Akceptujte emócie, zblíži vás to

Každý z nás prežíva emočne napäté situácie inak. Nech sa však deje čokoľvek, ustátie a akceptovanie emócie (pozitívnej či negatívnej) prináša do vzťahu rodiča a dieťaťa posilnenie.

Či už zdieľate radosť, obavy alebo krik a slzy, láskavé objatie a pohladenie je to, čo vám prinesie v emočne nabitej situácii vzájomnú blízkosť, ktorú tak potrebujete. Obidvaja...

Bez ospravedlnení, urážania sa, hnevu a hľadania cesty späť. Pretože sa od seba vôbec nevzdialite, práve naopak. Ak budete pre svoje dieťa v emočne náročnej situácii oporou, ešte viac vás to zblíži.

Práca na sebe a zvládaní emócií a vzťahov, však rozhodne nekončí keď dospejeme. Učíme sa celý život. Preto tu mám pre vás aj pár tipov, ak sa dostanete do emocionálneho nesúladu so svojim dieťaťom:

  • nádych, výdych – zhlboka,
  • nechajte si čas na reakciu,
  • odíďte z miesta, kde problém nastal,
  • nekonajte unáhlene, radšej hovorte, čo cítite,
  • doprajte sebe alebo dieťaťu objatie a pocit bezpečia.

 

Komentáre

Krajina Neboj sa

Všetko je raz prvýkrát. A s tým súvisí aj obava a strach z nového a nepoznaného. To čo je pre nás dospelých často už banalitou, je pre naše deti obrovskou výzvou a vykročením do neznáma. Neraz je to pre nich emočne náročné a správna motivácia a vysvetlenie je to, čo im cestu za poznaním veľmi uľahčí. A ja dúfam, že Vám na tejto ceste objavov pomôžu aj moje básničky pre všetky detské ručičky, spolu s nádhernými ilustráciami by Bumpkinova v našej knižke plnej bezpečia. V krajine Neboj sa totiž hrejivé objatie a úsmev vždy premôže strach ❤️

Všetky články (6)