Jana Bublavá

Predstavíte sa nám?

Som Jana z Paprade a deti mám tri. Najstarší je môj rytier prvák, druhý je rušňovodič v zácviku predškolák a najmladšia priadka má rok a pol.

Čo dokáže mama Od ovečky ku svetru

Názov Vášho obchodíka na www.codokazemama.sk. Čo vo svojom obchodíku ponúkate? 

Názov môjho obchodíka je Od ovečky ku svetru. Vyrábam veci vlnené, pradené aj tkané, aj veci bavlnené. Ponožky, čiapky, papučky, kapsy, koberce a skúšam aj svetre, ale to sa len učím.

Čo dokáže mama Od ovečky ku svetru

Ako ste sa dostali ku svojej tvorbe? 

Vždy ma lákali remeslá a na jednom tábore pre dospelých v skanzene v Zuberci som si vyskúšala kolovrátok aj krosná. Potom som začala hľadať vo svojom okolí ľudí, ktorí ešte remeslo ovládajú. Tkanie a snovanie som sa naučila od kamarátky Janky, pradenie som sa však učila sama podľa návodov na Youtube, bolo to 10 rokov dozadu, kedy to ešte nebolo také moderné a rozšírené. Skúšala som rôzne výrobky vyrobiť, ale najviac ma aj tak baví chodiť medzi ľudí, medzi deti a ukazovať, dávať do ruky vyskúšať a zapaľovať záujem o remeslá.

Čo dokáže mama Od ovečky ku svetru

Aký máte najväčší úspech v rámci Vašej tvorby? (výhra v súťaži, významný zákazník, výrobok, na ktorý ste hrdá)

Asi kurz tkania pred 8 rokmi a teraz kurzy pradenia v súčasnosti. Vážim si čas strávený s ľuďmi, s ktorými mám spoločnú tému. Ja osobne považujem za najväčší úspech, keď vidím, aké pokroky som spravila v tvorbe za tých 10 rokov.

Aký je Váš najväčší pracovný sen?

Rada by som po materskej zostala doma a prispievala do rodinného rozpočtu práve prácou s krosnami a kolovrátkom. Čiastočne sa mi tento sen plní, pradiem slovenskú vlnu pre Gubaňu, ktorá sa snaží zužitkovať vlnu zo slovenských ovečiek a dať jej aj moderný dizajn a využitie. Corona však mieša karty aj tu.

Čo dokáže mama Od ovečky ku svetru

Kedy tvoríte? Aký je Váš tip na úsporu času pri deťoch a domácnosti, aby ste mali čas tvoriť? 

Tvorím po obede, keď najmladšia spí a starším pustím rozprávku. A potom večer, keď sú už všetci v posteli, ale to som aj ja unavená. Zásadne upratujem, keď sú deti ešte hore a čas kedy spia mám vyhradený len pre seba, alebo na čas s manželom. Občas sa dá pracovať, keď sa pekne spolu hrajú, ale keďže sú všetci traja silné osobnosti, je to zriedka :).

Čo dokáže mama Od ovečky ku svetru

Aké je Vaše životné motto, ktorým sa riadite?

Nie je dôležité, čo práve robím, ale človek, s ktorým práve som. Ten čas sa nikdy nevráti.

Čo dokáže mama Od ovečky ku svetru

Čo by ste odkázali ďalším tvorivým maminkám v Čo dokáže mama

Želám vám, aby sa vám tvorenie nikdy nestalo otročinou, ale aby vám bolo vždy radosťou. Aby ste mali možnosť povedať áno sympatickému človeku a nemuseli často tvoriť pre človeka, ktorý nevie oceniť ručnú prácu a srdečnosť.

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (510)