo-Balsam smiete používať a ako sa môže prejaviť nejaká alergická reakcia. Toto kožné antihistaminikum prechádza do kože, kde tlmí kožnú reakciu, ktorú histamín vyvoláva, pretože sa uvoľňuje pri alergických reakciách. Pôsobí lokálne a znižuje svrbenie, podráždenie, bolesť i pálenie. Psilo-Balsam má aj lokálny anestetický účinok, čo znamená, že v mieste, kde ho natriete znecitlivie kožu, čo celkom zmierni príznaky. Tento gél sa môže používať u detí od 2 rokov. Pri použití Psilo-Balsamu sa nemusíte obávať mastných fľakov a dlhého vstrebávania.

A teraz PSILO - BALSAM nájdete aj v ŠPECIÁLNEJ DOVOLENKOVEJ LEKÁRNIČKE aj so ZĽAVOU 10 EUR. Stačí použiť KÓD: LETO2021 

dovolenkové lekárnička

Teploty nám stúpajú, príroda láka, a preto je vhodné pripraví sa na tieto letné nástrahy včas. Prajeme vám milé mamky, aby vás komáre obchádzali a aby ste mali pohodové leto plné krásnych chvíľ s najbližšími…

* Psilo-Balsam je liek proti alergickým reakciám a je určený na vonkajšie použitie. Psilo-Balsam sa používa na liečbu alergických a svrbivých prejavov pokožky pri jej podráždení vyvolanom nadmerným opaľovaním, popáleninami prvého stupňa, uštipnutím a bodnutím hmyzom, žihľavkou (urtikáriou) a na iné svrbivé prejavy pokožky rôznej etiológie, svrbivý ekzém a ovčie kiahne. Informácie o správnom používaní si pozorne prečítajte v písomnej informácii pre používateľa. O prípadných rizikách a vedľajších účinkoch sa poraďte s lekárom alebo lekárnikom. Psilo-Balsam obsahuje difenhydramíniumchlorid.

 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (506)