Za jesennou únavou či nervozitou môže byť nedostatok „déčka“. Hľadáme najlepší vitamín D

Aj vy pociťujete v posledných dňoch vyššiu mieru únavy či nervozity? Práve v tomto období sa dokonca môžete stretávať aj s pojmom „jesenná depresia“. Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, prečo mnohí pociťujeme výrazné zmeny nálady a prejavy malátnosti práve v tento čas? Možno vám akosi intuitívne napadne, že za pochmúrnou náladou stojí počasie. V podstate máte pravdu a potvrdzuje to aj veda. Skutočný problém však tkvie v nedostatku vitamínu D, ktorý naše telo obvykle prijíma predovšetkým prostredníctvom slnečných lúčov, ktoré nám práve v období od októbra do apríla chýbajú. Teraz, keď už vieme v čom je problém, máme pred sebou poslednú úlohu. Potrebujeme už „len“ zistiť, aký je ten najlepší vitamín D.

 

Prečo je vitamín D tak dôležitý?

Nedostatok tohto vitamínu nemá na svedomí len únavu a nervozitu. Ďalšími prejavmi jeho nedostatku môžu byť oslabená imunita, vypadávanie vlasov a bolesti kĺbov, kostí a svalov. Pamätáte sa, keď boli vaše deti ešte malé? Práve vitamín D bol jediným vitamínom, ktorý nám lekári odporúčali pravidelne podávať deťom už od jedného týždňa, obvykle až do veku jedného roka. Okrem toho, že je vitamín D nevyhnutný pre správny vývoj a rast kostí, v našom tele pomáha aj pri absorbovaní vápnika a fosforu.Tak ako iné vitamíny, aj „déčko“ prijímame tiež prostredníctvom stravy. Najviac tohto vitamínu nám poskytne losos, olej z treščej pečene, tuniak, huby, sardinky či krevety.

Zrejme však sami uznáte, že tieto potraviny v našich zemepisných šírkach nepatria k tým najvyhľadávanejším, ktoré by sme mali na tanieri bežne. To je ďalší dôvod prečo trpí nedostatkom tohto vitamínu väčšina Slovákov.

 

Hľadáme najlepší vitamín D

Kapsule, tabletky, šumivé tabletky do vody či kvapky? Foriem užívania je skutočne mnoho. My sme sa rozhodli pozrieť na zaujímavú novinku na trhu vo forme filmu, ktorý sa za pár sekúnd rozpustí v ústach. Popularita tejto inovatívnej formy užívania vitamínu D3 2000 IU od IBSA rýchlo stúpa, a nás zaujímalo, v čom je iná a či sa práve v tomto prípade jedná o ten najlepší vitamín D. Prvou výhodou je, že vitamín D3 vo forme rýchlo rozpustného filmu s pomarančovou príchuťou nie je potrebné zapíjať vodou. Je teda vždy „po ruke“, pripravený na použitie, a zároveň je vhodnou alternatívou pre ľudí, ktorí majú problém s prehĺtaním tabliet alebo kapsúl. Ešte viac nás však zaujala jeho účinnosť.

Je rozpustný film účinnejší ako iné formy?

Každý rýchlo rozpustný film od IBSA obsahuje 2 000 IU, čo je presná dávka potrebná pre naše telo. Vitamín D vo forme rozpustného filmu vyrobený exkluzívnou technológiou IBSA Film Tec® zabezpečuje dokonalú vstrebateľnosť. Rozpustením v ústnej dutine sa vitamín D vstrebe do krvného obehu, čo je rýchlejší a efektívnejší spôsob ako pri tabletkovej či kapsulovej forme, kedy sa vitamín v žalúdku vstrebáva pomalšie a zároveň ho naše telo nedokáže vstrebať celý. Faktom je, že je vitamín D potrebný v každom veku, od narodenia až po starobu, a to rovnako u žien ako aj u mužov. Vitamín D pre ženy navyše plní dôležitú úlohu aj v období menopauzy, kedy môže byť znížená hladina estrogénu spojená s rizikom osteoporózy.

Pre akúkoľvek formu vitamínu D sa rozhodnete, vedzte, že jeho pravidelným užívaním môžete znížiť riziko mnohých ochorení, udržiavať svoje kosti silné a vďaka antioxidačným účinkom chrániť bunky pred poškodením. Ďalšie zaujímavé informácie o vitamíne D nájdete na stránke www.podporimunitu.sk

Komentáre