Včasným objavením silných stránok u detí je to ako s nájdením pokladu

Aj z vášho dieťaťa môže vyrásť šťastný, sebavedomý a spokojný človek.

Svojmu dieťaťu prinesiete neoceniteľnú službu, ak rozpoznáte jeho nadanie a poskytnete mu priestor na rozvoj. Nie všetky talenty sú na prvý pohľad zjavné. Niektoré nadanie je možné spozorovať skôr, niektoré neskôr, možno až príliš neskoro, aby sa mohli v dostatočnej miere rozvíjať.

Lucia Benkova, Čo dokáže mamaZamerajte sa na to, čo dieťa baví

Dôležite je všímať si, čo dieťa baví, v čom je dobré, kedy dokáže dosiahnuť rýchlejšie a ľahšie výborné výsledky. V prípade, že dieťa nevyniká nadaním a prejavuje o niečo záujem, so správnou podporou a vytrvalosťou môže dosiahnuť úspech. Nemusí byť nadané, ale môže mať potešenie z činnosti.

Darujte dieťaťu slobodu, ktorú môže zúročiť pri rozhodovaní sa, akou cestou sa vydať – zamestnanie, poslanie, vášeň na celý život

Je skvelé objaviť talent u dieťaťa včas a v dostatočnej miere dieťa podporovať a rozvíjať. Z talentu sa môže stať schopnosť, ktorú možno úspešne využiť v budúcnosti pri výbere zamestnania, teda činnosti, ktorá bude dieťa napĺňať nielen živiť.

Lucia Benkova, Čo dokáže mamaAko podporiť a rozvíjať talent u dieťaťa

Miera nadania je u každého jedinca iná. Je dôležité všímať si individuálne prejavy dieťaťa, aby sme zistili, v ktorej oblasti môže napredovať. Silnú stránku je možné podporiť a rozvíjať nasledovne:

  • Pomôcť dieťaťu objaviť a uvedomiť si jeho záujmy a silné stránky.
  • Vytvoriť dieťaťu priestor a prostredie pre podporu a rozvoj jeho záujmov.
  • Podporiť jeho samostatnosť pri výkone záujmov.
  • Mať na zreteli pri podpore a rozvoji talentu dieťaťa, že ide o záujem dieťaťa a nie o presadzovanie cieľov rodiča.
  • Plánovať aktivity, ktoré napĺňajú záujmy dieťaťa.
  • Byť dieťaťu vzorom.
  • Konštruktívna kritika posúvajúca vpred.
  • Podporiť dieťa uznaním a pochvalou za svoj úspech, ak sú pochvaly oprávnené.

Lucia Benková, Čo dokáže mamaObjavením a rozvíjaním silných stránok u detí je to ako s nájdením pokladu. Najprv treba poklad nájsť, vykopať a zhodnotiť.

 

Lucia Benková

Autorka literatúry pre deti Úsmev na dobrú noc, Paleta života zajačika Čudovačika.

Autorka získala za doterajšiu tvorbu Čestné uznanie udelené OZ Benedit „Zlaté pero Ladislava Ťažkého za originálnu tvorbu vo výchovno-vzdelávacej oblasti pre deti a rodičov“.

POZOR ROZDÁVAME DARČEKY! Kúpou oboch publikácií získavate DARČEK - obojstrannú edukačnú hračku zajačika Čudovačika. OBJEDNAŤ

Komentáre

Lucia Benková

Som mamou dvoch úžasných deti a robím prácu, ktorá ma nesmierne teší. K písaniu a ilustrovaniu kníh pre deti som sa dostala nečakane, s odhodlaním pomôcť nášmu synovi, ktorý sa jedného dňa, po príchode súrodenca, prestal smiať a neskôr prestal prijímať potravu. Na odporúčanie lekára sme s dieťaťom nadviazali komunikáciu prostredníctvom príbehov a podarilo sa nám synovi vyčariť opäť úsmev na tvári.

Všetky články (24)