Začíname so šitím. Aký šijací stroj?

Začíname so šitím. Aký šijací stroj?

 

 

Je po vianociach a mnohé z Vás si pod stromčekom našli dlho vytúžený stroj. To je ten lepší prípad. Alebo pri pozerani stránok, na sociálnych sieťach túžite po ňom, aby ste aj Vy mohli tak kúzliť, vždy ste chceli šiť, áno chcete si kúpiť šijaci stroj…….

Ale….

Ale aký?

Ale nemáte odvahu do kúpu stroja alebo ak ho už máte netušíte čo, a návod je tak trochu španielska dedina a ak ho aj zvládnete, zadrhnete sa pri prvom zašklbe stroja? A mnoho iných otázok.

 

Mám za sebou pár rokov kurzov šitia, kde som zbierala skúsenosti ohľadne odovzdávania mojích vedomostí ďalej. Áno, šijem viac ako 20 rokov ale predsa učiť niekoho šiť tak aby zvládol stroj a aby ho to aj bavilo, to už bol iný level a bolo treba nájsť odvahu a najmä nejaký pevný základ. Tým, že mám vyštudovanú odevnú priemyslovku a sama som sa musela učiť šiť doma, viem sa vžiť do Vašej kože a pocitov.

Mnohé žienky nemali šijací stroj a len chceli skúsiť či im to pôjde. Všetky si už počas kurzu kupovali stroj. Iné zase mali aj stroj aj nejake skúsenosti, ale napriek tomu padla aj veta: “A to som si myslela, že viem šiť. “. :) A áno mám aj prípady, kedy ich šitie začalo aj živiť. :)

 

Takže poďme na to a začnime.

 

Aký šijací stroj?

 

Schvaľne hoďte si do vyhľadávača šijací stroj. Koľko stránok, online obchodov, typov strojov Vám vyhodilo?

Veľa? Nespočetne veľa? Tak si ešte popozerajte obrázky a značky. Ešte viac?

 

Áno, stroje delíme na viacere kategórie. Základ , domáce a profi. Ibaže aj ten v triede hobby stroj môže stáť viac ako 2000 eur. :)

Potom ich delime podľa účelu použitia. Napr. šijací, obnitkovaci, vyšívaci, coverlock…….. Len domáce.

Profi kategóriu zatiaľ vynecháme. Ak sa dostanete do tohto levelu gratulujm. Urazili ste kus cesty.

 

Teraz vychadzame z bodu A kedy sa chceme naučiť šiť a potrebujeme na to nejaký stroj a verím tomu, že každá ma nejaký rozpočet. Takže kým prídeme na presné stroje pripravíme si papier a pero začnime základnými otázkami.

 

Prečo chcem šijací stroj?

 

Nudím sa? Videla čo iné dokážu a chcem to skúsiť? Šitie ma lákalo vždy, len som nemala odvahu?

Doplňte si svoju odpoveď ideálne čo najviac a píšte si.

 

Čo na ňom chcem robiť? Čo musí zvládnuť?

 

Šiací stroj zvládne toho naozaj veľa aj lacný, takže tu naozaj porozmýšľajte a najmä si úprimne odpovedze či sa chcem šitiu venovať aj dlhodobejšie a naozaj chcem zvládnuť aj ťažšie projekty.

 

Príklad z môjho života. Fascinoval ma patchwork. Patchworkové deky som sa učila šiť pred cca 14-15 rokmi. Tým, že som mala skúsenosti so šitím a zvládla som ušiť všetko od sukne po pánsky kabát a sako, išla som rovno na vec. Na deku. Keby jednu.

Veď mám dve deti, čo sa budú byť o jednu? Takže hneď dve.

Nebudem zdržiavať. Mala som klasický domáci stroj, vtedy v strednej triede s krátkym ramenom. Jednoducho prešil aj hrubé materály ale tým, že som dovtedy šila len odevy rameno vyhovovalo. Pri dekách už nie.

Teda zvládol to, ale pri prešívaní som sa natrápila a naučila sa všetky možné nadávky. Napriek tomu deky vznikli. Slúžia dodnes. :) Viď foto. :)

 

Takže keď prišiel čas na kúpu nového stroja, kládla som si otázky. Tie isté si položte aj vy. A píšte. :)

 

Čo chcemna ňom šiť? Len jednoduché opravy a veci? A ak ma to začne baviť a budem chcieť ťažšie a väčšie projekty, zvládne to? Chcem šiť aj deky? Skúsim patchwork? Chcem sa primárne venovať patchworku a veľkým projektom? Čo vyšívanie? Chcem aj to? Čo ešte by sa mi páčilo na stroji tvoriť?

 

Máte? Tak ideme ďalej.

 

 

Aký rozpočet naň mám?

 

No, tu musíme rozbiť prasiatko, alebo veľmi poslúchať aby ježiško chodil, ale sú aj muži/partneri, ktorý jednoducho Váš sen splnia a máte narodeninový darček. Bez reptania. :)

 

Takže suma. Tu nič iné len suma.

 

 

A čo miesto?

 

Keď už máme zodpovedané všetky otázky úprimne zvážme veľkosť priestoru kde svojo miláčika zložíme.

Bude to stále miesto? Náš pracovný kútik? Alebo budeme pendlovať medzi voľnými vodorovnými plochami v celom byte alebo dome?

 

 

Ufff. Máte? Ak ste si naozaj poctivo písali všetky odpovede, mate určite plnú A4. Takže teraz čo môžete urobiť je dať si pauzu. Choďte von, prečítajte si pár strán z knihy, časopisu spolu s dobrým čajom, kávou, prejdite a pokochajte sa pár stranami šitých dielok na sociálnych sieťach. Proste, vypnite. Bude to ešte zaujímavé a potrebujete sa predsa dobre rozhodnúť.

Pokračujeme v ďalšom článku. Kde sa už dozviete konečne aj niečo o tých strojoch. :)

 

P.S. Viem možno sa cítite sklamané ale verte mi, že ráno keď sa zobudite a ak ste si poctivo vypracovali otázky, budete mať jasnejšie a možno už budete vedieť, kto bude Váš nový miláčik. Áno bude to vzťah na pár rokov. :)

 

Komentáre