Ako je to s tou našou dovolenkou?

Keď sme zbadali 2 čiarky na tehotenskom teste, boli sme šťastím bez seba. Nemohli sme sa dočkať kedy nám narastie bruško, pôjdeme na materskú, budeme doma s bábätkom, užívať si každý deň....

Je vám to známe?

Prvé týždne, možno mesiace to tak naozaj bolo. Aj u mňa.  Príjemné osvieženie po vražednom pracovnom tempe, poradách, tele- a videokonferenciách, meetingoch a pracovných cestách do zahraničia... Zrazu som mohla byť doma, čítať si, vypekať, na čo som len dostala v pokročilom štádiu tehotenstva chuť, zdriemnuť si kedy som chcela ... nádhera - úplná sloboda  a odmena za roky driny na škole a v práci. 

Prvé mesiace s bábätkom prebiehali vo veľmi podobnom režime. Ani sa však nenazdáme a prispôsobíme sa spoločenskej dogme -  pojem materská dovolenka používame s pomyslenými úvodzovkami a spoločne s ostatnými "spolutrpiteľkami" lamentujeme kto len tento názov vymyslel.

Ticho, ktoré nám tak imponovalo je zrazu náš úhlavný nepriateľ, dni stereotypné a zistíme, že nič z toho čo robíme nemá trvalý výsledok (čo navarím - zje sa, operiem -zašpiní sa, upracem - rozhádže sa..atď.)

Keď som prežívala toto štádium, mala Natálka niečo vyše roka... a vtedy som sa rozhodla, že toto nie je cesta, po ktorej chcem kráčať ďalšie dva roky (vtedy som ešte netušila, že to budú 4 :D ).

V prvom rade som sa začala stýkať s maminkami, ktoré to videli rovnako, chceli si tento báječný čas užiť a zároveň osobnostne rásť. Takéto mamky sa mi stali inšpiráciou a hnacím motorom. V obrovskej miere ste to boli aj vy maminky z Čo dokáže mama, áno aj tie z vás, ktoré osobne nepoznám.  Každá z Vás má môj obdiv ako dokáže tvoriť nádherné diela popri starostlivosti o svoje rodiny a domácnosti.

Vy ste boli mojim prvým impulzom a začala som sa zamýšľať nad tým, čo dokážem a čo môžem poskytnúť ľuďom okolo seba :)

A tak sme začali s Natálkou šiť (nie som krajčírka, ale každá vec, ktorú sme si vytvorili vlastnoručne, s drobcom na kolenách nám prinášala obrovskú radosť a rukolapný dôkaz toho, že sme niečo urobili a zároveň ušetrili nejaké to euro z rodinného rozpočtu.). Táto zábavka sa stala našim koníčkom, ale ťažko by som sa mohla porovnávať s vami šikovnými maminkami, ktoré šijete kúsky ako z módnych časopisov.

Zhodou niekoľkých náhod som sa vrátila aktívne k účtovníctvu, ktoré sa po strednej škole stalo viac-menej už len mojou záľubou keďže som sa vybrala skôr jazykovedným smerom :)

Keď som takto našla vnútornú rovnováhu, dostal zelenú aj môj dlhoročný sen - vydať pamätnú knihu pre deti, v ktorej by som zaznamenala úplne všetko, celé detstvo mojich dvoch skvelých detičiek a zachovala im jednu ucelenú pamiatku miesto 3 poznámkových zošitov kúpených v bežnom papiernictve...verte či nie, stalo sa a dnes môže Tvoj príbeh uchovať pamiatky mnohých detí, čo ma neskutočne teší :)

Ako čas pomaly plynul a deti sa dostali do škôlky, nastal v živote ďalší zlom, poznáte to mnohé, keď sa mama zrazu stane aj pediatrom... Študujete, hľadáte možnosti ako svojim deťom pomôcť prekonať všetky choroby, o ktorých ste doteraz ani nepočuli...

Ako sa ale vraví, všetko zlé je na niečo dobré. Príležitosť sa občas ukrýva práve v zdanlivých negatívach. A predo mnou sa zjavila príležitosť, ktorá v sebe ukrývala všetko, po čom som kedy túžila - byť absolútne slobodnou a pomáhať aj iným maminám aby mali pevne vo svojich rukách zdravie svojej rodiny, ale aj ich celkovú budúcnosť podľa vlastných predstáv.

 

A prečo Vám tieto riadky píšem?

Rada by som povzbudila všetky maminy, ktoré sa práve nachádzajú v tom pochmúrnom štádiu svojej dovolenky - áno, stojím si za tým, že materská je naozaj DOVOLENKA - ok, uznávam, nie 5* all inclusive niekde na Mallorce, skôr taká dobrá stanovačka, ktorú si pamätáme z detstva :D

Každopádne je to dovolenka pre naše JA, čas zamyslieť sa nad tým, čo nás skutočne baví, čo sa schovalo pod nánosmi zadaní a povinností počas štúdia a práce. Či naozaj kráčame stále za svojimi snami alebo sme sa len zaradili do nejakej šablóny a už ideme v režime autopilota.

Za seba Vám môžem povedať, že som tu vždy chcela byť pre svoje deti na 100% nielen počas materskej ale aj po nej, preto som robila  všetko pre to, aby som mohla pracovať na voľnej nohe a byť im stále k dispozícii. Drobnými krokmi deň po dni sa to podarilo a dnes začínam žiť život, o akom som snívala, bez šéfa a absolútne slobodne. 

Každá mamka môže byť úspešná a nezávislá a takto ísť príkladom pre svoje deti.

Ja chcem im ísť príkladom, že sa netreba báť plniť si sny a byť spokojný sám so sebou je oveľa dôležitejšie ako úžasná kariéra. Aj keby to malo byť finančne nevýhodnejšie.

Všetkým Vám zo srdca prajem, aby ste si tento čas naplno užili a využili ho čo najlepšie vo svoj prospech.

Ďakujem, že ste dočítali až do konca, sľubujem, že v ďalších článkoch budem stručnejšia :)

Opatrujte sa ❤️

Vaša Karin

❤️

Komentáre

Karin Bodnárová

Ahojte, som Karin, mama 2 úžasných detičiek. Práve oni sú dôvodom môjho rozhodnutia vykročiť vlastnou cestou. Začala splnením veľkého sna- vydať elegantnú, minimalistickú pamätnú knihu pre deti, do ktorej môžete zaznamenať krásny príbeh Vašich detí a dať im tak ten najhodnotnejší darček :) Už počas tohto procesu som na to prišla - mojou cestou je pomáhať ľuďom nájsť ich cestu, spájať ich so správnymi ľuďmi, aby mohli robiť to, čo ich baví a naozaj si užívať každý deň, nie iba niekde prežívať. Rezervujte si konzultáciu a pomôžem aj vám odhaliť váš potenciál :-) Teším sa na vás :-)

Všetky články (2)