Začíname so šitím. Aký šijací stroj II ?

Začíname so šitím. Aký stroj II.

 

V predchádzajúcom článku, ste mali za úlohu si sadnúť nad papier a písať. Verím, že úlohu mate splnenú a ide sa ďalej.

 

Ako som naznačila šijacie stroje delíme podľa využitia na domáce a profi. :) Pozor, aj domáce stroje za 2 500 eur alebo 3 000 a viac eur , majú v návode čarovnú poznámku na domáce použitie. Veď však bežne si do domácnosti kupujeme takéto stroje. :)

 

Dnes sa teda budeme venovať strojom na domáce použitie.

 

V tejto kategórii strojov nájdete bežne šijacie stroje, overlocky ,coverlocky a vyšívacie stroje alebo kombinácia šijací stroj s vyšivacím agregátom čiže 2 v 1.

 

Základné otázky už máte zodpovedané. Prosím, pripojte si k otázkam ešte tieto:

 

1. Huráááá mááám stroj. Ale čo pri prvom probléme, oprave? Kde nájdem servis?

2. Čo v prípade, že sa rozšijem a bežné/základné vybavenie pätiek mi už nebude stačiť? Kde objednám ďalšie?

 

 

Á , áno aj toto môže byť problém. Už len preto , že oprávarov na šijacie stroje je poredšie. Väčšinou majú okolo 60. Stroje už nie sú len mechanické, na ktoré stačí len kladivo a šroubovák ale bohužiaľ už majú funkcie,na ktoré už treba vyššiu kvalifikaciu, ideálne na úrovni IT špecialistu/vývojára. Aspoň ja som mala taký pocit,keď nestačil obyčajný reštart, tvrdý reštart, načítanie najnovšej aktualizácie, pekné slovo, škaredé slovo. (zaracha rok v kúte odložený stroj, ani som sa na ňho nepozrela a on potvora pri predaji na súčiastky išiel. :)

Kde je môj pfaff varimatic, kedy stacilko kladivo a šroubovák?

Na toto sa musíte pripraviť, čím skôr tým lepšie. No nebudem Vás klamať, že stroje sú na perpetum mobile a budú šiť večne.

 

Zo života: Dávala som do opravy moju obnitku Pfaff hobbylock. Po 16 rokoch nepretržitého šitia potrebovala servis. Poznám,viem, kam ísť, mám dobré vzťahy (aspoň dúfam), tak som napochodovala , stroj odovzdala a nadšene po dvoch týždňoch vyzdvihla a ,že sa ide veselo šiť. Po jednom tričku som bola tam, kde predtým. Samozrejme, v rámci dobrých vzťahov s firmou som reklamovala. Na moju prosbu, že predsa si uvedomujem vek stroja, ale, že mám k nemu citový vzťah, či by to predsa nešlo, som dostala odpoveď: “Tak ho prineste znovu a ja Vám ho vyleštím a môžete si ho dať do spálne. “ :D

 

Takže pravidlo číslo 1.

Stroj kupujeme od firmy, ktorá má niekoľkoročné skúsenosti a vie tie stroje aj. serrvisovať, alebo ideálne má hneď aj oprávárov šijacích strojov.

 

Znovu zo života: Tentoraz, nie z môjho. Kamarátka dávala stroj do opravy s tým, že to bola značka, ktorá vyrábala okrem šijacích strojov aj rôzne iné stroje, najmä kutilské. Opravár ju zrušil hneď na začiatku, že on to rozoberať nebude,pretože nevie čo z toho vylezie a nemusí to už poskladať. Že, čo čaká od firmy, ktorá sa venuje všetkému možnému.

 

Pravidlo číslo 2.

Kupujeme stroje značiek, ktoré sa venujú len šijacím strojom.

Tak aký to stroj si mám kúpiť?

 

Ak použijem sedliacky rozum,peniaze,ktoré idú na vývoj šijacích strojov sa netrieštia na iné stroje, ale primárne sa firma venuje len a len šijacím strojom. To neplatí len pri šijacích strojoch.

 

K tým značkam.

Z moje skúsenosti, teda zo strojov ktoré som mohla vyskúšať a ktoré sa venujú šijacím strojom sú to značky Pfaff, Juki,Texi, Bernina, Bobbin,Janome a momentálne ma nenapadajú ďalšie. (áno sú, ale nebudem Vám odporúčať niečo s čím som nebola ztotožnená, alebo som prišla na to, že stroje nemajú s kvalitou nič spoločné).

 

Pfaff, Juki, Texi sú značky,ktoré sa venovali priemyselným šijacím strojom, ale majú aj rady strojov pre domáce použitie.

Bernina,Bobbin, Janome majú pestré rady domácich strojov.

 

Šijacie stroje

 

Level 1.

Nájdete už vo verzii pre deti, s pár základnými funkciami. Cena väčšinou okolo 100 eur do 350 eur

 

Level 2.

Dá sa povedať od 500 vyššie, už pokročilejšie funkcie, ozdobné stehy, lepšie majú už aj abecedu, automaticky odstrih nite.

 

Level 3.

Stroje od 1000 eur vyššie, pokročilé funkcie, veľký počet ozdobných stehov, pamať na tvorbu stehov, niekoľko typov abecedy,možnosť si dtehy dokonca stiahnuť a vložiť do stroja, automatický odstrih nite, automatické vyšívanie dierok so senzorickými pätkami, predĺžené rameno na veľké projekty, možnosť meniť stehovu dosku podľa účelu a zamerania projetu, obrovké množstvo príslušenstva, ktoré si môžete dokúpiť ako prídavne stolíky, pätky a pod.

 

 

Level 1.

 

Som úplný začiatočník stroj som v lepšom prípade videla zblízka, v ešte lepšom som dokonca už za strojom sedela pokúšala sa ho zvládnuť.

 

Od stroja chcem aby zvládol ušiť jednoduché veci, bežné opravy odevov a aby mu nerobilo problém prešiť aj hrušie vrstvy. Určite na ňom nebudem šiť veľke projekty ako patchworkové deky.

 

Mám naň rozpočet od 300 do 500 eur.

 

Pfaff- rada smarter a passport

Texi- fox, black&white

Juki- rada Z -29Z, rada HZL

Bobbin- lizard

Bernina-Bernette, Bernette Milan, Bernette sublim chigago

Janome-má nespočetne veľa strojov v tomto rozpätín odporáčam 601 a 603.

 

Level 2.

 

Som lepší začiatočník , šitie je moje hobby dokážem so strojom komunikovať a nebojím sa aj náročnejších projektov, šijem všetko.

Alebo ste zistili, že Vás Váš starý stroj limituje.

 

Potrebujem aby stroj prešíval aj hrubé vrstvy, lebo už šijem aj tašky, menšie deky a pod. Potrebujem vyššie funkcie ako ozdobné stehy, viem čo je aplikácia a keďže šijem už aj odevy potrebujem zvládnuť aj dierky, aj vrecká.

 

Mám naň rozpočet 500-1000 eur.

 

Pfaff-Select, Ambition

Texi-ballerina

Juki-G210, HZL G120

Bobbin-Emotion

Bernina-Všetky vyššie spomínané vyššie čisla, Bernette 38

Janome-605QXL,5060DC,DC 6100, 607 TXL, Skyline…….

 

Level 3.

 

Profík. Od stroja očakávam aby zvládol jemné aj hrubé materiály, rôzne techniky, ideálne aj vyšivanie, šijem aj patchworkové deky veľke, čiže potrebujem aj dlhé rameno, kvôli priestoru pod strojom, viem čo je volné quiltovanie, šijem odevy od sukien po kabáty.

 

Rozpočet od 1000 eur vyššie.

 

Tu Vám to skrátim. Osobne mám skúsenosti s Janome, Pfaff a vyšívak Brother konkrétne Janome MC 8200 QCP, Pfaff creative 2.0. (šijaci stroj plus vyšivák a mala som tu česť sa pohrať aj s expression 710), Brother innov V3 vyšívací stroj .

 

Nie, nebudem Vás trápiť. Každý stroj ma svoje plusy a mínusy. Napr. Pfaff, servis, Janome je to rýchlosť aj nezmyselný pedál a nemožnosť šiť automaticky, Brother , treba sa snim naučiť robiť vžiť sa sním. Bola som zvyknuta na Creative.

 

Tu je len už sadnúť si a hľadať parametre čo má stroj mať a odporučam značky Pfaff, Janome, Berninu, aby ste tomali ľahšie.

 

Juki a texi tu v tejto kategórii , už budú priemyselné stroje ale budú vedieť len predný steh.

 

 

 

A určite padne otázka a čo Singer? A čo stroje v nemenovanom obchodnom reťazci?

 

Singer je už len nápis teda značka ak máte starý stroj opatrujte si ho rozmaznávajte, ten zvládne všetko nové naozaj len na príležitostné šitie. To isté aj v druhom prípade. Tie stroje majú dosť plastových súčiastok a pri hrubších materiáloch to nemusia zvládnuť. A potom už neprešijú nič.

 

Preto je dobré radšej si došetriť a investovať do ťažšich strojov.

Takže úloha na dnes: Prezrite si všetky menované stroje a pozrite si ich parametre. Porovnajte s odpoveďami na otázky z minulého članku, ktorý nájdete tu: https://www.codokazemama.sk/blog/zaciname-so-sitim-aky-sijaci-stroj

 

Ak máte otázka kľudne sa pýtajte, ideálne v mojej uzavretej skupine:https://www.facebook.com/groups/238446654126583

Skupina je urcena len na rady nie na predaj.

 

Nabudúce Vás prevediem začiatkami šitia.

 

Zodpovieme si tieto otazky.

 

Ako sa naučiť šiť rovno?

Ako navliecť stroj ?

Aké nite ,ihly?

Zvládnem aj malé opravy?

 

Pre tie čo boli na mojom kurze je to prvá hodina. Celý kurz ste potom počúvali odo mňa: “ A , áno teraz sa vrátime na prvú hodinu a spomenieme si. :)

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre