Zmena výšky odvodov od januára 2020

Ahojte maminky,

ako sme si už mohli zvyknúť, výška odvodov nám od nového roka opäť podrastie. Poďme sa spolu pozrieť na konkrétne čísla.

Odvody do zdravotnej poisťovne

Povinnosť platiť odvody do ZP vzniká dňom, od ktorého ste sa stali samostatne zárobkovo činná osoba (ďalej už len SZČO). Výšku preddavkov si pri začatí podnikania môžete zvoliť. Nemôže však byť nižšia ako výška aktuálneho minimálneho preddavku.

 INFO: Ak ste popri podnikaní zároveň aj zamestnancom, prípadne poistencom štátu, môžete si nastaviť aj nižšie preddavky ako je platné minimum. Dokonca si môžete zvoliť aj nulové preddavky. Tu však POZOR! Nezabudnite rátať s pravdepodobným nedoplatkom pri ročnom zúčtovaní.

Minimálny preddavok do zdravotnej poisťovne od 1.1.2020 bude vo výške 70,91€ (35,45€ pre SZČO so zdravotným postihnutím).

V porovnaní s rokom 2019 teda ide o nárast o 4,13€.

Odvody do sociálnej poisťovne (SP)

Povinnosť platiť odvody do SP vzniká SZČO od 1.7.2019 (resp. od 1.10.2019), ak bolo daňové priznanie podané v predĺženej lehote. Podrobnejšie sa o tejto téme sa dočítate v tomto článku.

Povinnosť  platby vznikla všetkým SZČO, ktorých príjem z podnikania za rok 2018 bol vyšší ako 5724 €.

Minimálny preddavok do Sociálnej poisťovne od 1.1.2020 bude vo výške 167,89€.

V porovnaní s rokom 2019 teda ide o nárast o 9,78€.

 Celkové minimálne odvody sa tak v nasledujúcom roku zvýšia na 238,80€, čo predstavuje nárast o 13,91€ mesačne.

INFO: Prvýkrát tieto zvýšené odvody zaplatíte vo februári 2020 (za január 2020).


Pondelkovú poradňu pre Vás pripravuje Karin Bodnárová, mamička na materskej a zároveň skúsená účtovná poradkyňa. 
Ak máte nezodpovedané otázky a chcete sa s Karin poradiť, navštívte Kajkin obchodík. 

Všetky legislatívne infošky pre podnikavé mamky, ktoré chcú zarábať, podnikať, či brigádovať popri deťoch v kocke nájdete aj v e-booku Materská na maximum

P.S. Ak máte otázky, pridávajte komentáre priamo na tejto stránke .:) 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (508)