Žijeme dobrovoľne v neDobrovoľnom svete alebo naopak

Téma, ktorá v súčasnosti rezonuje v každom z nás. Niektorí nedobrovoľnosť prežívajú  obmedzujúco a iní v nej vidia príležitosť, niečo o sebe zistiť, v niečom sa uistiť a možno aj zmeniť a cítia sa pritom dobrovoľne.

Prvou otázkou by malo byť – prišli sme na tento svet dobrovoľne alebo nedobrovoľne,  a odídeme dobrovoľne alebo nedobrovoľne z tohto sveta. Dobrovoľne odchádzajú iba mnohí samovrahovia. Je dobrovoľná samovražda skutočne dobrovoľná?

Čo ak naša Duša uviazla v neDobrovoľnosti a vo fyzickej realite ju nedobrovoľnosť rozčuľuje. Ak je Duša v stave dobrovoľnosti, nedobrovoľnosť v realite jej nevadí. Vo svojom vnútri je slobodná.

Iba odo mňa záleží či sa cítim ako dobrovoľník alebo nevoľník. Je to stav mojej duše, mojej psyché…

Život je cesta o prijatí dobrovoľnosti aj nedobrovoľnosti :

  • Chodia všetky deti do školy dobrovoľne. Asi nie. Ak ale chcú byť vzdelané do školy musia chodiť…

  • Nechajú rodičia žiť svoje deti v stave dobrovoľnosti? Asi nie. Je ich povinnosťou ich vychovávať.

  • Koľko ľudí chodí práce dobrovoľne? Mnohí asi nie. Ak ale chcú uživiť svoju rodinu musia pracovať.

  • Chodia piloti, vodiči, držitelia zbraní na lekárske a psychologické vyšetrenie dobrovoľne. Určite nie. Ak ale chcú lietať, jazdiť a byť držiteľmi zbraní musia ich absolvovať.

  • Môžeme dobrovoľne vycestovať do Ameriky. Nemôžeme. Ak ale chceme musíme prejsť určitou tortúrou.

  • Ak by som chcela jazdiť po ľavej strane vozovky. Nemôžem! Musím nedobrovoľne dodržiavať pravidlá cestne premávky platné u nás.

  • Ak sa rozhodnem dobrovoľne neabsolvovať chemoterapiu po diagnostikovaní onkologického ochorenia je to moja voľba a moje dôsledky.

  • Plošné testovanie môžem dobrovoľne neabsolvovať. Ak vodič odmietne test na alkohol – považuje sa za vodiča, ktorý požil alkoholické nápoje. Je mu odobratý vodičský preukaz a dostane zákaz vedenia motorového vozidla. A ak spôsobí nehodu, ide nedobrovoľne do väzenia, nemôže sa dobrovoľne rozhodovať, že on tam radšej nepôjde.

  • Čo ak moja nedobrovoľnosť znamená moje dobrovoľné ohrozovanie zdravia iných, ale aj svojich detí, rodičov, príbuzných.

    Život je o protikladoch. Presadzovať si, že my tmu nechceme a nikto nám ju nebude vnucovať, je zbytočné. Diskusia, že či je niečo dobrovoľné alebo nedobrovoľné je teoretická – vždy máme voľbu si medzi nimi vybrať a niesť dôsledky. Mám voľbu ísť na testovanie a chodiť do práce, na nákupy alebo neisť na testovanie a byť doma, oddychovať.

    Mgr. Adamcová Lýdia

Komentáre

VÝCHOVA V KOCKE

Mojou snahou je riešiť nielen vzniknuté výchovné situácie, ale naučiť aj rodičov chápať súvislosti, aby vedeli pomôcť svojim deťom a sebe. Výchovné problémy nie sú iba o deťoch, ale aj o rodičoch. Každé dieťa – či už s problémami, alebo bez nich – raz vyrastie a stane sa rodičom. Mnohí rodičia však nemajú vyriešené vlastné problémy a potom sú bezradní pri problémoch svojich detí. Dokážem pomôcť rodičom orientovať sa vo výchove, ale aj v ich vnútornom svete. Cyklus ” Výchova v kocke” vzniká postupne, preto budú jednotlivé témy pridávané priebežne.

Všetky články (27)