Zuzana Almáši Koreňová

O Vás.

Volám sa Zuzana a pochádzam zo Zvolena. V roku 2017 sme sa presťahovali do malej dediny Železná Breznica, čo je ešte stále okres Zvolen, takže som Zvolenčanka. Máme jednu dcéru. Volá sa Lucia a ani neviem, ako rýchlo ubehol čas – 25 rokov, ako sa narodila.

Názov Vášho obchodíka na www.codokazemama.sk. Čo vo svojom obchodíku ponúkate?

Môj obchodík nesie moje meno Zuzana Almáši Koreňová a priznám sa, mám v ňom pridané len dva produkty – kameninové hrnček, ktoré vyrábam len na objednávku a ešte moju poslednú knihu, ktorú som vydala v roku 2019. Viac ani vlastne nestíham, pretože všetko čo vyrobím, sa mi takmer hneď predá.

Ako ste sa dostali ku svojej tvorbe?

Ja som už v detstve trávila veľa času s mojou mamou vo výtvarnej dielni. Môj starký bol okrem iného ľudový rezbár. Ostala mi po ňom celá rezbárska výbava a teším sa na čas, keď ju použijem, pretože chcem vyrezávať marionety. Starká vedela snáď všetky ručné práce a naučila ma háčkovať, štrikovať, vyšívať rôznymi technikami. Čo ma veľmi mrzí, nestihla ma naučiť paličkovanie. Možno raz... výbavu mám, už len ten čas. Tvorenie mi koluje v žilách a neviem si bez neho predstaviť svoj život. Už na strednej škole som si svojimi výrobkami zarábala svoje prvé vreckové a zistila som, že človek sa môže živiť tým, čo ho baví. Vyrábala som netradičné kraslice, neskôr šperkovnice z husacích vajec. Popri tom som sebe aj svojej dcére šila oblečenie a postupne som začala šiť aj bábky. Pridala sa k nim keramika, čo bol vždy môj veľký sen. Okrem toho tvorím kadejaké iné drobnosti z rôznych materiálov.

Aký máte najväčší úspech v rámci Vašej tvorby? 

Keď som vyrábala šperkovnice z husacích vajec, oslovil ma jeden pán z Prahy a asi 12 kusov bez rozmýšľania zobral do Arabských Emirátov. Krátko na to mi písal nejaký arabský princ, ktorý chcel, aby som pre jeho manželku vyrobila kraslicu zo pštrosieho vajca. Túto zákazku som nenaplnila, pretože som v tom čase vôbec nestíhala, bola som pracovne veľmi vyťažená, takže som sa mu hlboko ospravedlnila. Keď som neskôr chystala veci na výstavu Dvorné Dámy, ktorú sama organizujem už 10 rokov, vyrobila som prvé bábky. Najskôr boli bez končatín, len šité torzá. Na ďalší rok mi to už nedalo pokoj a vyrobila som ich už aj s končatinami a začala som k nim písať krátke pozitívne charakteristiky podľa toho, čo som z nich cítila. Takmer okamžite bábky u širokej verejnosti zaznamenali veľký úspech. Materskú školu Montessori, ktorej som bola spoluzriaďovateľka, som prenechala svojej spoločníčke a zostalo mi veľa času už len na moje hobby – tvorenie a školenia (trénerka komunikácie, Montessori pedagogiky, mediátorka, NLP Master, kouč). V priebehu necelých štyroch rokov som vyrobila cez 900 ks bábok, ktoré sú po celom svete.

Vyrábala som bábky pre módnu prehliadku Lýdie Eckhardt, v máji 2017, ďalej som robila bábku pre známu speváčku Tarju Turunen zo skupiny Nightwish, tiež pre Adelu Banášovú, autora svetových bestsellerov Robina Sharmu aj Lucku Hablovičovú. - Krstní rodičia mojich troch kníh sú Denisa Ogino - spoluautorka bestselleru Suši v duši, Navarme si Japonsko, Lucia Hablovičová - moderátorka a riaditeľka MISS Slovensko, Marko Igonda - slovenský herec. Účinkovala som asi v 15tich dieloch relácie "Postav dom, zasaď strom", a iných TV aj Rádio reláciách RTVS a Markíza. Tiež bol so mnou robený rozhovor v niekoľkých slovenských časopisoch - Život, 3 x EVITA, Čas pre Ženy, PLUS 7 DNÍ.

Veľkou poctou pre mňa je aj to, že ma vo svojom druhom bestselleri „Magická vlna“ spomína môj tréner a zároveň priateľ Peter Sasín. Knihu vydal najskôr v Amerike v anglickom jazyku a potom ju preložil do Slovenčiny. Takže „Bábky, ktoré liečia dušu“ – môj osobný projekt ľudí motivuje na celom svete. Som za to nesmierne vďačná.

Aký je Váš najväčší pracovný sen?

Na toto neviem odpovedať, pretože zatiaľ každá moja práca bola najskôr mojím snom. Vždy som si ho splnila a keď som ho dosnívala, išla som ďalej... Predstavujem si jasné cieľové stavy a tak sa mi aj ľahko dosahujú. Baví ma snívať a zisťovať, kam som ešte schopná zájsť a čo som schopná dosiahnuť, keď chcem a verím si. No mám jeden špeciálny sen, ktorý sa ešte nenaplnil a veľmi si ho želám – divadelná alebo filmová animovaná rozprávka urobená podľa mojich bábok a príbehov, ktoré som vydala zatiaľ v troch knihách.

Kedy tvoríte? Aký je Váš tip na úsporu času pri deťoch a domácnosti, aby ste mali čas tvoriť?

Tvorím všade a vždy. Keď nie práve manuálne, tak v myšlienkach. Priestor je tak široký, že by som pristala, keby som mohla žiť ešte jeden paralelný život. Mám ešte veľa plánov a predstáv, ateliér mám v podkroví a jeden tvorivý kút aj na prízemí, v obývačke. Od augusta 2019 pracujem ako vedúca odboru školstva a v podstate som tú výzvu sama v sebe prijala len na základe podmienky, že nebudem musieť sedieť na zadku v kancelárii, ale budem aj tam môcť tvoriť. Samozrejme inak, než handmade.

Aké je Vaše životné motto, ktorým sa riadite?

Nemám nejaké konkrétne životné motto. Som len zásadová, otvorená možnostiam, názorom, milujem INAKOSŤ. Tu spomeniem teda aspoň jednu z mojich posledných myšlienok, ktoré ma vystihujú „Vesmír je plný krásnych INKostí. Aj Ty si Vesmír.“

Čo by ste odkázali ďalším tvorivým maminkám v Čo dokáže mama?

Sme TVORivé  sTVORy  v jednej STORY. Žite naplno, prijímajte výzvy a premieňajte ich svojou jedinečnou energiou na inšpiratívne príbehy. Verte, že všetko, čo príroda vytvorila, má svoj jedinečný veľký plán. Želám Vám veľa životnej energie a milión dôvodov na úsmev, pretože ten je zadarmo a dokáže meniť aj našu DNA.

 

 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (509)