Zázrak komunikácie prostredníctvom rozprávok

blog od mamičky Lucky Benkovej, foto Petra Oboňová

Aj vy patríte k rodičom, ktorí radi čítajú deťom rozprávky? Milujete ten rozžiarený pohľad očiek plný nadšenia a očakávania? Vedeli ste, že prostredníctvom čítania rozprávok môžete ľahšie nadviazať cieľavedome zameranú komunikáciu s dieťatkom aj v jeho dôležitom vývojovom období vzdoru?
Svet rozprávok sa neustále mení. Zmeny nadobudla technológia, ale aj tematika rozprávok. Pozitívny názor na čítanú rozprávok však stále pretrváva, ba zastáva najvýznamnejšie miesto vo svete rozprávok. Čítanie rozprávok poskytuje deťom a rodičom, starým rodičom, blízkym osobám nielen príjemný zážitok strávený v blízkosti najbližších, pocit tepla, bezpečia, nehy, ale aj priestor na edukáciu – výchovu.

Ľudia, ktorí poznajú silu rozprávok, si starostlivo vyberajú knihy na čítanie pre svoje ratolesti. Keďže od rozprávky sa očakáva, že dobro víťazí nad zlom, príbehy by mali okrem pozitívneho zážitku ponúknuť aj prvok, ktorý deti motivuje k určitému pozitívnemu správaniu, prípadne konaniu.
Čítanie rozprávok má význam nielen po rozvojovej stránke tvorivosti a fantázie, obohacuje slovnú zásobu, napomáha dieťaťu koncentrovať sa, premýšľať, ale hlavne dáva priestor na komunikáciu medzi dieťaťom a rodičom či dieťaťom a blízkou osobou, priestor na utužovanie vzťahov, vytváranie pocitu dôvery a bezpečia.


Lucka Benková je mamou dvoch úžasných detičiek. K písaniu a ilustrovaniu detských knižiek sa dostala vďaka odhodlaniu pomôcť jej synčekovi, ktorý sa jedného dňa, po príchode súrodenca, prestal smiať a prijímať potravu. Na odporúčanie lekára nadviazala komunikáciu s dieťatkom prostredníctvom príbehov a podarilo sa tak synovi opäť vyčariť úsmev na tvári.  Knižky, ktoré napísala Lucka, si môžete objednať v jej obchodíku.

 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (506)