Zuzana Straňanková

"Nemusíte robiť všetko sama. Fakt, že nie."

1. Povedzte nám niečo o sebe

Volám sa Zuzana Straňanková, pochádzam z Dunajskej Stredy. V 18 -tich som išla na vysokú školu STU do Bratislavy a ostala tu napokon žiť aj s manželom. Máme 1 dcéru Mišku, teraz v lete mala 5 rokov.

2. Ako sa volá Váš obchodík na www.codokazemama.sk? Čo vo svojom obchodíku ponúkate? 

Na stránke www.codokazemama.sk mám obchodík s názvom Art by Zuna, kde ponúkam autorské omaľovánky pre dušu, obrázky pre deti a dospelých, ilustrácie, mandaly na mieru.

3. Ako ste sa dostali ku svojej tvorbe?

Ku svojej tvorbe som sa vrátila tesne pred pôrodom dcéry, už som sa pripravovala na jej príchod a chodilo mi veľa inšpirácií. Tak som oprášila ceruzky a s veľkým bruchom som si kreslila a naciťovala sa na príchod nášho drobátka. Po roku mamičkovania som bola mierne vyhorená, stále dokola kojenie, uspávanie, starostlivosť o bábätko, domácnosť. Nič, čo som si naplánovala som nestíhala. Chcela som byť supermama. Zistila som, že som akoby mimo seba. Potrebovala som vypnúť, byť viac sama so sebou. Vedela som, že tieto pocity majú všetky mamy. Z aktívnej spoločensky videnej ženy, som bola zrazu iba „mama“. Jasne, že to je blud, ale vtedy som to tak cítila. Mala som rozpísanú detskú knihu, ktorú som chcela ilustrovať. Hľadala som ako to skĺbiť pri malej dcérke a uľaviť svojej duši.

Raz v noci som podporená skupinou Čo dokáže mama, začala skicovať obrázky pre ženy, aby mohli aj ony tvoriť farbami. Omaľovánky vznikli celkom rýchlo. Asi tak za 3 mesiace. Len 7 obrázkov.

Tešila som sa krásnej odozve, obrázky sa páčili, pomohli aj mne v rámci akejsi psychohygieny.

To bolo pred 4 rokmi. Postupne sa pridalo veľa rôznych tém (cca 40), ktorými som si prešla aj ja sama. Alebo som jednoducho vycítila, že sa to týka ďalších žien a mužov. Až spätná väzba od kamarátok a klientiek mi pomohla, aby som zistila, čo som vlastne vytvorila. Ich ozdravné procesy ma stále posúvali ďalej v tvorení.

4. Aký máte najväčší úspech v rámci Vašej tvorby?

Mnohé omaľovánky boli, alebo sú, súčasťou diárov, spolupracovala som so ženami, ktoré vedú semináre osobnostného rozvoja, ženské kruhy, terapie, meditácie, tance. To ako fungujú, je tak trochu čaro.

Na jemnohmotnej rovine nášho podvedomia vám obyčajné vyfarbovanie pomôže a nakopne vás niečo robiť so svojím životom.

Nerobím rozdiel, kto si kúpi moje omaľovánky. Jednu sadu Ženská duša som ja sama darovala Brandon Bays. Ako vďaku, že pomohla toľkým ľudom. Verím, že všetci klienti sú dôležití. Či už sú slávni alebo je to moja susedka v druhom vchode paneláku. Všetci mi pomohli byť tam, kde som teraz. Môj manžel, moja rodina, naša dcéra, moje kamarátky a priatelia.

Za to som nesmierne vďačná, v rozhodujúcej chvíli som sa vždy mala o koho oprieť. Nebola som na to sama. Som hrdá na to, že idem trpezlivo s menšími pádmi ďalej. Lebo popravde to nie je také jednoduché, ako sa zdá. Mať dobrý nápad je len začiatok.

Najväčšiu radosť mám z každej poslednej omaľovánky či obrázku, keď cítim, koľkým ľudom pomôže.

5. Aký je Váš najväčší pracovný sen?

Môj sen sa teraz napĺňa. Som slobodnejšia a pracujem na projekte detských komiksov.

Po materskej som chvíľu balansovala, čo ďalej. Vrátila som sa do zamestnania, kde som sa napriek fajn kolektívu kolegov, nevedela nájsť v tom, čo som robila pred materskou 10 rokov. Kreslila som výstuže do stavieb. Po roku a pol som si uvedomila, že ak v tom budem pokračovať, zase vyhorím. Bolo ťažké chodiť do zamestnania, venovať sa rodine a popri tom ešte rozbiehať biznis.

Srdce mi vravelo, že ak to neskúsim ešte raz - kresliť a maľovať, tak už nikdy. Už mi ťahá na 40. Čas letí, už nie je na čo čakať. Externe ešte pracujem na „výkresoch výstuže“ ale už menej ako predtým. Manžel ma podporil, aj keď sa teraz chvíľu musíme uskromniť. To už však poznáme.

Teraz počas leta pripravujeme spolu s ním a kamarátkami prvé číslo komiksu pre deti od 7 rokov, v pláne sú určite aj detské knižky, to je môj najväčší sen. Je to niečo nové, ale viem že to bude super. Stále robím aj omaľovánky, a vzdelávam sa ďalej.

6. Kedy tvoríte? Aký je Váš tip na úsporu času pri deťoch a domácnosti, aby ste mali čas tvoriť?

Počas materskej som kreslila, kým dcéra spala, alebo po nociach. S odstupom času, by som to spravila inak. Hnalo ma nadšenie z tvorby, len som bola častejšie unavená. Toto je asi niečo, čo by som určite chcela povedať ostatným maminám. Buďte, čo najlepšie vyspaté, netlačte na pílu, určite si svoje priority, keď je ňou starostlivosť o deti, tak sa venujte im. Hľadať balans medzi deťmi, manželom, domácnosťou, sebou a vaším biznisom je náročné. Postupné kroky a napredovania plánujte, ak nevládzete, požiadajte o pomoc. Nemusíte robiť všetko sama. Fakt, že nie. A hlavne, a to je určite dôležité, nastavte si časovač, koľko strávite minút na sociálnych sieťach. Dodržujte kedy sa venujete svojmu biznisu a kedy je to už len bezduché skrolovanie na facebooku či instagrame.

Prešla som si tým, viem, že veľa mamičiek si týmto napĺňa sociálnu izolovanosť. Treba to včas rozoznať a netváriť sa, že mňa sa to netýka. Čas, ktorý venujete cudzím ľudom na faceboku, sa odzrkadlí na odlúčenosti od manžela a nervozite vašich detí.

7. Aké je Vaše životné motto, ktorým sa riadite?

Žite tu a teraz, vedome pri nich, s nimi, nie myšlienkami niekde milión kilometrov ďaleko.

8. Čo by ste odkázali ďalším tvorivým maminkám v Čo dokáže mama?

Držme si palce, ďakujem za možnosť ukázať maminám, čo robím. Verím, že som vás inšpirovala vytrvať v napĺňaní svojho sna. Projekt Čo dokáže mama vás podporí určite.

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (506)