Stabilizácie machu

Stabilizácia machu

Všetky machy, lišajníky a ostatné rastliny predávané ako stabilizované podliehajú špeciálnemu procesu konzervácie, vďaka ktorému si zachovávajú svoju prírodnú štruktúru, hebkosť aj farebnosť a v takomto stave dokážu vytrvať niekoľko rokov. Proces stabilizácie spočíva v nahradení prirodzenej vlhkosti rastliny konzervačným roztokom tým, že prenikne do tkaniva rastliny a nahradí v ňom vodu. Tým sa zároveň aj zastaví rast a odstráni sa hmyz aj prípadné plesne. Rastlina by však časom stratila svoju farbu, preto sú všetky machy aj ostatné rastliny počas tohto procesu dofarbované. Každá výrobňa stabilizovaných machov používa svoj vlastný overený spôsob stabilizácie, ktorý si starostlivo cháni. Všetky sú však neškodné pre ľudské zdravie, aj pre životné prostredie.

Komentáre