Tipy na budovanie imunity u detí

Téma imunity u detí  už nie je len sezónnou záležitosťou. Celoročne sa dostala do našich životov najmä kvôli tomuto zvláštnemu obdobiu označenému nálepkou Covid-19.

Určite milé maminky riešite práve to, že ako seba a svoje deti ochrániť, zlepšiť ich imunitu a pomôcť im, aby boli zdravšie. Po dlhšej pauze sa pomaly otvárajú brány škôl a škôlok a podpora  imunity u detí víri každému v hlave. Pozrime sa spoločne na to, čo môžeme urobiť pre zdravie našich ratolestí a ako zvýšiť obranyschopnosť ich organizmu.

Čo je imunita?

Veľmi múdre knihy píšu, že imunita je schopnosť organizmu reagovať na antigénne podnety imunitnou odpoveďou. Znamená to teda, že telo vyhodnotí nebezpečné signály a spustí odpoveď - obranu. Je pravdou, že určitú imunitu má dieťa už vrodenú, no táto nestačí. Tá získaná - silnejšia, sa buduje oveľa dlhšie. A kým sa detský imunitný systém bude podobať, vo svojej sile, tomu dospeláckemu, musí prekonať dlhú cestu. Štartérom budovania detskej imunity je materské mlieko. Obsahuje v sebe prospešné látky, ktoré podporujú tvorbu zdravej imunity, no dojčením sa to samozrejme nekončí. Obranyschopnosť ovplyvňuje aj každá choroba, ktorú prekonáme. Telo si pri stretnutí s cudzopasnými látkami vytvára tie imunitné a posilňuje tým odolnosť organizmu. Imunita je síce geneticky daná, no vieme ju celkom slušne ovplyvniť životosprávou, vitamínmi, dostatočným pohybom, výdatným spánkom a obmedzením stresu. Vedeli ste napríklad, že má úzke prepojenie s psychikou a nervovým systémom? Ľudské telo je úžasný a veľmi zložito prepojený fungujúci systém, ktorého procesy sú od seba závislé.

Ako podporiť detskú imunitu?

Pri znovuotvorení škôl a škôlok po tak dlhom čase, nám na udržanie zdravia dieťaťa nebude stačiť pestrá strava, dostatočný spánok a pohyb na čerstvom vzduchu. Detskému organizmu by sme mali dodať vitamíny a výživové doplnky, ktoré sú na podporu imunity určené.  Pozrime sa na možnosti podpory imunity podrobne. Medzi najdôležitejších pomocníkov obranyschopnosti patrí hlavne dostatok kvalitného spánku. V spánku organizmus oddychuje a telo sa regeneruje. No nie je dôležitá len dĺžka spánku, ale aj jeho kvalita. Dbajte preto na to, aby deti pred spaním nepozerali televízor, nehrali PC hry, alebo aby sa neobjavovali vzruchy okolia, ktoré by ich mohli rozptyľovať.  Ďalším dôležitým faktorom je vyvážená strava, ktorá sa skladá z kvalitných potravín. Viac ako 70% imunitných buniek sa nachádza v črevách. Logicky nám z toho vyplýva, že to čo majú naše deti na tanieri výrazne vplýva na ich imunitu. Nedá sa hovoriť o tom, že by existovala čarovná potravina, ktorá by imunitný systém lúsknutím prstov premenila na 100% fungujúci obranný štít. Obranyschopnosti pomôžeme, ak sa v strave nachádza zinok, vitamín D, minerály, enzýmy i probiotické kultúry. Dostatok tekutín je alfou a omegou pre zdravý organizmus. Najideálnejšie je ak vaše deti pijú čistú vodu, prípadne zdravé bylinkové čaje. Pohyb je pre dieťa to najlepšie čo mu ako rodičia môžete dopriať. Z bežne dostupných informácii je známe, že pravidelný pohyb a cvičenie zvyšuje počet protilátok. Obdobie korony veľmi spropagovalo aj tému otužovania. Pod otužovaním detí si však nepredstavujte, že hodíte dieťa medzi kusy ľadu do otužovacieho jazierka. U detí úplne stačí ak ich sprchujete vlažnou vodou, pravidelne intenzívne vetráte, doprajete im plávanie v jazere, mori a prípadne ich vezmete do sauny. Von by ste s nimi mali vybehnúť aj keď prší, alebo je sychravo. Deti neobliekajte priveľmi teplo, radšej voľte niekoľko vrstiev, ktoré im zabezpečia komfort v akomkoľvek počasí. Do detských tvári by sa malo dostať čo najviac slnka, pretože slnko je úžasné… a okrem všetkých benefitov, ktoré má, prináša endorfíny a dobré pocity.

Čo pomôže deťom pri prvých príznakoch ochorení efektívne?

Milé mamky určite sa vám už stalo, že ste po týždni v škôlke vybrali vašu ratolesť a začalo to! Pokašliavanie, soplík... a vám sa v hlave premietol scenár, že opäť minimálne týždenná OČRka a všakovaké lieky, ktoré by vaše dieťatko vrátili do normálu. A možno máme pre vás prijateľnú odpoveď po čom siahnuť, ak sa objavia prvé príznaky ochorenia. Vedeli ste, že obľúbené vitamíny Marťankovia existujú aj ako chutný nápoj PROImun AKUT? Ten je výborný najmä vtedy, keď potrebujete rýchlo konať a maximálne podporiť imunitu svojich detí. Jeho zloženie je vyvinuté v spolupráci s pediatrami a obsahuje zložky prírodného pôvodu, ktoré sú šetrné k detskému organizmu. Obsahuje vitamín C, zinok, výťažok bazy čiernej a medovky lekárskej a tou najvýznamnejšou zložkou je vysoká dávka prírodných betaglukánov. Pomáha najmä počas prvých kritických dní a podporuje aktívny imunitný systém. Vašej ratolesti ho môžete ponúknuť ako chutný ovocný nápoj studený, ale aj teplý s úžasnou malinovou chuťou, ktorú si vaši drobci rýchlo obľúbia a vypijú ho bez dlhého prehovárania. Ako bonus by sme určite radi vyzdvihli, že neobsahuje farbivá, konzervačné látky a je bez cukru a je vhodný pre detičky od 3 rokov. Veríme, že dní, kedy budete potrebovať siahnuť po podobnom výživovom doplnku bude naozaj máličko. Ak však k takejto situácii príde, máte veríme vedomosť, že skúsiť podporu imunity v podobe Marťankov PROImun AKUT nie je márne.

Krásne dni bez infektov a pokojný návrat do škôl a škôlok Vám zo srdca želáme:-)

 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (509)