"Tvorilky" ušili 952 čapíc pre onkologických pacientov!

Keď veľkosť srdca presiahne najbližšiu rodinu, ide o výnimočného človeka. Takou je jednoznačne aj dvojnásobná mamina Martina Krasňanská. Rada šije a jej úžasné páperové zavinovačky nájdete pod tajomným názvom Zo svetnice . Aby potešila na Vianoce chorých, vymyslela pre šikovné žienky výzvu na zbierku čapíc pre malých onkologických pacientov. Čerstvá maminka nestíhala chodiť na poštu! Prišlo jej až 952 čapíc, ktoré sú jasným znakom, že na Slovensku máme obrovskú túžbu pomáhať!

 
Kde si prišla na nápad spraviť zbierku čapíc?

Inšpiráciou mi bola Češka, ktorá zbierku čapičiek pre onkologicky choré deti organizuje už niekoľko rokov. Čapičky šijú, pletú a háčkujú všetky nadšené „tvorilky“ z celej republiky. Celá akcia je o to krajšia, že nielenže nad každou čapičkou strávime nejaký čas pri jej výrobe, ale tiež to, že celá zbierka sa odovzdáva pred Vianocami. Môžeme tak deti potešiť pod stromčekom farebnými pokrievkami hlavy v ich neľahkej situácii a dať im tak najavo, že na nich myslíme. Chcela som veľmi pomôcť a prispieť aj ja, no o podobnej zbierke som tu na Slovensku nepočula. Tak som sa toho chopila a hneď som napísala na onkologické oddelenie, či majú o našu pomoc záujem. A mali.

Prečo práve čapičky?

Pre onkologických pacientov sú čiapky asi neodmysliteľnou súčasťou počas chemoterapie. Ušiť čapicu nie je zložité, takže sa ich dá vytvoriť viac a v nespočetne krásnych variáciách. Každý pacient si môže vybrať čiapku, ktorá mu je srdcu blízka a možno potom bude aj jeho deň krajší.

Ako znela výzva?

Výzva pre „tvorilky“ znela jasne: „Ak chceš, uši, uháčkuj, upleť čiapku a zapoj sa do zbierky".

Aké boli ohlasy?

Strhla sa úžasná lavína ohlasov. Prišlo mi mnoho žiadostí o účasť na tejto zbierke. Dokonca mi prišla správa od jednej pani, ktorá síce nevedela šiť, ale tak veľmi chcela pomôcť, že mi poslala svoje látky, z ktorých som potom čapičky ušila. Bola to jednoducho krásna spolupráca a každý, kto chcel, si i v tomto predvianočnom zhone našiel čas na malú pomoc. Od každého pár minút času a dokopy máme neuveriteľných 952 čapíc, ktoré poputovali na Hematologicko – onkologické oddelenie v Bratislave.

Aký pocit ti z toho zostal?

Povedala by som, že sme si všetci pomohli navzájom. My sme snáď pomohli deťom mať krajší deň a týmto spôsobom im dali vedieť, že v tom nie sú samé. A ony nám zasa umožnili urobiť dobrý skutok. Bolo pre mňa trošku komplikované všetko zladiť, pretože som túto akciu realizovala tesne po pôrode, vlastne som ešte v šestonedelí. Denne mi chodili balíky čapíc, ktoré bolo treba na pošte vyzdvihnúť, všetky čapičky vyskladať, pretriediť, spočítať, nafotiť... Ale vidíte, keď sa chce, všetko na svete sa dá!

Mamičky, ak organizujete pred Vianocami podobné zbierky, máte skvelé nápady ako pomôcť, alebo poznáte v okolí niekoho, kto robí výnimočné, a pritom tak obyčajné dobré skutky, dajte nám o ňom vedieť!

 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (509)