Rozhovor s Luciou Benkovou - autorkou edukačných kníh pre deti

Odkiaľ pochádzate a čo by ste rada o sebe prezradila? 

Moje meno je Lucia Benková a žijeme spolu s manželom už takmer 12 rokov v čarokrásnej obci Kocurany, neďaleko môjho rodného mesta Bojnice. V krásnom prostredí, kde lúky spásajú stáda danielov, spoločne vychovávame našich dvoch synov. Inšpirovaná vlastnou skúsenosťou, som sa stala autorkou dvoch detských výchovno-vzdelávacích kníh. Rozprávkové knihy Úsmev na dobrú noc a Paleta života zajačika Čudovačika ocenia rodičia, ktorí radi čítajú deťom rozprávky na dobrú noc, ale aj tí, ktorí hľadajú cestu ako dieťatko naviesť na požadované formy správania.

Keď ste boli dieťa, kým ste sa chceli stať? 

Vyrastala som v meste rozprávok. V meste, ktoré dýcha umením a to ma fascinovalo už od detstva. Krásy rodného mesta Bojníc vo mne zanechali nádherné spomienky a sny. Po rokoch sa vraciam opäť k tomu, čo som odmala milovala, k tvorbe, maľbe a písaniu.

Ako ste sa dostali k písaniu kníh pre deti? Čo vás k tomu inšpirovalo?

Moja prvotina bola venovaná nášmu prvorodenému synovi. Každý rodič sa snaží svojmu dieťaťu vyčariť úsmev na tvári. Prišlo bolestivé obdobie, ktoré náš syn ťažko znášal. Rozlúčka s milovaným dedom a príchod súrodenca priniesli do jeho srdiečka veľa smútku.

Čo všetko ste ako rodičia skúšali, aby ste synovi pomohli? 

Navštívili sme psychológa. Našťastie nám diagnostikoval len výchovný problém a oboznámil nás s panovačnosťou u detí, s ktorou sa stretáva podľa odborníkov až 80 % rodičov a to v súvislosti s nástupom technokratickej doby.

Vďaka odporúčaniam lekára sme dokázali nadviazať s dieťaťom cieľavedome zameranú komunikáciu prostredníctvom príbehov a vyčariť mu opäť úsmev. Rozprávkové príbehy sa stali námetom pre knižné spracovanie s názvom Úsmev na dobrú noc. Tematicky sa tvorba opiera o podporu rozvoja emocionálnej gramotnosti. V mladšom veku ešte dieťa nedokáže rozpoznať a pomenovať svoje emócie a práve prostredníctvom príbehov majú deti možnosť naučiť sa vysvetliť, čo cítia, prežívajú, ako aj oboznámiť sa s príčinami a následkami konania. V staršom predškolskom veku sa formujú už aj sociálne a intelektové emócie ako súcit a empatia.

Voľným pokračovaním publikácie Úsmev na dobrú noc je edukačná detská kniha Paleta života zajačika Čudovačika, zameraná na podporu rozvoja environmentálnej výchovy. Vďaka interaktívnej zložke prirodzene rozvíja u detí orientáciu na ploche, číselnú predstavivosť, zrakové vnímanie a grafomotoriku. Ilustrácie sú doplnené obrázkami nášho vtedy 5 ročného syna Peťka. Bonusom ku knihe sú pracovné listy na rozvoj grafomotoriky a podporu environmentálnej výchovy. Úmyslom publikácie je zanechať deťom v srdiečku stopu lásky k prírode, aby sa ochrana ŽP stala pre nastavajúce generácie samozrejmou a prirodzenou súčasťou života.

Povedzte nám viac o skúsenostiach ľudí s vašou tvorbou. Aké sú ohlasy od čitateľov? 

Knižné publikácie zaznamenávajú pozitívne ohlasy od rodičov, pedagógov a lekárov, ktorí odporúčajú knihy ako pomôcku na podporu rozvoja emocionálnej inteligencie detí predškolského veku.

Prezraďte niečo zo zákulisia, keď ste prvú knihu pripravovali. 

Vydanie mojej prvotiny nebolo prvoplánové. Pamätám si, ako som synčekovi písala rozprávky na papier a kreslila k ním obrázky. Jedného dňa mi povedal, že by si želal čítať o zajačikovi z knihy. Tešili sme sa z pozitívnych výsledkov nášho spoločného úsilia a vtedy manžel skonštatoval, že knihou by sme mohli pomôcť viacerým rodičom. Vďaka spolupráci viacerých šikovných ľudí som po roku príprav a získavania informácii vydala prvú knihu. 

Vaše knihy získali aj ocenenia, povedzte nám o tom viac. 

Cítim sa veľmi poctená. Občianske združenie Benedikt počas V. ročníka podujatia Literárne Bojnice, dňa 22. 11. 2019, udeľovalo v Zlatej sále Bojnického zámku literárne ceny. Laureátmi oceňovania Zlaté pero Ladislava Ťažkého sa stali bývalý pán prezident Slovenskej republiky Rudolf Schuster a pán spisovateľ Jozef Banáš. Za doterajšiu tvorbu som získala Čestné uznanie Zlaté pero Ladislava Ťažkého za originálnu tvorbu vo výchovno-vzdelávacej oblasti pre deti a rodičov. 

Kniha Paleta života zajačika Čudovačika získala prestížne ocenenie – 3. miesto v celonárodnej súťaži „O najkrajší výrobok od mamky 2018“. Usporiadateľom súťaže bol jedinečný projekt zameraný na podporu tvorivých a kreatívnych mamičiek pod názvom Čo dokáže mama.

Ako vaše podnikanie / prácu ovplyvnila korona? 

Obdobie, ktoré svet zažíva sa dotklo každého z nás. Mnohé moje pracovné plány som odsunula. No veľa času som mala možnosť venovať rodine a ten čas bol pre mňa ten najvzácnejší. 

Aké máte plány do budúcna? 

Pracujem na príprave edukačnej knihy, ktorá bude opäť zacielená na environmentálnu výchovu. V dnešnej dobe je téma ochrany životného prostredia žiadaná a propagovaná celosvetovo v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu v materských školách, základných školách, ako aj v rámci rodinnej výchovy.

Kde vás ľudia môžu nájsť a knihy si objednať?

Detské knihy Úsmev na dobrú noc

a Paleta života zajačika Čudovačika

je možné zakúpiť v tlačenej podobe v eshope na stránke Čo dokáže mama 

V elektronickej podobe sú knihy dostupné na Martinuse.

Ďakujem za rozhovor ♥

 

Komentáre

Michaela Ray - Knihy pre deti

Všetky články (16)