Petra Maloštíková

Predstavíte sa nám?

Moje meno je Petra Maloštíková, žijem v Banskej Bystrici a som mamou 3 úžasných detí , ktorým sme dali mená Jurko, Ondrík a Dorotka. S rodinkou sa snažíme žiť bezodpadovo, čo sa premietlo aj do mojej tvorby.
Petra Maloštíková Mamička týždňa

Názov Vášho obchodíka na www.codokazemama.sk. Čo vo svojom obchodíku ponúkate? 

Po dlhom zvažovaní, ako pomenovať môj obchodík, sme s manželom vymysleli názov Zelený krok. Zelený ako príroda, ktorú sa snažíme chrániť a krok, ktorý symbolizuje cestu, na ktorú sa s nami ľudia môžu vydať, zakúpením našich výrobkov.
V mojom obchodíku nájdete dve kategórie vecí. Jednou sú kvalitné detské oblečenie a doplnky z certifikovaných materiálov (softshellové nohavice, legíny, čelenky, čiapky, mušelínové šatky) a druhou sú opätovne použiteľné doplnky ako odličovacie tampóny, kozmetické uteráčiky, vrecúška na chlebík, ktoré vznikajú aj zo zbytkov šitia detského oblečenia.
Moja dielnička je bezodpadová. Snažím sa využiť všetko, čo mi zostane. Odrezky látok, ktoré už neviem spracovať nevyhadzujem, ale ich posielam ďalšej šikovnej mamine, ktorá s nimi plní sedacie vaky.

Petra Maloštíková Mamička týždňa

Ako ste sa dostali ku svojej tvorbe? 

Tvorila som v rôznych formách už od detstva. V podstate celý svoj život tvorím. V útlom veku to začalo maľovaním a navliekaním korálok. Na strednej som vyrábala bižutériu a navrhovala šaty. Na vysokej škole pretrvávala tvorba bižutérie rôznymi technikami. Keď sa nám mal narodiť prvý synček, začala som sa zoznamovať so šijacím strojom a ušila mu prvé hračky. Prostrednému synovi som ušila kompletnú plienkovú výbavu a začala som sa učiť šiť oblečenie. Takže môžem povedať, že takou inšpiráciou k terajšej tvorbe mi boli moje detičky. Keď sme sa začali ešte viac zaujímať o ochranu prírodu, ktorá nám bola vždy veľmi blízka a začali sme žiť bezodpadovo, bola to tiež veľmi veľká inšpirácia pre moju tvorbu. Vždy mám krásny pocit z toho, že nám môžem niečo vyrobiť ja a nemusíme to kupovať 😊.

Petra Maloštíková Mamička týždňa

Aký máte najväčší úspech v rámci Vašej tvorby? (výhra v súťaži, významný zákazník, výrobok, na ktorý ste hrdá)

Ako najväčší úspech asi vnímam to, že som sa naučila šiť sama z rôznych časopisov, videí a telefonických rozhovorov s mojou maminou, ktorá má tiež kreatívnu dušu. A veľmi ma teší aj dôvera ľudí v mojom okolí. Kamošky sú zásobené softshellovými nohavicami, čiapkami a mušelínovými šatkami pre svoje deti a sú s nimi tak spokojné, že si ich dávajú u mňa šiť opätovne. To je naozaj úspech, uznanie ľudí, ktorí používajú moje produkty a sú s nimi spokojní.

Petra Maloštíková Mamička týždňa

Aký je Váš najväčší pracovný sen?

Najväčším snom je pre mňa mať dostatok objednávok, aby ma to, čo milujem, uživilo. A zároveň mať dostatok času na zrealizovanie všetkým nápadov, ktoré mám v hlave 😊.
 

Kedy tvoríte? Aký je Váš tip na úsporu času pri deťoch a domácnosti, aby ste mali čas tvoriť? 

Tvorím kedykoľvek, keď sa naskytne čas. Keď sú náhodou deti zahĺbené do hry a nemám nič iné na práci, tak šijem. Niektoré veci sa dajú aj s deťmi. Niekedy ich baví pozerať sa alebo ukladať špendlíky, ktoré už nepotrebujem. Dcérku si ešte brávam aj na seba na kolená a šijeme občas takto spolu. Ale väčšinou je to večer, keď deti zaspia, to asi pozná každá maminka.

Petra Maloštíková Mamička týždňa

Aké je Vaše životné motto, ktorým sa riadite?

Motto asi nemám žiadne, ale snažím sa žiť svoj život s vďačnosťou za všetko čo máme, lebo máme toho omnoho viac ako množstvo iných ľudí na svete. Keď si človek uvedomí, že pitná voda, rozmanité jedlo a strecha nad hlavou nie sú samozrejmosť, ale vzácnosť, žije sa mu jednoduchšie a s väčším úsmevom na tvári. A ešte by som rada spomenula toleranciu a rešpekt voči iným ľuďom. Mám pocit, že to v dnešnej dobe veľa ľuďom chýba.

Petra Maloštíková Mamička týždňa

Čo by ste odkázali ďalším tvorivým maminkám v Čo dokáže mama? 

Že sú super. Podľa mňa každá žena, matka je super, lebo zvláda každý deň množstvo výziev. Ak je k tomu ešte kreatívna a tvorí popri deťoch a domácnosti, tak to už je úplná super hrdinka. Držím všetkým kreatívnym ženám palce, aby sa im darilo robiť to čo majú rady, aby ich to napĺňalo a boli spokojné.

 

 

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (513)