5 jednoduchých tipov na starostlivosť o ručne vyšívané oceľové šperky.

    Starostlivosť o šperky je dôležitá pre zachovanie ich krásy a kvality. Nech už sú vaše šperky z chirurgickej ocele, pozlátenej ocele alebo iných bižutérnych kovov, dodržiavanie správnej starostlivosti vám pomôže predĺžiť ich živostnosť. Zároveň vás bude tento šperk tešiť ešte dlhé roky.

 

Tu je niekoľko tipov na starostlivosť o vaše obľúbené šperky:

  1. Ukladajte ich správne. V čase, keď svoje šperky práve nenosíte, je veľmi dôležité kam alebo ako ste si ich odložili. V prvom rade ich ukladajte jednotlivo od seba. Je to dôležité preto, aby sa nestretávali a nepoškriabali sa navzájom. Odkladajte si ich do krabičky, misky alebo šperkovnice. Používanie šperkovnice zabráni tomu, aby na šperky sadal prach a zároveň ich chráni pred vonkajšou vlhkosťou. Obzvlášť ak neplánujete svoje šperky nosiť dlhšiu dobu a sú určené skôr na špeciálne udalosti, uchovávajte ich na tmavom a suchom mieste. Minimalizujete tak ich vystavenie slnečnému žiareniu a vlhkosti.
  2. Chráňte ich pred chemikáliami. Vyhnite sa kontaktu svojich šperkov s agresívnymi chemikáliami, ako sú parfémy, krémy, lak na vlasy, či čistiace prostriedky. Tieto látky môžu poškodiť povrch šperkov a znehodnotiť ich lesk. Platí, že šperky si obliekame ako posledné. Po prezlečení, úprave vlasov, či nanesení makeupu.
  3. Zložte si ich aj pri fyzickej aktivite, ako je cvičenie, záhradkárčenie alebo domáce práce, odložte si svoje šperky. Tým sa vyhnete ich poškodeniu alebo strate. Aj keď oceľ je vodeodolná, majte na pamäti, že vyšívané šperky obsahujú aj látkové časti a ich vyčistenie od hliny, potu, či tvrdej vody môže byť náročnejšie.
  4. Čistite ich pravidelne. Aj keď pri vyšívaných šperkoch je lepšie sa vode vyhýbať, ak už k znečisteniu dôjde, je potrebné šperky vyčistiť. Najvhodnejším spôsobom čistenia v domácich podmienkach je jemný mydlový roztok a mäkká kefka. Buďte obzvlášť opatrné pri čistení látkovej časti s výšivkou. Na čistenie výšivky je možné použiť jemný roztok mydla na pranie. Pozor si treba dávať aj na teplotu vody. Úplne postačí vlažná voda, ako pri jemných tkaninách. Ja používam na čistenie vyradenú zubnú kefku s jemnými štetinkami. Ale pozor na pozostatky zubnej pasty. Odporúčam starú zubnú kefku najskôr preliať vriacou vodou. Po vyčistení kovové časti dôkladne osušte a látkovú časť nechajte voľne vysušiť. Vyvarujte sa priamemu slnečnému žiareniu, fénovaniu alebo vysokým teplotám.
  5. Občas si šperky skontrolujte. Prezrite si svoje šperky pred tým, než si ich zoberiete na seba. Prezrite si najmä spoje, zatváranie alebo lepené časti, aby ste sa uistili, že je všetko upevnené a funkčné. Určite by ste boli neradi, keby ste svoj šperk alebo jeho časť niekde stratili.

      Vaše šperky boli vyrobené srdcom, preto im venujte svoju lásku a starostlivosť. Noste ich s opatrnosťou a chráňte ich pred tvrdými povrchmi a nárazmi. Pamätajte, že správna starostlivosť o šperky, je nevyhnutná pre zachovanie ich krásy a kvality. Dodržiavajte tieto jednoduché tipy a vaše obľúbené šperky budú vyzerať stále ako nové. Starostlivosť o šperky je investíciou do ich dlhšej životnosti a pravidelná údržba vám pomôže si ich užiť ešte po celé roky.

eLKa

Komentáre

eLKa šperky

Srdečne vás vítam. S láskou a citom vytváram kvetinové šperky. Ručne ich vyšívam a vkladám do chirurgickej ocele. Na materskej som sa znova vrátila k tomu, čo ma bavilo v detstve-vyšívanie kvetinových motívov. Tvorím podľa toho ako moja dcérka dovolí.

Všetky články (1)