Vandrovka s deťmi: Poľovnícke múzeum v kaštieli vo Svätom Antone

Aj počas chladných dní si možno vychutnať spoločnú vandrovku s deťmi a nadobudnúť množstvo vedomostí a energie. Nedávno sme navštívili nádherné miesto v obci Svätý Anton v okrese Banská Štiavnica, ponúkajúce obzvlášť zaujímavú historickú a poľovnícku expozíciu, ktorá zaujala nielen deti.

Zaujímavosťou kaštieľa sú obsiahnuté elementy kalendárnej symboliky – kaštieľ mal 4 vchody, 7 arkád, 12 komínov, 52 izieb a 365 okien. Bol postavený v roku 1744 a stal sa sídlom rodín Koháryovcov a Coburgovcov, ktorí boli vášnivými poľovníkmi a milovníkmi prírody. Zanechali bohatú zbierku umeleckých diel a trofejí z 18. a 20. storočia, zachytávajúcich vzťah k lesom a lovu. Spodné poschodie kaštieľa zdobí unikátna poľovnícka expozícia, vrchné poschodie je venované umelecko – historickej expozícií.

V neďalekej Banskej Štiavnici sa dokonca už v roku 1808 začal vyučovať predmet poľovníctva a techniky. Od roku 1962 slúži kaštieľ ako múzeum a v roku 1985 bol celý areál vyhlásený za Národnú kultúrnu pamiatku.

Návštevníci múzea môžu absolvovať v mesiacoch november až marec zimný okruh od 8.00 hod. do 15.00 hod. každú celú hodinu okrem pondelka a nedele.

Súčasťou areálu kaštieľa je romantický anglický park, ktorý voľne prechádza do lesa. Park zdobia dve jazierka spojené vodopádmi. V zimnom období výzdobu parku dopĺňajú kŕmidla pre zvieratká v podobe vianočných stromčekov, ktoré pripravili deti z materskej školy.

V areáli múzea vo Svätom Antone sa na záver školského roka koná kultúrno – náučné podujatie - Detské dni svätého Huberta, pestujúce vzťah k prírode. Sv. Hubert sa stal svätcom a patrónom všetkých poľovníkov. Každoročne začiatkom septembra sa na jeho počesť v kaštieli usporadúvajú atraktívne poľovnícke slávnosti - Dni sv. Huberta.

Počas návštevy múzea deti zaujali aj farebné smetiaky, ktoré poznajú z kníh zajačika Čudovačika. Príbehy nám krátili chvíľku čakania pred vstupom do múzea. Aj keď sa o separácii odpadu veľa rozpráva, stále je vzácnosťou.

Ak radi cestujete s deťmi, so starými rodičmi, pridajte sa do fb skupiny Vandrovka s deťmi a podeľte sa o Vaše dobrodružné tripy.


Lucia Benková je mamkou dvoch detičiek. Je autorkou rozprávkových knižiek pre deti, ktoré ich zároveň vzdelávajú v rôznych oblastiach, ako napríklad ekológia. Luckine knižky o Zajačikovi Čudovačikovi si môžete objednať v jej obchodíku.

 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (508)