Zánovný pojem Barefoot a čo to vlastne je

- podľa mojich doterajších poznatkov a skúseností.

Je to len novodobý módny trend, jasne, niekomu je to tŕňom v oku, hlavne ortopédom a výrobcom komerčnej obuvi, ALE.

V dnešnej dobe, ako to ja vnímam, sa ľudia vracajú k vlastnej podstate bytia, možno to naše deti nazvú neohumanizmus, len na duchovnej úrovni.

Doposiaľ som si pozbierala odbornú literatúru na výrobu, ako správny autodidakta, čo sa sám naučíš, to vieš. Na trhoch sa stretávam aj s ľudmi, odborníkmi vyučených v školách, vedeli ste ze obuvníci sa učia, ze máme nedokonale telo, chodidlo a potrebujeme mať opätok na obuve... Ehm, to je už aká hovadina, ved nás stvorila matka príroda, ako mala, a prečo teda tie tisíce rokov, čo oficiálne evidujeme ľudstvo na Zemi sa to nezmenilo?! Lebo to tak proste má byť.

https://news.artnet.com/art-world/oldest-human-footprints-north-america-2013058

Pýtala som sa babky, ýe za detstva mala koľko topánok, a ona ze jedny, do kostola, doma a na poliach behali bosí, alebo v dákych papučkách. paf! Ma 88rokov, chápete, však.

Vedeli ste, že čo môže spôsobovať nevhodná obuv?

Za tých par rokov, teraz už aj 7, čo sa výrobe venujem, som videla kadejaké chodidlá, tak vám poviem, čo spôsobuje komerčná obuv. Z vlastnej skúsenosti je to vbočený aspoň posledný článok na palci, ktorý mal tendenciu obojstranne sa zapáliť a zarastať, vbočený malíček, ktorý sa v úzkych topánkach schoval pod ten vedľajší prst. A ešte v tom tlaku sa prispôsoboval môjmu rozhodnutiu, že eliminoval nechtovú čast, čiže od puberty som nemala necht na malíčku, lebo som si kupovala trendy boty, jaj, a ešte kladivko na prste pri palci, lebo je, no, mal by byt o kúsok dlhší, tak sa trosku ohol aby sa zmestil na dĺžku. Tak to je LEN moja noha :D. Ako fyziologicky sa to u mňa združuje aj s hypermobilitou, ktorú som okorenila nadváhou, a diastázou podla všetkého od tehotenstiev...

ano, prednedávnom, mi 5 ročná dcerka opat objavila čaro malovania nechtov, a spadaju aj ti na nohách

Každý máme niečo, asi, napr. 5 ročnú dcérku, ktorá rada maľuje nechty. :D

Drahí ľudia, už som videla 4 ročné dieťa s vbočeným palcom, a 11 ročne s boľavým haluxom, schované malíčky alebo zdvihnutý ukazovák nad ostatné prsty na nohách... , a dospelákov radšej nespomínam. No Haló!

Veľakrát vysvetľujem základne aspekty, ktoré potrebuje obuv spĺňať, aby sa mohol definovať za bosochodú – barefoot.

A čo to vlastne je, teda aj ja zhrniem. Stačí sa pozrieť na svoje chodidlo/á, čo potrebujú a sledovať ich:

  • Aký majú tvar, kde mám otlaky, sčervenania, aké sú nechty.
  • Či, mi smerujú prsty pekne dopredu alebo sa hrajú na schovku, tlačenicu.
  • Či, mi vidno šľachy keď zdvihnem prsty, ak ich vôbec dokážem zdvihnúť, roztiahnuť.
  • Či, mi puchnú, alebo bolia a pri prezutí do papúč sa to stratí ect. Majme sa trosku viac radi.
  • Ect. 

Takže, ideme na to!

Bosochodá topánka je

1.Dostatočne dlhá
(no nebudem proste kupovať menšie topánky!) a dám si taký nadmerok, aby boli dostatočne dlhé pre pohyb mojej nohy, veď aj zimné si kupujeme o číslo väčšie kvôli ponožke, však! Pri BF sa zvykne dávať 0.8-1.8cm nadmerok a niekedy aj viac či menej, podla pocitu daného človeka.

2. Dostatočne široká
Pri prezeraní regálov komerčnej obuvi je diskutabilne, pre koho sú. Ja osobne mam chodidla pri prstových kĺboch širokú 9.5 cm, a pri cca veľkosti 40 bežne dostupná obuv ledva presahuje 8 cm pri tej pozícii... Ou jeee, tých 1.5 cm sa "mačgá dagde v bote".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Takže aj šírka topánky je veľmi dôležitá, tu sa nejaký nadmerok dáva vo výnimočných prípadoch ale u deti +1-2 mm neuškodia, pokiaľ to dieťa je od narodenia na boso.

3. Má ten správy tvar  predka


Tvar predku pri prstoch. To asi netreba vysvetľovať, ze nie všetci máme ten istý tvar chodidla, a sú aj nejaké základné tvary:

4. Má tenkú podošvu,
ktorá by nemala presahovať 5mm, v určitých prípadoch sa dá aj viac, keď dokážeme bez nejakej väčšej námahy stlačiť dvomi prstami na požadovanú hrúbku... Napr 7 mm stlačíš na 4...

5. Zero drop
Čo to je? No nulový opätok drahá/y. Vedeli ste, ze už aj do detských tenisiek veľkosti 21 (to sú tie pidi) dávajú zvýšenú podošvu pod pätou - opätok?! To preto utekajú tie deti, aby si vyrovnali ten neprirodzený sklon chrbtice, ináč po čase si na to zvyknú, ako aj na uzke topánky a pod..

Tak pekne si chod kuknúť napríklad svoje parádne tenisky z obchodu a skús si zmerať pri predku hrúbku podrážky a pod pätou, ja počkám ...

...je tam zdvih však ;) ja viem.

6. Ohybná
Oj, joj, aj sa som kedysi nosila glády, steelky, bolela noha jak fras, ale už viem, ze som si len zbytočne ničila svoje údy, ktoré ma nosia.
Takže, keď už máme v rukách tie naše tenisky z predsiene, skúsme ich ohnúť. Možno sa dajú na polovičku, no skvelé, ale je to nám prd platné, ak je tam ten opätok...
Bosochodá obuv potrebuje mat flexibilnú podošvu hneď v dvoch smeroch, pozdĺžne aj priečne. Proste, sa dajú vyžmýkať, ako handra...

7. Ľahká
Keď som pri tých mojich steelkach s oceľovou spicou, no auč!
Čim, ľahšie tým lepšie, presnú váhu ti neprezradím, lebo to zavisí nad typom, ale dospelácka sandála, pár, by mal vážiť cca jednu tabuľku čokolády ca 100g, vaaau, mňaaam, však. A zimné sú o niečo ťažšie, napr, ako dve-tri čokolády :D
Správny výrobcovia by mali uvádzať aj hmotnosť páru (teda aj ja by som si mala dopísať...)

-Podľa mojich doterajších znalostí je toto všetko, čo má komplexne spĺňať bosochodá, barefoot obuv.

A pokiaľ som fyziologicky viacmenej v poriadku, ak nie je treba isť k fyzioterapeutovi, ktorý sa pozrie na človeka od hlavy, až po končeky prstov na nohách, keďže všeobecne ortopéd vyššie, ako členky málokedy vidí, noste takúto obuv. Dokonca  vám môže napomôcť k vráteniu fyziologicky správnemu stavu tela i mysle,ba k eliminácií bolesti hlavy, ci zlepšenie libida.

"-Dnes ma bolí hlava drahý!

-A to, ako, ved nosíš Bosobotky... "

Ďakujem za pozornosť a prajem skoré uvedomenie samého seba a svojho botníka.

 

Odporúčam ešte prečítať:

https://www.vivobarefoot.sk/komunita/blog/vyskumy-zamerane-na-bosu-chodzu
https://news.artnet.com/art-world/oldest-human-footprints-north-america-2013058
https://www.tuhykorinek.cz/wp-content/uploads/2016/12/1905hoffman.pdf

Komentáre

BUBALLA design

Venujem sa výrobe obuvi z podnetu vlastného zdravotného stavu, odkedy sa mi narodilo prvé dieťa, počas tehotenstva sa mi rozšírila noha a nevedela som si pohodlne obuť žtopánky, ani komerčné bosonohé barefoot mi nesadli. Dokážem vyrobiť aj na atypické chodidla, keďže mám modely s ručne tvarovanou podošvou . 13 cm male, ci nad 33cm veľké, je to jedno ;) Lebo každá noha je iná! Vyrábam ich so svojimi rukami. V obuvi Vám odovzdávam aj kúsok seba, moju energiu, môj čas, kreativitu, vytrvalosť a trpezlivosť. Na obrázkoch vidíte modely podla priania zákazníka, Vaše môžu mat úplne iné prevedenie.

Všetky články (3)