Tyrkysové narodeniny

„Vravela som ti, aby sme vyrazili skôr, ja neviem čo spravím, keď to zmeškáme!“ – mrvila som sa na sedadle spolujazdca. 28.6.2018 ráno bolo sychravo, autá stojace v kolóne pred Bratislavou kropilo mrholenie.  Aj to naše.

„Prídeme včas.“ – Boris si bol istý a nakoniec mal pravdu. Pred skladom sme zaparkovali spolu s dodávkou, ktorá priviezla našu knihu milovanú priamo z tlače. So zatajeným dychom sme sledovali ako sa prvá várka púšťa dole plošinou a zmohla som sa iba na konštatovanie:  „Päť paliet zodpovednosti.“ Výtlačky, ktoré sme ako prvé chytili do ruky, sme starostlivo schovali, akoby pripomenutie toho obrovského dobrodružstva. Preberanie hotovej zákazky dalo bodku za obdobím „vydávame knihu“ a znamenalo začiatok éry „sme spoluautori a už nikdy nebude inak“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ten deň sme si užili naplno, s nekonečnou vďačnosťou v srdci, že naše rozhodnutie z 28.12.2017 – „do 6 mesiacov vydať úspešnú knihu“ sa zhmotnilo. A to sme ešte netušili, čo nás čaká. Že skoro všetko bude inak, ako sme si to predstavovali. Na prvý pohľad horšie, no v konečnom dôsledku veľkolepo.

Prvé vydanie našej knihy spolu váži 2815 kilogramov a predsa – kvôli nemu nezomrel ani jeden strom. Dojčenie je Zero Waste a v súlade s touto filozofiou sme vybrali drahý, no o to kvalitnejší papier s najnižšou ekologickou stopou – s certifikátmi European Ecolabel a Blue Angel. Venovanie píšem zásadne gelovým alebo atramentovým perom. Každým písmenom, ako papier vpije atrament si predstavím, ako posolstvo knihy presiakne myseľ aj dušu jej budúcich čitateľov.

Neobsahuje jedinú inštruktážnu fotku – o tom, ako správne prikladať dieťa, a predsa – 33 ilustračných fotografií od profesionálnych fotografov, zachytávajúce skutočné matky zo života naplno odovzdávajú podstatu dojčenia – vzťahu medzi dieťaťom a rodinou.

Foto: Tomáš Pressel - pressDesign.sk

 

Žáner neurčený – náš výmysel, aby sme odborné texty z dôveryhodných zdrojov zabalili do skutočných príbehov z nášho života – života spoluautorov – znamenal hlavolam aj pre odborníkov. Čo to vlastne je? Kniha o dojčení, ktorú napísala žena, ktorá ani nie je poradkyňa pri dojčení a mladík, ktorý nemá deti?! Kniha, ktorá nerieši AKO dojčiť. A predsa – očarila aj odborníkov Slovenskej Inovačnej a Energetickej Agentúry a ako jediná kniha na slovenskom knižnom trhu bola ovenčená Cenou ministra hospodárstva a doživotným titulom Inovatívny čin roka 2018.

Mohlo sa to stať preto, lebo sme verili svojim snom. A tomu, že tvorba lepšieho sveta nepozná obmedzenia, ak náš zámer je čistý.

Na odporúčanie marketérov sme hodnotu deklarovali aj zárukou vrátenia peňazí. Aby sa k nej neviazala žiadna negatívna emócia, ľútosť, že niekto za ňu zaplatil hoci jedno euro, ktoré by vyšlo nazmar. Za dva roky sa k nám cez záruku vrátili tri výtlačky. Ani jeden nie z dôvodu, že by kniha neobsahovala pre čitateľa nič, ale z iných dôvodov.

Podnadpis „Nebuď tá, ktorá to vzdala!“ – plní presne účel, za ktorým sme ho vymysleli. Matky, ktoré z nejakého dôvodu nemohli dojčiť, pokiaľ chceli, nemajú dôvod zobrať si do rúk príručku o dojčení. Našu knihu však áno! Už len preto, že to bolí, páli, reže. Priamo do duše. Za dva roky som bola svedkom úžasných prerodov, púšťania a odpustenia. Sebe aj okoliu. Lebo už to nie je o tom, že ja som to vzdala. Ale že sme to nedali. Spoločne. Lebo sme nevedeli, ako na to. Na úspešné dojčenie.

Foto: archív Ministerstva hospodárstva SR

 

Naša kniha pred 2 rokmi vznikla s cieľom, aby svet bol lepším miestom pre život. A bezpochyby ním je. Čistením nánosov, posvietením na to, že nie všetko je podpora, čo tak vyzerá, nejde všetkým o podporu dojčenia, aj keď sa tak prezentuje a nechce každá matka dojčiť, aj keď si to verejne neprizná.  Je úplne jedno, čo hovoríme, zakaždým začínam svoju prednášku slovami, prečo by mi účastníci nemali veriť. Podstatné je to, čo robíme. To svedčí o našich zámeroch a hodnotách.

Pred začiatkom spolupráce som povedala Borisovi všetky dôvody, prečo by nemal ísť so mnou do spolupráce. Že som hysterická, spolupracovať so mnou si vyžaduje obrovskú dávku trpezlivosti, ženský cyklus ma ovplyvňuje – a tým aj moje okolie dostatočne a tiež mám svoju tienistú stránku a následky svojej minulosti. Rozhodnutie investovať nemalé peniaze do založenia vydavateľstva a vydania knihy spravil práve aj preto, lebo som dokázala byť sama sebou a úprimne si priznať nielen plusy, ale aj mínusy. Tvoriť lepší svet sa nedá inak. V našej knihe som odhalila svoje slabosti, z ktorých vychádza moja sila. Aby sa v nich našli matky.

Pred 2 rokmi po sychravom ráne vyšlo nádherné slnko, ktoré prežiarilo našu cestu z Bratislavy domov. Som nesmierne vďačná, že po strastiplnej ceste, ktorú si naša kniha razí úplne inak, ako sme plánovali, žiari zmena života našich čitateľov.

Prekrásne narodeniny prajem, naša kniha milovaná! Ďakujem ti za to, čo si nás naučila a meň aj naďalej svet k lepšiemu. 

V dňoch 26-30.6.2020 ku každej objednávke pribalíme 2 darčeky - slovensko-anglickú knihu "Úsmev je život - Smile every day" a 1 číslo magazínu BIJO matka.

 

S láskou k životu

Katka Brňáková

Majiteľka vydavateľstva TOP1 knihy

a vďačná spoluautorka TOP knihy o úlohe rodiny

a okolia (nielen) v úspechu dojčenia

https://www.codokazemama.sk/produkt/kniha-dojcenie-slovom-aj-pismom-nebud-ta-ktora-vzdala

Komentáre

TOP1 knihy - Tvoríme matky priateľské k sebe

Tvoríme matky priateľské k sebe. :-)

Všetky články (22)