Zdravá bábovka s prekvapením

Ahojte maminky, dnes som si pre vás pripravila jednoduchý recept na vynikajúcu bábovku s prekvapením. Okrem klasických surovín, ktoré bežná bábovka obsahuje, táto moja zdravá varianta v sebe skrýva aj  chutné prekvapenie v kombinácii jablka s makom. Mak je vynikajúcim zdrojom minerálnych látok ako sú železo, draslík, horčík, fosfor. Obsahuje aj vysoké množstvo vápnika, ktorý je pre náš organizmus veľmi dôležitý. Ďalším prekvapením v bábovke je jablko. Jabĺčka obsahujú veľa minerálov, vitamínov, enzýmov, vlákninu. Obsahujú tiež veľa draslíka, ktorý priaznivo vplýva na srdce a podporuje správnu funkčnosť obličiek. Podporuje trávenie, znižuje hladinu cholesterolu, chráni pred vznikom astmy, infarktu či stresu. Obe majú mnoho benefitov pre náš organizmus. A teraz už prejdime na samotný recept. 

Čo budeme potrebovať?

2 šálky celozrnnej špaldovej múky

1/2 šálky jemných ovsených vločiek

1 šálku vody (alebo rastlinného mlieka)

100 ml roztopeného kokosového oleja

1 väčšie jablko

1 šálka strúhaného kokosu

40 g kvalitnej horkej čokolády

3/4 šálky kokosového alebo trstinového cukru

2 vajíčka (v bio kvalite - spoznáte tak, že je vajíčko označené číslom 0)

1 kypriaci prášok s čistým vínnym kameňom

4 plné lyžice maku

 

Ako budeme postupovať? 

1. Všetky suché suroviny spolu zmiešame.

2. Jablko si nahrubo nastrúhame a vmiešame do hmoty.

3. Následne pridáme vajíčka a vodu. Hmotu poriadne zmiešame, aby sa všetky suroviny spojili. 

4. Rúru si predhrejeme na 170 °C.

5. Formu na bábavku si poriadne vymastíme, aby sa nám cesto neprilepilo (je to dôležitý krok, bábovka sa nám ľahšie vyklopí z formy).

6. Hmotu vylejeme do formy a pečieme pri teplote 170 °C po dobu 1 hodiny.

7. Po upečení necháme bábovku poriadne vychladnúť, až potom ju vyberieme z formy. (Inak sa nám môže stať, že sa bábovka nevyklopí v jednom celku).

Následne nakrájame na kúsky a podávame.

 

Sladké mlsanie. :)

 

Môj sladký tip: Vrch bábovky môžeme dozdobiť kvalitnou horkou čokoládou, ovocím, alebo ďatlovým sirupom či domácim lekvárom. 

Spracovala: Lenka Kučerová

Komentáre