Zimná zmrzlináreň

Už z názvu je jasné, že Zimná zmrzlináreň nebude obyčajný príbeh. Kniha nie je vôbec žiadny brak, aj keď nesie jeho pečať (@brak_vydavatelstvo ) od obálky, cez papier až po príbeh je to naozaj kvalitka. Knižka ma potešila hneď dvakrát, keď som ju vyhrala, a potom keď som ju dočítala.Vlastne som sa tešila aj počas čítania, na ďalšie kapitoly, takže ma jednoducho tešila celý čas.

Príbeh je o neobyčajne obyčajných ľuďoch, ktorí si navzájom obyčajne pomôžu. To úplne najkrajšie na nej bolo však to, že ma prekvapila. Nečakajte v nej stereotypné konzumné postavy a ani bežné zvraty.Nič tu nie je bežné.Všetky postavy sú tak trochu iné, ale v podstate úplne normálne presne tak ako aj život. A ešte k tomu je plná dobra. Ja by som strašne rada spoznala takú pani Mrázikovú, ktorá sa, keď bolo treba pomôcť, aj s priateľmi zdvihla zo stoličky, doslova natlačila do malého bytu a vyriešila záhadu pračudesného škripotu v špajzi, ktorý nedával spávať jej 10 ročnej priateľke Miške.

Pani Mráziková pritom nie je vôbec žiadna svetica, ale tiahne z nej dobro na kilometer. Otvoriť si zmrzlináreň v zime chcelo taktiež riadnu odvahu, no otvoriť si srdce, byť tu pre ostatných, tiež nie je jednoduché. A tak sa zimná zmrzlináreň pani Mrázikovej stala domovom pre pána Dunaja, Mišku, Šimona a Peťa, pre ktorých vôbec nebolo ľahké nájsť si priateľov či pochopenie u ostatných ľudí. No vďaka dobrote a ľudskosti pani Mrázikovej, sa odvážili vyjsť zo svojej ulity a otvoriť sa novým priateľom.

Príbeh je veľmi aktuálny, rozoberá problémy, ktoré sú bežné, ale nehovorí sa o nich často. Či už kvôli obavám z kritiky spoločnosti alebo hanby. Niekedy stačí naozaj málo na to aby sme pomohli niekomu druhému. Byť s ním vo chvíli keď to potrebuje, aj keď nám to nepovie, pekné slovo, úsmev alebo len zmrzlina v zime. Táto nevšedná, zaujímavá a pravdivá knižka je odporúčaná pre čitateľov od 7 rokov, osobne by som dodala, pozorným, alebo možno počkala ešte rok.

Ja som mojej 8 ročnej neterke musela ešte čo to dovysvetľovať, na druhej strane je to zasa super cesta na učenie sa nových pojmov alebo začatie rozhovoru o témach prijatia samých seba, rozvoja osobnosti a originality, vzájomného rešpektu, pochopenia a úcty.

🖋️Zuzana Líšková
🖍️Mária Kralovič
📚 Brak vydavateľstvo

#fairytalesforallchildren

Komentáre

Beáta Thiam Mészárosová

Volám sa Beáta Thiam Mészárosová a som autorkou knihy E(a)ko na to?, ktorá vyšla vďaka úspešnej crowdfundingovej kampani. Som maminkou 3 ročného dievčatka, s ktorým spoločne rastiem. Kreativita a tvorenie je pre mňa také prirodzené ako dýchanie, a najradšej trávim čas so svojou rodinou pri dobrej kávičke.

Všetky články (5)