Aj o tomto sú Vianoce! Daniela darovala krv: Kto sa pridá?

"Aj o tomto sú u mňa Vianoce. Poďakovať životu za to, že som tu a mám možnosť pomôcť niekomu možno zachrániť život. Hoci i tou kvapkou krvi," hovorí Daniela Rau, ktorá darovala svoju životodarnú tekutinu približne už dvadsaťkrát.

A prečo práve na Vianoce? „Vnímam to ako takú tradíciu sama voči sebe. Keď som sedela na odbere krvi pred troma rokmi, dozvedela som sa smutnú správu, že sa mi zabila v aute kamarátka, moja rovesníčka. Bolo to silné memento, sedela som v čakárni, išla som darovať krv. Vtedy som si povedala, že na Vianoce budem chodiť pravidelne.“

Okrem vianočného odberu chodí darovať krv približne každé štyri mesiace. Áno, aj to sa dá. Veľa ľudí má podľa jej slov zbytočné obavy a predsudky. „Niekomu raz dávno možno povedali, že má málo železa a odvtedy už 20 rokov z tohto dôvodu nechodí darovať krv. Aj mne sa to stalo, no nevzdala som to, doplnila som si železo a keď som mala už výsledky v poriadku, opäť som išla,“ prezrádza Danka. Ani strach podľa nej nie je dostatočnou výhovorkou. „V podstate o nič nejde – sú tam vždy profesionáli a je to len o svojom zamyslení sa a vďačnosti za život, ktorý je nám daný. Moje heslo je: „Správaj sa tak, ako by si chcela, aby sa iní správali k tebe.“ A tak si hovorím, že keby som ja raz potrebovala krv, verím, že sa darcovia nájdu,“ hovorí Daniela.

Zaspomínala na svoj prvý odber. „Prvýkrát ma vzal na odber krvi môj spolužiak Andrej, keď som mala 18 rokov. Pamätám si, že som sa toho obávala. Nevedela som, čo mám očakávať. No odvtedy viem, že ak môžem, tak darovať idem. Netreba sa toho báť, lebo ak budete mať horšie výsledky, darovať vás nepustia. Ak sa stane čokoľvek, je tam vždy milý personál. Je to len o svojom vnútornom rozhodnutí ísť pomôcť, hovorí Daniela a dodáva: „Dnes som pri odbere stretla milého starého pána, ktorý bol darovať poslednýkrát. Viac ho kvôli veku už nepustia. Jeho 80 darovaní krvi pomohlo určite mnohým ľuďom. A na začiatku bolo len: prekonať sa a ísť darovať.“

Ak si niekto pomyslí, že fotku z odberu vyvesila na sociálnu sieť Daniela preto, aby ju ľudia obdivovali, je na omyle. Práve naopak. „Ak táto fotka inšpiruje čo i len jediného človeka, ktorým možno práve on zachráni život, tak tá fotka mala význam,“ uzatvára Daniela.

Kto sa teda pridá? 😊

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (509)