Zdravá bábovka s prekvapením
Ahojte maminky, dnes som si pre vás pripravila jednoduchý recept na vynikajúcu bábovku s prekvapením. Okrem klasických surovín, ktoré bežná bábovka obsahuje, táto moja zdravá varianta v sebe skrýva aj chutné prekvapenie v kombinácii jablka s makom. Mak je vynikajúcim zdrojom minerálnych látok ako sú železo, draslík, horčík, fosfor. Obsahuje aj vysoké množstvo vápnika, ktorý je pre náš organizmus veľmi dôležitý. Ďalším prekvapením v bábovke je jablko. Jabĺčka obsahujú veľa minerálov, vitamínov, enzýmov, vlákninu. Obsahujú tiež veľa draslíka, ktorý priaznivo vplýva na srdce a podporuje správnu funkčnosť obličiek. Podporuje trávenie, znižuje hladinu cholesterolu, chráni pred vznikom astmy, infarktu či stresu. Obe majú mnoho benefitov pre náš organizmus. A teraz už prejdime na samotný recept.
Čo budeme potrebovať?
2 šálky celozrnnej špaldovej múky
1/2 šálky jemných ovsených vločiek
1 šálku vody (alebo rastlinného mlieka)
100 ml roztopeného kokosového oleja
1 väčšie jablko
1 šálka strúhaného kokosu
40 g kvalitnej horkej čokolády
3/4 šálky kokosového alebo trstinového cukru
2 vajíčka (v bio kvalite - spoznáte tak, že je vajíčko označené číslom 0)
1 kypriaci prášok s čistým vínnym kameňom
4 plné lyžice maku
Ako budeme postupovať?
1. Všetky suché suroviny spolu zmiešame.
2. Jablko si nahrubo nastrúhame a vmiešame do hmoty.
3. Následne pridáme vajíčka a vodu. Hmotu poriadne zmiešame, aby sa všetky suroviny spojili.
4. Rúru si predhrejeme na 170 °C.
5. Formu na bábovku si poriadne vymastíme, aby sa nám cesto neprilepilo (je to dôležitý krok, bábovka sa nám ľahšie vyklopí z formy).
6. Hmotu vylejeme do formy a pečieme pri teplote 170 °C po dobu 1 hodiny.
7. Po upečení necháme bábovku poriadne vychladnúť, až potom ju vyberieme z formy. (Inak sa nám môže stať, že sa bábovka nevyklopí v jednom celku).
Následne nakrájame na kúsky a podávame.
Sladké mlsanie. :)
Môj sladký tip: Vrch bábovky môžeme dozdobiť kvalitnou horkou čokoládou, ovocím, alebo ďatlovým sirupom či domácim lekvárom.
Spracovala: Lenka Kučerová
Komentáre