Špinavé deti – šťastné deti

Deti majú veľa energie, ktorú potrebujú zo seba „dostať von“. Spojme pohyb, objavovanie nových vecí a spoločne strávený čas. Naši drobci si nebudú pamätať na to, či boli ich rodičia v práci úspešní, ale na to, aké zážitky sme spolu prežili... Aké benefity pobyt vonku pre rodinu a zdravie prináša?

Mali by sme si uvedomiť, že ideme svojim deťom príkladom. Ak ich chceme viesť k aktívnemu životu, sami ho musíme aj viesť. Zaveďte si v rodine zvyky, ktoré pozitívne ovplyvnia u detí lásku k prírode. Sami sa budete cítiť lepšie a endorfíny, ktoré sa na vzduchu vyplavujú prinesú všetkým radosť aj z maličkostí.  Dnešné deti vo veľkej miere vymenili takéto aktivity za obrazovky televízorov, počítačov a tabletov. Namiesto lezenia po stromoch mnohé deti sedia na gauči, a namiesto skákania cez potok, trénujú prsty na klávesnici, alebo na hladkej obrazovke tabletu.

Povedzte NIE elektronike

Zmena nesprávnych zvykov nie je vôbec nereálna. Stačí naozaj málo a pomôžete tak svojmu dieťatku k lepšej imunite, dobrej nálade a hlavne celkovému dobrému pocitu z krásnych činností. Výskanie dieťaťa, keď sa z hojdačky stane najlepší priateľ je naozaj skvelé a prináša radosť ratolestiam i rodičom. Byť spolu vonku je určite lepší spôsob trávenia voľného času, ako sedenie na gauči a pozeranie do tabletu alebo sledovanie televízie. Spoločná podvečerná prechádzka,  výlet na bicykloch po okolí, kopanie lopty, bedminton, alebo šantenie na detskom ihrisku je len niekoľko tipov, ktoré vám prinesú do života radosť z pohybu. Rady odborníkov hovoria, že dieťa by malo tráviť vonku pri plánovanej aktivite aspoň hodinu denne, a to za každého počasia. Rovnako tak odporúčajú pridať aj hodinu voľnej pohybovej aktivity. Kombinácia fyzických aktivít a čerstvého vzduchu, priaznivo ovplyvňuje rast a vývin, pozitívne vplýva na rozvoj mozgu a orgánov, posilňuje imunitný systém.

Mikróby sú kamaráti

Zdravé deti by mali byť, aj podľa pediatrov, na vzduchu naozaj za každého počasia. Odolnosť voči vírusom u svojich ratolestí podporíte správnou výživou bohatou na vitamíny, dostatočným pohybom a otužovaním.  Platí večné heslo: špinavé deti = šťastné deti. Vonku sú vystavené mikróbom a tie sa starajú o zlepšovanie imunity. Pri hrách si stanovujú rôzne ciele, čo im pomáha zlepšovať samostatné uvažovanie, kreativitu, výdrž, pamäť, spoluprácu a získavajú schopnosť vyhodnocovať riziká, ktoré na nich číhajú a starajú sa tak o svoju vlastnú bezpečnosť.

Každé ročné obdobie má svoje čaro. Dôsledky minimalizovania pohybu u detí, môžu viesť k poruchám pozornosti, zníženej miere sústredenia a koncentrácii, zlej disciplíne, a dokonca k nižšiemu sebavedomiu.

Deti potrebujú dôverníka

Zlepšenie komunikácie medzi vami a deťmi je ďalším benefitom, ktorý môžete vďaka prechádzkam a hrám, v prírode či na ihrisku, očakávať. Veľa sa pýtajte, nechajte svojho drobca rozprávať o všetkom na čo má náladu. Uvidíte, že sa vám jeho detská dušička viac otvorí, viac prezradí a zbaví sa tak zbytočného stresu.

Potreba byť vonku sa pre dieťa môže stať krásnym zvykom na celý život. Prechádzať sa dá takmer kdekoľvek. Na budovanie takejto aktivity nie je potrebné nič svetoborné. Cestou zo školy si môžete posedieť na lavičke, alebo sa zastaviť na detskom ihrisku, kde môže dieťa skákať na trampolíne, šmýkať sa na šmýkačke, vykopnúť nohy k oblohe na hojdačke a stretnúť sa s rovesníkmi.

Deti trávením svojho času mimo domu získavajú krásne zážitky a spomienky, prirodzene rozvíjajú svoju kreativitu a nachádzajú veľa kamarátov.  Hor sa von!

Objavte svet hier s Wickey

Princezná, zmrzlinárka, pirát na šírom mori alebo astronaut vo vesmíre  - Wickey prináša našim deťom nezabudnuteľné zážitky. Ich detské ihriská, pieskoviská, hojdačky a šmýkačky, vyrábané a testované v Nemecku, nám naozaj padli do oka.  Aby sa všetci dobrodruhovia, objavitelia a superhrdinovia mohli bezpečne vydať na ich cestu za akčnými zážitkami, používajú výhradne starostlivo vyberané materiály, ako je masívne drevo a kvalitné komponenty. Popri detskému oku lahodiacom dizajne dbajú najmä na bezpečnú konštrukciu ich produktov. A to je pre nás mamičky veľmi dôležité.  Ďakujeme Wickey!

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (509)