Zábudlivé ginko

Rozprávka, maľovanka, herbár a recept spolu v jednej knižke!

Prezradte niečo o sebe a čo vás inšpirovalo knihu napísať.

Volám sa Matej Zámečník a pochádzam z Trenčína – mesta, ktoré má presne taký park, ako je v príbehu o zábudlivom ginkgo strome. Pred pár rokmi tam dokonca tento strom aj rástol. Teraz sú tam ešte dva také, ale sú ďalej od parku. Preto som sa rozhodol, že prenesiem atmosféru z parku do knižného príbehu a zároveň priblížim deťom krátkou vsuvkou v príbehu tematiku kompostovania.

Pre koho je kniha určená a o čom je?

Pre deti od 2-5 rokov. Vďaka krásnym, celoilustrovaným stranám si deti užijú príbeh s množstvom zvieratiek.

Prečo pán Ginko zabudne počas jesene na mená zvieratiek? Pozrite sa, kto všetko žije v parku a prečo si pán Ginko spomenie na všetkých znova až na jar.

V závere knižky si môžu deti vylisovať list ginka, vymaľovať maľovanku a spraviť si podľa návodu čaj z listov ginka.

Referencie od čitateľov

  • Oľga D. - Nádherná knižočka s krásnymi ilustráciami.
  • Nikola S. – Dcérka pozná knižku už naspamäť. Keď prečítam niečo inak, tak ma sama opraví. Čítame si každý večer pred spaním. V knižke je aj strana na vylisovanie si ginkgo listu. Paráda.
  • Barbora S. – Malý si pýta čítanie o pánovi Ginkovi každý deň. Teraz, keď kvitnú stromy, tak je preňho každý strom na ulici pán Ginko, pretože aj v príbehu mu pučali listy. Na konci je bonus pre rodičov o ochorení skleróza multiplex a mylnej predstave o tom, že zabúdanie súvisí hlavne so sklerózou, kde som sa zase ja dozvedela niečo viac o tomto ochorení.

Knižku si možete objednať tu. 

ČASŤ B - Zo zákulisia tvorby a vydávania

Prezradte čo vás zaskočilo počas tvorby, vydávania alebo predaja vašej knihy? Odporučte začínajúcim autorom, na čo si dať pozor.

Spolupráca s ilustrátorom. Ceny pri celoilustrovanej knižke sú vysoké, ale vždy sa dá dohodnúť a zjednávať. Hlavne, ak ide o viac stranovú knižku. Samostná suma za jednu stranu v knižke môže byť od 30-50eur až po dvoj-trojnásook. Všetko závisí od detailov, ktoré majú byť vyobrazené na danej strane. Čím menší detail, tým viac práce s nakreslením a tým vyššia cena. S ilustrátorkou som bol ale veľmi spokojný, čo potvrdzujú aj čitatelia, ktorým sa ilustrácie v knižke páčia. Nájsť ilustrátora môžete cez odporúčania známych, prípadne v skupinách na FB: Ilustrátori, grafici alebo na stránke jaspravim.sk.

Ako ste riešili financovanie a uvedenie knihy na trh?

Knihu som financoval sám cez crowfunding a svoje vlastné prostriedky. Pokryli časť nákladov, ale ešte mi chýba predať zvyšok kníh na to, aby som sa dostal do plusu. Myšlienka príbehu a dobrá propagácia na začiatku pred vydaním je dôležitá pre úspešný úvod knižky. To ale ešte nespraví z autora milionára. Veľa ľudí si ešte mylne myslí, že keď autor vyzbiera napríklad 5000 EUR v kampani, tak má akoby za mesiac, kedy kampaň beží, super plat. Častokrát ale tých 5000 EUR ani nepokryje polovicu nákladov. Akoby ľudia nerátali s tým, že je tam marketér, grafik, ilustrátor, prepravcovia, atď. A aj títo všetci stoja peniaze. Ja sa snažím nájsť si ľudí, ktorí mi s kampaňou pomôžu. Nakoľko spraviť všetko sám je tak časovo náročné, žeby sa človek veľakrát z toho aj zbláznil a prišiel o nervy. Preto je lepšie delegovať niektoré úlohy. Autor by mal byť autentický a prezentovať myšlienku knihy. Ostatné veci okolo toho, môže posunúť iným ľuďom, ktorí mu s tým pomôžu.

Spomeňte nejaký pozitívny AHA moment, ktorý by podľa vás mali vedieť aj iní autori.

Reklamný spot bol točený s Adelou Vinczeovou, ale nedopadol úplne že Wau, nakoľko som kampaň robil narýchlo. Vždy dbajte o niekoľko týždňovú prípravu a dôsledné dodržanie termínov zo strán ľudí, ktorí budú s vami spolupracovať na vydávaní knihy. Mojou chybou bolo, že som chcel z reklamneho spotu vyťažiť čo najviac, dať do neho maximum informácií z knihy a potom samotná komunikácia myšlienky knihy ostala roztrieštená. Preto aj keď mala kampaň známu tvár, ľudia nevnímali dobre myšlienku knihy, ktorú som chcel prezentovať.

Knižku si možete objednať tu. 

Spracovala Michaela Ray

Redakcia & projekty Knihy našich mamičiek

michaela.raydewitters@codokazemama.sk

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (509)