Vianoce predo dvermi – upečte si bielkové koláčiky

                                                                                                                                                                                                                                                          

Aj u nás sa tradične pečú linecké, vanilkové rožky, medvedie labky, šuhajdy a rada sa podelím aj s takými receptami. Dnes ale ponúkam niečo trošku menej tradičné neokukané ideálne na vianočný stôl.

Spojenie lineckého cesta, s krehkým snehom a kyslastý lekvár - spolu vytvoria užasnú jemnú a šťavnatú chuť.

Cesto: 

200g hladkej múky  (polovicu som nahradila špaldovou)

170g masla (maslo, alebo palmarín, hera)

2 žĺtka

50g jemný kryštál cukor

Pridáme štipku soli, kôru z citróna (ja nedávam, keď nemám bio), vanilkový extrakt.

 

Z týchto surovín zamiesime cesto a dáme na chvíľu do chladu. Po asi hodine vyvaľkáme cesto na 2-3 mm a vykrajujeme mini kolieska (iné zložité tvary sa mi neosvedčili).

 

Sneh:

2 bielka

200g práškový cukor

1PL kukuričný škrob

 

Postup:

Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, pridáme postupne cukor, škrob. 

Preložíme do sáčka a nastriekame po okrajoch koliesok.  (aj keď nebude úplne tuhý, ale drží sa na kolieskach, je to ok. )

Rúru si vyhrejeme na 180°C, môžeme stiahnuť na 160°C, aby neboli príliš tmavé.

Pečieme cca 20min.  Potom vyberieme z rúry a po chvíľke, ešte kým sú teplé, stredovú jamku naplníme lekvárom. Dobré je vybrať hustejší a tuhší lekvár, na chvíľu ohriať v mikrorvlnke, aby zredol a ľahšie sa plnil. Potom následne v chlade stuhne a kolieska sa nebudú lepiť na seba.

Sladké Vianoce praje Miška!


Miška Dupčáková, aktívna žena s mnohými snami a záujmami. Mamina dvoch detí, kráľovná čokoládových praliniek, organizátorka eventov a pomocníčka tých, ktorí začínajú s podnikaním. Sladkosti od Mišky vyzerajú a chutia úžasne a dajú sa objednať v jej obchodíku Sweet and choco. Miška odkazuje našim maminkám : "Ak sa chcete naučiť nejaký receptík alebo potrebujete radu, smelo sa ma pýtajte."  

 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (509)