Rita Mervová

Predstavíte sa nám?

Volám sa Rita, som zo Želiezoviec a mám jednu dospelú dcéru.

Mamička týždňa Rita Mervová

Názov Vášho obchodíka na www.codokazemama.sk. Čo vo svojom obchodíku ponúkate? 

V mojom obchodíku ŠperkySaN ponúkam hlavne šperky, ale rada skúšam nové techniky, takže občas sa tam objavia aj dekorácie, či darčekové boxy, kde kombinujem šperky s dekoráciami. 

Mamička týždňa Rita Mervová

Ako ste sa dostali ku svojej tvorbe? 

Tvorivá som bola od detstva. V mladosti, aj keď bola dcéra maličká, som sa venovala šitiu, keďže moja mamička bola krajčírka a naučila ma toto remeslo. Šila som si rôzne šaty, ale aj bytové doplnky, tiež som štrikovala, vyšívala, dekorovala si byt. Všetka táto tvorba však bola iba pre seba alebo pre známych. K tvorbe šperkov, ktorými si momentálne privyrábam ma priviedla práve dcéra, ktorá študovala grafiku. Svoje grafické motívy prenášala do živicových šperkov, ktoré sa okoliu veľmi páčili a postupne som sa k nej pridala a začala som tvoriť šperky z korálkov. Dodnes tvoríme spolu. Odvtedy sme sa samozrejme posunuli a osvojili sme si aj rôzne iné techniky výroby šperkov - napríklad cínovanie či modelovanie z polymérovej hmoty. 

Mamička týždňa Rita Mervová

Aký máte najväčší úspech v rámci Vašej tvorby? (výhra v súťaži, významný zákazník, výrobok, na ktorý ste hrdá)

Najviac ma asi potešilo, keď nás televízia Markíza zavolala odprezentovať svoju tvorbu do Telerána. Avšak každého spokojného zákazníka a každú pochvalu tvorby vnímam ako úspech. 

Mamička týždňa Rita Mervová

Aký je Váš najväčší pracovný sen?

Rada by som sa časom tvorbe venovala naplno vo vlastnom ateliéri. 

Mamička týždňa Rita Mervová

Kedy tvoríte?

Keďže pracujem ako zástupkyňa riaditeľky v MŠ, čas na tvorbu mám hlavne po večeroch, po práci, či cez víkendy. Keď bola dcéra malá,  tvorila som hlavne večer, keď už spala, alebo som ju zapájala do rôznych kreatívnych činností - vytvárala veci v rámci svojich detských možností a tešila sa, že mi pomáha a robí niečo kreatívne. Každé dieťa je však iné, nie všetky baví kreatívna tvorba, takže každá mamička musí nájsť vlastný spôsob.

Mamička týždňa Rita Mervová

Aké je Vaše životné motto, ktorým sa riadite?

Životné motto nemám, ale verím, že ak je človek milý, empatický a nápomocný druhým, tak sa mu to v živote vráti. 

Mamička týždňa Rita Mervová

Čo by ste odkázali ďalším tvorivým maminkám v Čo dokáže mama?

Aby šli za svojimi snami, nenechali sa odradiť a prajem im veľa kreatívnych nápadov. 

Mamička týždňa Rita Mervová

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (506)