Vandrovka s deťmi - objavovanie skutočných pokladov hradu Blatnica

Blog od mamky Lucii Benkovej  https://www.codokazemama.sk/obchod/lucia-benkova-benkova

 

Tí, ktorí milujú objavovať skutočné poklady v podobe zbierania zážitkov a nadšenia zo spoznávania nových miest za sprievodu krôčikov malých - „veľkých“ turistov vedia, aké drahokamy nájdu za hradbami minulosti. Azda najcennejším pokladom je pomôcť deťom objaviť lásku k histórii, k umeniu a k prírode počas spoločných vandroviek.

Jedným z miest, ktoré ukrýva kus histórie je verejnosti prístupná zrúcanina hradu Blatnica. Hrad sa nachádza za obcou Blatnica na strmom kopci oddeľujúcom Gaderskú dolinou od Turčianskej kotliny. Posledný kameň na Blatnickom hrade bol položený v druhej polovici 13. storočia a prvá zmienka o hrade pochádza z roku 1300, kedy majiteľom bol Peter z Brezovice.

Dnes sú z hradu ruiny. O záchranu hradu sa snaží občianske združenie Diadém - združenie záchrany hradu Blatnica.

K hradu vedú viaceré chodníky. Cesta z Gaderskej doliny ku hradu trvá cca 45 minút po neoznačenom chodníku. Menej náročná trasa vedie z obce Blatnica, kde je potrebné odbočiť na rázcestí smer Folkúšová. Za družstvom po pravej strane vidieť hrad z cesty, kde sa dá zaparkovať. Čaká na vás príjemná prechádzka lúkou s miernym stúpaním k hradu, s možnosťou opekania, krásny výhľad a objavovanie skutočných pokladov. Blízke objekty – zrúcanina hradu Sklabiňa, Gaderská dolina, Znievsky hrad.

Ak radi cestujete s deťmi, so starými rodičmi, pridajte sa do skupiny (https://www.facebook.com/groups/3371164916242633/) a podeľte sa o Vaše dobrodružné tripy.

Vaša Lucia


Lucka Benková je mamou dvoch úžasných detičiek. Knižky, ktoré napísala, si môžete objednať v jej obchodíku.

 

 

 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (506)