Začnite „čítať“ s bábätkom správne ešte dnes

10 TIPOV AKO VYBRAŤ VHODNÉ KNIŽKY A HRAČKY PRE BÁBÄ​TKÁ

Viacerí rodičia, najmä prvorodičia, robia nevedomky viacero chýb pri výbere kníh a hračiek pre svoje bábätka. Nakupujú ich s tým najlepším svedomím. Veci, ktoré ale veľakrát pre dieťatko nie sú práve tou najlepšou voľbou. Radi by sme vám preto dali základné tipy, ako správne vybrať vašej ratolesti prvé knižky a hračky.

1. Zvoľte vhodnú farebnú škálu knihy pre doostrovanie zraku

Prvým dôležitým faktorom pri výbere prvej „knižky“ je správna farebnosť. Bábätkám sa prvé 3 mesiace zrak ešte len doostruje. Preto je veľmi dôležité stimulovať ich očká kontrastnými farbami. Prvé leporelo by malo obsahovať základné farby – čierna a biela, doplnené prípadne červenou alebo oranžovou, ktoré sú v kontraste a dieťatko ich dokáže zachytiť.
Odporúčame napríklad Kontrastné čiernobiele kartičky, ktoré treba umiestniť dieťatku približne 20 cm pred oči. Je veľmi dôležité, aby ste obrázky, či leporelá, nedávali príliš blízko, aby dieťatko neškúlilo. Taktiež môžeme odporučiť Leporelo pre deti vo veku 0-3 mesiace  alebo leporelo Prvá čiernobiela knižka pre bábätká.

2. Zapojte pri čítaní sluch
Ak chcete dieťatko motivovať a zaujať, vyberte pre prvé pozorovanie leporelo, ktoré v sebe obsahuje nejaké šuchotavé prvky. Za jeho pomoci tak môžete docieliť, aby dieťatko pekne zdvíhalo hlávku na brušku, aby sa za zvukom otáčalo alebo neskôr naťahovalo rúčku. Pre bábätká odporúčame napríklad kontrastné leporelo Severný pól alebo Knižku pre bábätká na pozorovanie a hru na brušku.

Väčšie bábätká, približne od 6 mesiacov, už môžete motivovať aj zvukom, ktorý napodobňuje nejaké predmety, zvieratká, okolo náš. Za všetky sme pre vás vybrali obľúbenú edíciu kníh Baby´s Very First Noisy Book .

3. Zvoľte knihy s reálnymi fotografiami
Pri najmenších detičkách je vhodné siahnuť po knihe, ktorá má reálne obrázky, fotografie predmetov, ľudí, zvieratiek. Dieťa si tak najlepšie vie spojiť obrázok s realitou. Je veľmi dôležité, aby sa oboznamovalo s reálnymi vecami, s ktorými prichádza do styku. Vynikajúce reálne obrázky má edícia kníh Baby touch and feel.

4. Vyberte knihy s 1 obrázkom na každej strane
V období do jedného roka sa dieťatko nedokáže sústrediť naraz na viac objektov. Preto je najlepšie, ak kniha obsahuje na každej strane len jeden predmet. Takýchto knižiek na trhu nájdete viac. Skvelé je vybrať si rovno nejakú tzv. knižničku kníh, kde v balení máte knižiek viac. Napríklad Knižky vo vežičke alebo Moja prvá knižnica.

5. Zapojte pri čítaní aj hmat
Okrem sluchu viete pri čítaní zapojiť aj ďalší zmysel dieťatka. Hmat. Bábätká totiž automaticky všetko skúmajú prstami, preto jednoznačne odporúčame mať doma aj tzv. „touch and feel“ (z ang. Dotkni sa a cíť) leporelá. Vhodný malý formát s reálnymi fotografiami má edícia kníh Baby Touch and Feel.

6. Zvoľte vhodný veľkostný formát knižky
Ako ste si už stihli asi všimnúť, všetky knihy, ktoré boli na doterajších fotkách sú malého rozmeru. Aj to je pri výbere knižiek dôležité - ich veľkosť. Kniha by nemala byť príliš veľká a ťažká, lebo si ňou dieťatko dokáže ublížiť. Prijateľná je veľkosť tak akurát do ruky. Pre deti od 9 mesiacov už môžete zvoliť trošku väčšiu veľkosť knihy a vybrať im niektorú knižku z edície MiniPÉDIA.

7. Na prvé čítanie vyberte veršovanú knižku
Na prvé čítanie, kedy vás bude dieťatko so záujmom počúvať si zvoľte knihy s veršami. Rytmika a opakovanie veršov dieťatko upokojuje a už od malička trénuje pamäť. A vôbec sa nečudujte, ak
bude od vás drobec vyžadovať, aby ste knihu čítali za sebou aj 5-krát. Naše obľúbené sú leporelá Hajulinky, haj Ťap, ťap, ťapušky.

Na záver sme si pre vás pripravili pár bonusových tipov pri výbere prvej hračky :).

8. Vyberte vhodnú hrkálku
Je dôležité vybrať hrkálku, na ktorej sa dieťatku bude dobre učiť úchop. Vrchol pri hre je, keď dieťatko, približne v 5. mesiaci života, dokáže chytiť hrkálku obidvoma rukami a vďaka tomu sa mu prepoja mozgové hemisféry. Preto odporúčame mať doma minimálne jednu hrkálku v tvare kruhu. Obľúbená je hrkálka so zrkadlom alebo prírodný drevený krúžok s krúžkami .

9. Zvoľte guľaté hračky
Vynikajúce hračky pre bábätká sú práve hračky guľatého tvaru – napríklad senzorické loptičky. Dieťatko si trénuje nielen hrubú motoriku, ale loptičky využijete aj na kotúľanie, na rozvoj koordinácie (úchop, načahovanie rukou dopredu alebo skríža) alebo aj na jemnú, príjemnú masáž.

10. Pamätajte 1 hračka = 1 funkcia
Tak ako dieťatko potrebuje v prvom roku života knižky, ktoré majú na strane len jeden obrázok, rovnako potrebuje hračky, ktoré majú jednu funkciu, aby ju lepšie pochopilo. Preto platí menej je viac.

A čo Vy? Riadite sa pri výbere knižky pre Vášho drobca niektorým zo spomínaných tipov? Doplnili by ste nejaký tip?

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (506)