"Upečte si" pizzu z filcu

Moje dve malé gazdinky vyvárajú vo svojej kuchynke každučký deň. Jedno z najobľúbenejších jedál, ktoré mi pomáhajú pripravovať aj v našej skutočnej kuchyni je pizza. Preto som im ušila aj ich vlastnú. Filc (plsť) dostanete bežne kúpiť v mnohých farbách, nastrihaný na obdĺžniky veľkosti A4. Je to perfektný tvorivý materiál, nepára sa a na šitie vám stačí ihla a niť, nepotrebujete šijací stroj.

Na pizzu som použila:

po 2 hárky zo svetlohnedého, žltého a červeného filcu

po 1 hárku zo svetloružového, tmavoružového, bieleho, zeleného, tmavosivého, maslového a svetložltého filcu

nite zodpovedajúcich farieb + fialovú na kolieska cibule

tenké vyšívacie priadze (alebo nite) na vyšitie šunky, klobásky, brokolice a plesňového syra – bielu, tmavozelenú a modrú

trocha vankúšovej výplne (príp. vaty) na vyplnenie okrajov cesta

spevňujúcu vložku do cesta, aby pizza pekne držala tvar a udržala oblohu – ja som použila vložku do zásuviek z IKEA (názov Variera, predáva sa v rolkách)

nožnice  a ihlu

Postup:

Vytlačte si strih a vystrihnite jednotlivé kúsky. Prišpendlite (príp.obkreslite) ich na filc a nastrihajte:

6x cesto zo svetlohnedého filcu

6x okraj cesta zo svetlohnedého filcu

6x paradajkovú omáčku z červeného filcu

6x spevňujúcu vložku do cesta

 

Ďalej na oblohu striháme vždy 2 kúsky na jeden tvar. Budeme ich zošívať, aby bola pizza pekná plastická.

10x syr zo žltého filcu

2x syr z maslového filcu

16x šunku zo svetloružového filcu

16x klobásku z tmavoružového filcu

10x rybku z tmavosivého filcu

10x hríbik z bieleho filcu

10x brokolicu zo zeleného filcu

8x papriku zo zeleného filcu

8x koliesko cibule z bieleho filcu

6x vajíčko - bielok z bieleho filcu

3x vajíčko – žĺtok zo svetložltého filcu

Kukuricu som robila tak, že som zo svetložltého filcu odstrihla prúžok a z neho nastrihala kúsky približne veľkosti  skutočného kukuričného zrnka. Tie som obšívala drobnými stehmi a zároveň prišívala k sebe. Bola to piplačka, no každá naša pizza musí byť zasypaná kukuricou ;-) Môžete si namiesto zrniek vystrihnúť malé klásky a vyšiť ich stehmi vedenými kolmo na seba, aby ste vytvorili zrnká.

Do žltého syra som vystrihla dierky vždy tak, aby po spojení dvoch strán bola dierka spodnou stranou prekrytá. Maslový syr som povyšívala modrou priadzou, až potom zošila lícovými stranami von. Rovnako som pred zošívaním vyšila aj šunku a klobásku bielou priadzou a brokolicu tmavozelenou priadzou. Na 3 bielky som našila žĺtky a zošila s prázdnymi bielkami. Krúžky cibule som zošila priamym stehom fialovou niťou stredom krúžka.

      

Na cesto prišijeme okraj, vo vnútornom oblúku necháme kúsok nezošitý a naplníme vankúšovou výplňou. Po obvode prišijeme paradajkovú omáčku, dnu vsunieme spevňujúcu vložku a prišijeme aj tretiu stranu o okraj cesta.

       

Hotovo, vaša pizza je „upečená“ :) Nie je to nič zložité, do Vianoc ju určite stihnete ušiť a potešiť vaše malé gazdinky a kuchárov perfektným darčekom.

Lana


Kreatívna mamička, ktorá tvorí pod menom LANA, má veľa zaujímavých výtvorov, ktoré si môžete kúpiť aj v jej obchodíku. Nájdete v ňom štýlové háčkované náhrdelníky, ktoré vďaka použitým materiálom a spracovaniu poslúžia aj na zabavenie detí pri dojčení a nosení, jedinečné slintáčiky na nosiče, autorské hračky, zero waste výrobky a mnoho iného. Zároveň LANA pracuje už 8.rok ako certifikovaná poradkyňa pri dojčení. Osobné poradenstvo poskytuje v Stupave, kde organizuje aj kurzy prípravy pre tehotné a stretnutia mamičiek na podpornej skupine a v okolí. Učí tiež rodičov viazať detičky do šatky a používať ergonomické nosiče.

 

 

 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (509)