Výlet do maďarského Ostrihomu

blog od mamičky Moniky Polákovej Keleovej

V ohybe mohutnej rieky Dunaj, leží maďarské mesto Ostrihom-Esztergom. Je to malé, ale veľmi významné historické pohraničné mestečko, ktoré bolo kedysi aj hlavným mestom.

Hlavnou turistickou atrakciou tohto regiónu je ostrihomská BAZILIKA , ktorá je najväčšou cirkevnou stavbou v celom Maďarsku. Jeho veľkosť je ohromujúca! Stĺpy sú veľmi široké a vysoké, podobné ako na Katedrála Sv.Petra v Ríme.

Vybrali sme sa do Ostrihomu v letný deň, skoro ráno. Auto sme zaparkovali hneď za mostom, pri Dunaji na bezplatnom parkovisku. Druhé parkovisko je priamo pod Bazilikou.

Príjemnou prechádzkou cez malý most, ktorý vedie nad „kanálom“, kde parkujú loďky a vytvárajú romantickú atmosféru, sme sa dostali do mestečka. Budovy naokolo vyvodzujú historický dojem.

Už prvý pohľad na baziliku, je wau!

Priestory katedrály sú prístupné celoročne, pokiaľ chcete navštíviť iba kostol, vstup je bezplatný. Ku sakrálnej pamiatke však patrí i zvonica, kupola s výhľadom, krypta, klenotnica a miestnosť panorámy. Za všetky tieto vstupy už musíte platiť. Môžete si kúpiť samostatné lístky, no ak si plánujete pozrieť celú katedrálu, výhodnejšia je kombinovaná vstupenka za necelých 5 Eur.

Od Baziliky je prekrásny výhľad na mesto Štúrovo, Ostrihom, Dunaj a mierne zvlnené zelené okolie.

 

Vedľa baziliky stojí niekdajší Kráľovský palác s Hradným múzeom. So stavbou starých hradieb sa začalo už v 10. storočí. V priestoroch múzea sa nachádza expozícia historických zbraní a zoznámite sa aj históriou mesta od staroveku. Uvidíte aj archeologické nálezy a nádherné fresky. Z paláca je nádherný výhľad na krajinu a na nádvorie.

Niekoľko zaujímavých údajov o Bazilike:

  • Monumentálna budova je 118 m dlhá, 49 m široká, výška kupoly z vnútra je 71,5 m, jej   priemer je 33,5 m
  •  8 stĺpov podopierajúcich timpanon sú 57 m vysoké
  •  hrúbka steny je 17 m – najhrubšia v Strednej Európe
  •  oltárny obraz od Michelangela Grigolettiho je najväčším oltárnym obrazom na svete na jednom plátne

Po návšteve Baziliky, sme sa vybrali k brehu Dunaja, takmer pod jednu z najznámejších pamiatok mesta -  most Márie Valérie, spájajúci Štúrovo a Ostrihom.

Vedeli ste, že most bol 56 rokov neprejazdný? Osudným sa mu stala 2. svetová vojna, keď stredné tri piliere mostu v roku 1944 vyhodilo do povetria ustupujúce vojsko. Obnovený a odovzdaný do užívania bol most znova až v roku 2001. Dovtedy bol prejazd medzi mestami bol možný kompou alebo loďou. Štrková pláž sa deťom nadovšetko páčila, hádzali kamienky do vody, pozorovali sme loďky, dokonca sme zbierali aj riečne mušle! V blízkosti je aj detské ihrisko, pod veľkými stromami.

Keďže Ostrihom sa považuje za jedno z najkrajších miest Maďarska a navštevuje ho veľa turistov, nájdete tu viacero hotelov, penziónov, no a samozrejme veľa výborných reštaurácií s maďarskou kuchyňou a výborným vínom. Ostrihom láka najmä tých, ktorí milujú krásu minulosti a umenie.

Rada by som Vám dala do pozornosti knižku: Poník Oliver a jeho dobrodružná cesta po Európe. Je to cestovateľská rozprávková knižka s náučným príbehom. Nájdete v nej aj Ostrihomskú Baziliku :). Viac info o knižke nájdete tu


V mojom prvom blogu som sa Vám predstavila a popísala náš jednodňový výlet do Ostrihomu.

Moja veselá rodinka: ja Monika, manžel Martin a naše tri detičky. Timotej má takmer 8 rokov, Anika má 4 roky a naša najmenšia Amélia bude mať onedlho 3 rôčky. Ja osobne veľmi rada cestujem, študovala som geografiu a od malička sme s rodičmi často chodievali na dovolenky alebo výlety po Slovensku. Počas štúdia som bola viac krát na exkurzii, ktorú organizovala fakulta, boli to nezabudnuteľné zážitky a poznatky o rôznych, aj netradičných krajinách. Potom prišlo manželstvo a detičky :) Na cestovanie sme v žiadnom prípade nezanevreli, veď aj s deťmi sa dá cestovať :) Je to síce iný level,  jednoznačne šťastnejší, ale samozrejme aj náročnejší!  Radi by sme Vám našim blogom priblížili naše zážitky a skúsenosti, aby ste mohli  jednoduchšie vyraziť do „sveta“ s malými drobcami.

Aj to bolo dôvodom, prečo sme sa s mojou kamarátkou Lindou rozhodli napísať neobyčajnú rozprávkovú cestovateľskú knižku – Poník Oliver a jeho dobrodružná cesta po Európe. Hlavná postava poník Oliver cestuje po Európe, spoznáva nové krajiny, navštevuje reálne miesta a zažíva rôzne dobrodružstvá. Deti získajú vedomosti, ktoré využijú na hodinách zemepisu, či geografie.

Viac informácií o knižke nájdete tu.

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (509)