Vandrovka s deťmi a nedobytný hrad Lietava

Kedysi majestátna nedobytná pevnosť, dnes magické miesto poznačené časom, ponúkajúce bohatú históriu, kultúrne pamiatky a prírodnú krásu. Presne takéto miesto nájdete medzi obcami Lietava a Lietavská Svinná v srdci Súľovských vrchov. Tu sa nachádza zrúcanina hradu Lietava. Hrad pochádza z 13. storočia a slúžil ako obytné, administratívne a vojenské sídlo významným panovníkom z rodu Bebekovcov, Pavla Kinižiho, Mikuláša Kostku a Thurzovcov.

Lietavský hrad patrí k najrozsiahlejším hradným objektom na Slovensku. Je národnou kultúrnou pamiatkou a nádherným miestom Žilinského kraja.

Na hrad sa dostanete nenáročným lesným chodníčkom po vyznačenej modrej značke po zhruba 45tich minútach chôdze z obce Lietava, alebo po zelenej značke z obce Lietavská Svinná.

Na hrade nájdete zaujímavú expozíciu, bufet, suveníry, hradnú kontaktnú zoo – s kozičkami, ohnisko a nádherný výhľad na okolie. Celoročne sa na hrade konajú rôzne kultúrne akcie. V decembri sa môžete tešiť na hradné akcie Štefan na hrade 26. 12, alebo 31. 12. Silvester na hrade s možnosťou posedenia v hradnej pivnici a vstupom do expozície.

O záchranu a rekonštrukciu tohto magického miesta, ako aj o archeologický výskum sa stará od roku 1999 neziskové občianske združenie. Vďaka úsiliu združenia sa v roku 2009 v New Yorku zapísal hrad Lietava ako prvý a zatiaľ jediný hrad na Slovensku do zoznamu 100 najohrozenejších pamiatok sveta „World Monuments Fund“.

Ak radi cestujete s deťmi, so starými rodičmi, pridajte sa do fb skupiny Vandrovka s deťmi a podeľte sa o Vaše dobrodružné tripy.

Vaša Lucia


Lucia Benková je mamkou dvoch detičiek. Je autorkou rozprávkových knižiek pre deti, ktoré ich zároveň vzdelávajú v rôznych oblastiach, ako napríklad ekológia. Luckine knižky o Zajačikovi Čudovačikovi si môžete objednať v jej obchodíku.

 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (506)