Vandrovka ako z rozprávky na Topoľčianskom hrade

Som mama, ktorá neustále a veľmi rada cestuje, píše, ilustruje a tvorí s deťmi. Počas rodinných výletov nás často sprevádzal, v podobe láskavých slov a výrokov z našich rozprávkových kníh, zajačik Čudováčik, ktorý sa stal verným spoločníkom našich vandroviek.

Čas strávený v prírode s najbližšími je pre mnohých, tým najlepšie investovaným časom na dobitie energie, vedomostí a zážitkov. Vandrovku ako z rozprávky priamo v historickom lone prírody možno dopriať rodine návštevou Topoľčianskeho hradu na východných svahoch Považského Inovca, priamo nad obcou Podhradie.

Za hradbami kráľovského hradu z 13. storočia našli útočisko panovníci z rodu Čákovcov z Trenčína, alebo Sečéniovcov, Orságovcov a Forgáčovcov z Gýmeša. V 18. storočí bol hrad poškodený cisárskymi vojskami. O záchranu hradnej ruiny sa na prelome 19. a 20. storočia postarali baróni Stummerovci. O architektonický návrh obnovy Topoľčianskeho hradu a sprístupnenie hradu verejnosti sa postaralo OZ Topoľčiansky hrad, ktoré sa sústreďuje aj na podporu aktivít zameraných na oživovanie tradícií a propagáciu kultúrnych a historických hodnôt v topoľčianskom regióne doma i v zahraničí.

Dominantou hradu je hradná veža obklopená pomerne zachovalým opevnením a nádvorím s magickou hradnou bránou.

Prístup k hradu je nenáročný, vzdialený len okolo 5 minút pešo od parkoviska z obce Podhradie, pešo z obce Podhradie okolo 15 min (po modrej a zelenej značke). Pre cyklistov vedie k hradu z Topoľčian červená cyklistická trasa.

Blízke objekty: rekreačné centrum Duchonka, kaštieľ Bossányiovcov v Bošanoch, hrad Beckov.

Malých milovníkov prírody určite poteší kniha PALETA ŽIVOTA ZAJAČIKA ČUDOVÁČIKA zameraná na objavenie lásky k životnému prostrediu a rozvíjanie emocionálneho prepojenia s prírodou. Odporúčaný vek 4 -9 rokov.

Ak aj Vy radi cestujete s deťmi, so starými rodičmi, pridajte sa do fb skupiny Vandrovka s deťmi a podeľte sa o Vaše dobrodružné tripy!

Lucia Benková

autorka kníh Úsmev na dobrú nocPaleta života zajačika Čudovačika

Autorka získala za doterajšiu tvorbu Čestné uznanie udelené OZ Benedit „Zlaté pero Ladislava Ťažkého za originálnu tvorbu vo výchovno-vzdelávacej oblasti pre deti a rodičov“.

POZOR ROZDÁVAME DARČEKY! Kúpou oboch publikácií získavate DARČEK - obojstrannú edukačnú hračku zajačika Čudovačika. OBJEDNAŤ

Komentáre

Lucia Benková

Som mamou dvoch úžasných deti a robím prácu, ktorá ma nesmierne teší. K písaniu a ilustrovaniu kníh pre deti som sa dostala nečakane, s odhodlaním pomôcť nášmu synovi, ktorý sa jedného dňa, po príchode súrodenca, prestal smiať a neskôr prestal prijímať potravu. Na odporúčanie lekára sme s dieťaťom nadviazali komunikáciu prostredníctvom príbehov a podarilo sa nám synovi vyčariť opäť úsmev na tvári.

Všetky články (24)