Ozdoby zo slaného cesta

Dievčatá majú v izbičke veľkú čínsku ružu, ktorú vždy ovešajú sezónnou výzdobou. V decembri na nej boli vianočné ozdoby,  minulý rok pred Veľkou nocou kraslice. Tento rok sme sa rozhodli vyrábať ozdoby podľa tradičného receptu – zo slaného cesta. Ingrediencie máte určite doma, potrebovať budete iba múku, soľ a vodu. Aby cesto bolo hladké, suroviny by mali byť čo najjemnejšie. Použijeme preto hladkú múku a soľ zomelieme v mlynčeku alebo rozpustíme vo vode, ktorá pôjde do cesta (v požadovanom pomere sa síce nerozpustí celá, no postačí aj čiastočné rozpustenie). 

Zo surovín v pomere 2 diely múky + 1 diel soli + 1 diel vody vypracujeme hladké cesto. Vyvaľkáme natenko (maximálnu hrúbku odporúčam 5mm, lepšie sú 3-4mm, hrubé cesto schne nekonečne dlho). Ak chceme mať plát cesta dokonale rovnomerný, môžeme si pomôcť špajlami. Z cesta povykrajujeme ozdoby a poukladáme na plech. Cesto sa nepečie, iba suší, netreba sa preto báť prichytenia. Ak aj budete chcieť plech niečím vystlať, nepoužite papier. Nasiakne vlhkosť z cesta, pokrčí sa a zospodu budú potom ozdoby hrboľaté. Medzi ozdobami netreba nechávať veľké medzery. Cesto nenarastie, naopak, sušením sa trochu zmenší. Slamkou vykrojíme dierky. Cesto sušíme podľa možností a obdobia na slniečku, na teplom radiátore alebo v rúre na najnižšej teplote (cca 50°C, ak máte ventilátor, zapnite ho). Po vysušení namaľujeme temperovými alebo akrylovými farbami a zavesíme.

TIPY:

Pred tvorením som prečítala veľa návodov. Niektoré sa líšili zložením cesta, tento recept je však najpoužívanejší, najjednoduchší a najdostupnejší (predpokladám, že napríklad lepidlo na tapety bežne doma nemávate).

Podľa niektorých môžete cesto upiecť pri vysokej teplote. Vyskúšala som a zistila, že sa vtedy nafukuje ako koláčové, tvary majú potom nevzhľadné bubliny. Rozhodne preto odporúčam pomalé sušenie.

Cesto som robila aj so soľou pomletou v elektrickom mlynčeku, aj s rozpustenou vo vode. Prikláňam sa k druhej možnosti. Cesto bolo jemnejšie a vláčnejšie napriek tomu, že pri prvom pokuse môj robot soľ rozdrvil naozaj na prach.

Po práci s cestom sa vaše ruky potešia krému. Je naozaj veľmi slané a vysušuje pokožku.

Komentáre

Lana

Vitajte v mojom obchode! Nájdete v ňom štýlové zero waste výrobky, zamatové odličovacie tampóny, detské osušky, ale aj autorské hračky, háčkované náhrdelníky a originálne slintáčiky na ergonomické nosiče.

Všetky články (7)