Zuzana Hrvoľová

O Vás.

Som herečka, speváčka, moderátorka a momentálne najmä mamina dvoch detí - takmer trojročného Jakubka a sedem mesačnej Hanky. S rodinkou bývame neďaleko Bratislavy, kde trávime momentálne väčšinu času, keďže máme ešte malé bábätko. :)

Čo vo svojom obchodíku ponúkate?

V obchodíku na codokazemama.sk ponúkam svoje služby. Som herečka, speváčka a moderátorka. Venujem sa dospelému aj detskému publiku. Ponúkam preto zastrešenie rôznych druhov eventov, čo sa týka postu moderátorky a speváčky. Na codokazemama.sk si môžete tiež objednať môj detský rozprávkový koncert plný piesní z obľúbených rozprávok, tancov a interakcií, prípadne personalizované video k narodeninám, meninám, či iba tak pre radosť vašich detí, v ktorom sa im prihovorím ako ich obľúbená rozprávková postava.

Ako ste sa dostali ku svojej tvorbe?

K umeniu ako takému som sa dostala tak intenzívnejšie na strednej škole, kedy som najmä spievala. Následne som študovala na konzervatóriu, kde mi k spevu pribudlo aj herectvo a tanec. Mala som šťastie a už na začiatku štúdia som sa dostala do divadla. Mojím prvých predstavením bol Obchod na korze v divadle Nová Scéna v Bratislave. Postupne som naberala skúsenosti, dostala som sa do ďalších projektov a následne aj k moderovaniu. S detským divákom som mala prvú väčšiu skúsenosť v interaktívnom divadelnom programe Nová Scénička a následne som niekoľko rokov pôsobila v detskom projekte Fíha Tralala a Babyband, s ktorými som precestovala československo, odohrala stovky predstavení a okrem účinkovania som sa tiež autorsky podieľala na textoch pre jedno CD a jedno DVD.

Počas prvého tehotenstva som okrem Fíhy absolvovala turné s muzikálom Jesus Christ Superstar v réžii J.Ďurovčíka, no neskôr som kvôli komplikáciám musela trošku zvoľniť tempo. :) Syn Jakubko sa narodil o 8 týždňov skôr ako sme čakali, našťastie silný a zdravý, takže po zotavení zo sekcie som pokračovala v hraní. S bábätkom to už, samozrejme, nebolo také ľahké. Zájazdy do vzdialenejších miest neprichádzali do úvahy. V tom období mi veľmi pomáhali kolegyne, ktoré si so mnou predstavenia ochotne podelili, no najmä manžel, ktorý so mnou a s malým takmer všade cestoval. Asi rok a pol som už aktuálne na voľnej nohe. S deťmi a pre deti pracujem naďalej. Najčastejšie v kostýmoch známych rozprávkových princezien na rôznych eventoch, či narodeninových oslavách. Tento rok sa nám narodilo druhé bábätko. Druhé tehotenstvo bolo, našťastie, bezproblémové. Ešte týždeň pred termínom pôrodu som spievala ako hosť na vernisáži Silvie Mackovej. Keď som sa stala mamou, vymyslela som si projekt - autorskú talkshow Supermamy, kam som si pozývala rôzne zaujímavé maminy z rôznych oblastí pôsobenia. Na Vianoce 2019 sa nám podarilo zorganizovať benefičný špeciál a vyzbierali sme peniažky pre krízové centrum Brána do života.

Aký máte najväčší úspech v rámci Vašej tvorby? 

Mojim najväčším pracovným úspechom je, že túto prácu vôbec môžem robiť ako hlavný zdroj príjmu a nie len ako hobby. Konkurencia je veľká, nápady skvelé. Keď je umelec na voľnej nohe, v podstate si celý život hľadá prácu. Ide stále odznova a odznova. Nikdy nie je nič isté. Jeden mesiac je skvelý, potom dva zlé, potom zase dva dobré... Niekedy vás prekvapia nečakané veci ako rizikové tehotenstvo, či korona kríza :) No musíte sa naučiť žiť takým spôsobom. Som preto veľmi vďačná najmä všetkým klientom, divákom, či mamičkám, ktorým sa moje umenie a moja práca páči a volajú si ma znova a znova, alebo ma odporučia ďalej. To sú moje najväčšie pracovné úspechy.

Aký je Váš najväčší pracovný sen?

Najväčší pracovný sen? Myslím, že už aj tá fáza, v ktorej som teraz je v podstate splneným snom! :) No ak by som mohla mať odvážne sny, tak by som si asi želala, aby sa moje meno stalo akousi značkou, ktorú bude verejnosť evidovať a ktorá sa bude predávať sama.

 

Kedy tvoríte? Aký je Váš tip na úsporu času pri deťoch a domácnosti, aby ste mali čas tvoriť?

Môj pracovný čas, teda čas výkonu, závisí od požiadavky klienta. Vtedy sa snažíme zmobilizovať rodinu, pomáha manžel, alebo babky. Niekedy chodia deti so mnou, niekedy nie. No keď sa doma pripravujem, tvorím, skúšam, nahrávam videá, atď, väčšinou je to vtedy, keď je manžel doma a keď aspoň jedno dieťa spí. Máme vždy dohody, kedy potrebuje niečo robiť on a kedy ja a vtedy ten druhý stráži deti. Mladšej dcére sa zatiaľ páči, ako spievam, takže ak práve nepotrebujem obe ruky, pokojne môžem pracovať aj s ňou. :) Keď si pripravujem informácie na moderovanie, či talkshow, alebo píšem texty na predstavenie pre deti, robím to väčšinou večer, keď zaspia obe deti. Vtedy je najväčší pokoj, no sem-tam aj najväčšia únava. Neviem, či mám osobný tip na úsporu času pri deťoch. Niekedy pomôže ich do činnosti zapojiť, niekedy práve naopak, odlákať pozornosť nejakou hrou, ktorá ich zabaví. Deti sú, samozrejme, absolútne nevyspytateľné. Vždy keď si niečo dokonale naplánujete, rozhodnú sa, že práve v ten deň si zmenia časy spánku, záľuby aj obľúbené činnosti, takže treba improvizovať. :)

Aké je Vaše životné motto, ktorým sa riadite?

Moje životné motto bolo kedysi "keď nevládzeš, pridaj!" Myslím, že pri našich deťoch sa k tomu pomaličky vrátim... :D Snažím sa si tiež vždy opakovať, že všetko je tak, ako má byť a všetko sa deje z nejakého dôvodu. No a keď mám pocit, že mi niečo nejde, vždy sa spýtam, či som pre to urobila všetko. Každý si je strojcom svojho šťastia a väčšinou je ešte veľa nevyčerpaných možností, ktoré môžeme podniknúť, aby sa nám darilo viac a všetko fungovalo lepšie.

 

Čo by ste odkázali ďalším tvorivým maminkám v Čo dokáže mama?

Všetky mamičky v čodokážemama úprimne obdivujem. (najmä tie, ktoré majú dve a viac detí - naozaj som neverila, že život s jedným dieťaťom a s dvomi môže byť až taký rozdielny. Neviem si predstaviť väčšie čísla...) :D Takže by som im chcela odkázať, že sú všetky absolútne Supermamy! Všetkým im prajem najmä zdravie pre ne aj pre ich detičky, veľa síl a vytrvalosti. A čo sa týka ich tvorby, nech sa už venujú čomukoľvek, najmä nech si uvedomia svoju jedinečnosť. Umenie, ktorým je aj handmade tvorba je absolútne subjektívna záležitosť. Niekomu sa niečo páči, inému vôbec nie. Všetko je to v poriadku. Je v poriadku, ak máte veľkú pracovnú ambíciu a je v poriadku, ak ste celým svojím bytím mamou, ktorá sa chce venovať iba svojim deťom. Neporovnávajte sa, nehaňte a nenechajte sa odradiť neprajnými ľuďmi. Všetko čo robíte s láskou a dávate do toho srdce a dušu, je absolútne správne, nech je to čokoľvek.

 

 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (506)