Zuzana Agová

Čo dokáže mama BUBALLA design

Predstavíte sa nám?

Ahoj, volám sa Zuzana Agová a som z Levíc. Mám dve deťuše, 8 ročného Miška a 5 ročnú Zinku. No, ak môžem uviesť, ako ďalšie dieťa, tak aj našu 88 ročnú prababičku Magdušku, ktorú opatrujem, lebo to potrebuje.
Vždy som chcela mať viac deti ;) :D ...

Čo dokáže mama Buballa

Názov Vášho obchodíka na www.codokazemama.sk. Čo vo svojom obchodíku ponúkate?

Meno Buballa mi dal brat, keď sme boli ešte deti a veľmi sa mi to páčilo. Keď som už ako tak vedela surfovať na webe, na strednej, tak som to slovo vygúglila a význam slova ma tak nadchol, že som ho začala mať ešte viac rada. Znamená miláčik, srdcu blízka osoba. Neviem skadiaľ to ten môj brat vzal, predpokladala som, že to vzniklo intuitívne. No nedávno som sa dozvedela, že v Adamsovcoch Gomez Mortišu takto volal :D.
V mojom obchodíku ponukám mnou navrhnutú a šitú obuv. Sú to bosochodé (barefoot) topánky vyrobené na mieru, lebo čo človek, to iný tvar chodidla a verte mi, v komerčnom obchode sú topánky pre úzkonožcov s dominantným prostredníkom na nohe (!), no zatiaľ takú nohu som ešte nevidela. Čo už mam skúsenosti, tak 1 človek z 15tich ma úzku nôžku.

Čo dokáže mama BUBALLA design
A prečo bosochodá obuv? Lebo je, nielen pre mňa, dôležité mať pohodlnú topánku, aby sme sa v nich cítili, ako v papučke. Mať správny tvar špičky, vhodná šírka a rozmer cez priehlavok sú dôležite aspekty pre správny vývin chodidla u detí, ba aj chrbtice, celkovo na motoriku a správneho držania tela aj u dospelého. A to je len zopár aspektov na barefoot obuv, je ich totižto viac, čiže:

  • správny tvar špičky,
  • adekvátna vnútorná  šírka a dĺžka v obuvi,
  •  hrúbka podrážky do 5mm z pružných materiálov,
  • ohybnosť obuvi do všetkých strán,
  • nulový zdvih, čiže bez opätku,
  • nízka hmotnosť obuvi,
  • ...

Čo dokáže mama BUBALLA design

Ako ste sa dostali ku svojej tvorbe?

Keďže som od mala rada behala doma, či na záhrade bosá, tak mi až do špiku kosti zarezonovalo slovné spojenie boso-chodé obúvanie, ktoré som počula, keď som čakala svojho syna na jednom mamičkovskom stretnutí. Potom som si začala uvedomovať, že aj mne to môže robiť dobre, a keď už tak rada chodím bosky, tak také pekné topane alebo sandáliky by sa mi šikli. No, ale boli pre mňa cenovo nedostupné (teraz už chápem prečo). V tom čase, ako z jasného neba blesk, prišiel nápad vyrábať huaraches sandále, ktoré nosia Marmariovia, Indiáni žijúci v Mexiku. A teda moje prvé Bosochodky boli z obyčajného špagátu z teplákov a z kusu hrubej hovädzej kože, ktorú náhodou dodali s tenkými, keďže som v tom čase začala šiť kožené capačky pre môjho malého lezúňa. A capačky chceli aj kamošky pre svoje deťuše, a potom aj sandáliky pre seba. Po roku som aj do Nórska posielala hneď dvoje veľkosti capačiek ;). Tu si pýtali, tam, a zrazu vyrábam už pomaly 5 rokov na mieru špagátikové sandále Bosochodky a detskú obuv.

Čo dokáže mama Buballa

Aký máte najväčší úspech v rámci Vašej tvorby? (výhra v súťaži, významný zákazník, výrobok, na ktorý ste hrdá).

Je to super a úžasný pocit spraviť každému človeku radosť, že má jedinečnú obuv, ktorú má len ON a nikto iný, lebo si sám vybral materiál, farby a priložil takto ruku k dielu. Rada tvorím, a keď spoznám človeka, aj dieťatko, tak vznikajú rôzne ojedinelé kúsky, a preto si myslím, že pre mňa to je výhra a každý človek je významný zákazník.

Čo dokáže mama BUBALLA design

Aký je Váš najväčší pracovný sen?

Mať dielňu na výrobu obuvi na mieru, niekoho, kto by mi zošíval zvršky s podošvou, niekoho na marketing a mať aj vlastného poradcu ohľadne fyziológie, ako už pomaly 4 roky spolupracujem aj s jednou fyzioterapeutkou, ktorá je zástanca barefoot obúvania, a veľakrát konzultujem s ňou produkty. A keďže celá jej rodinka sú mojimi mecenášmi, vyrábam im topánky.
Rada by som vo výrobe barefoot obuvi pokračovala, vymýšľala nové modely, a aj vzdelávala ľudí, aby si mohli vyrobiť obuv sami a aj o vedomej chôdzi.
Šiť na mieru aj s teoretickou vložkou ;).

Čo dokáže mama Buballa

Kedy tvoríte? Aký je Váš tip na úsporu času pri deťoch a domácnosti, aby ste mali čas tvoriť.

Tvorím, kedy sa dá, ako všetky mamy, popri telke, pri počúvaní podcastov, či počas toho, ako sa deti učia, či hrajú. Ale už si prácu snažím nakombinovať tak, aby som špinavé práce nechala v dielničke, ako vystrihovanie, farbenie, lepenie zvrškov, modelovanie podošiev a na doma si beriem, už čistú prácu, alebo sa jednoducho dohodnem s mužíkom mojím, že sa potrebujem sústrediť, nech mi s tým pomôže. Naučil sa už mojko variť, čo je tiež obľúbená aktivita mojich detí. Nájdu si spoločný program, našťastie aj manžel je kreatívny človek. Čo mi veľmi pomáha manažovať celu rodinu, aj s prababkou na dedine, kde je aj moje menšie hospodárstvo, je to, že všetko robíme spolu. Veľakrát si aj deti počas mojej výroby aj niečo svoje vyrobili. No už sa snažím si nebrať prácu domov.

Čo dokáže mama BUBALLA design

Aké je Vaše životné motto, ktorým sa riadite?

Je ich viac a viac menej sa už x rokov nemenili. Momentálne čo najviac používam je:

"Všetko je tak, ako má byť." Toto je moje primárne. Mam rada ešte: "Carpe diem. - Lebo tento život žijeme len raz".

"Cogito ergo sum. - Myslým, teda som". Rada uvažujem, no niekedy je to veľa aj na mňa, tak vtedy si spomeniem na to moje primárne a je mi lepšie :)

Potom je tu moje obľúbene príslovie, cez ktoré som sa dopracovala k tomu prvému: "Dobrý kňaz sa do smrti učí" a nadväzujem na 8. otázku: 

Čo dokáže mama BUBALLA design

Čo by ste odkázali ďalším tvorivým maminkám v Čo dokáže mama?

Tvor, a nechaj tvoriť! Niekto si spieva mantry či žalmy, niekto pletie a háčkuje, niekto všetko naraz a ešte nohou kolíše dieťa - to som ja :D. Ale ak sa ponorím len do jednej z tých vecí, je to najlepšia psychohygiena, akú si môžem dopriať. A to je to čaro, keď to aj deti cítia na tebe a dovolia ti úplne zahĺbiť, zažrať sa do toho. Môj milovaný syn dokonca ani jesť si odo mňa vtedy nepýta, lebo vidí to na mne, a už je tak zručný, že zvládne si spraviť pizzu, či hranolky, alebo natrie aj sestre chleba s maslom.
Nechať sa doslova dohrať, je také pravidlo, ktoré sa snažím aplikovať v našej rodine posledné roky. Je to jednak tréning na sústredenie a ten pocit, že niečo človek dotiahol až do konca je na nezaplatenie. Akoby to vyzeralo, kebyže nechám polku riadu v drese, alebo nevyložím z práčky posledné 3 tričká, no, fuj. A aby som na to ešte myslela a držala v hlave pol dna, tak to nie.
Takže moju prácu si delím na etapy a podľa toho sa snažím naplánovať aj týždeň, aby som kontinuálne dokončila jednu vec, viac menej úspešne, ale poznáte to ;).
"Takže všetko sa dá, len treba chcieť!"

A to je vlastne posledné moje motto ;).

Čo dokáže mama Buballa

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (506)