„Ak máte možnosť tvoriť, tak to robte.“ odkaz od mamičky Zuzky

Náš projektík pre šikuľky mamuľky sa už rozbieha aj v Českej republike. Moja parťáčka Lucka Vlachopulosová urobila svoj prvý rozhovor pre môj blog. Spoločne vám chceme predstaviť maminu, ktorá nepozná, čo je to nuda a popri svojej dvojročnej dcérke Miške si vytvorila prekrásny koníček. Kreslí zmysluplné omaľovávanky určené dospelým ženám (1. séria) a ich dcéram (2.séria), ktoré sa za krátku dobu dostali aj za hranice Slovenska. Zuzka žiari pokorou a milotou a o jej inšpiratívnom živote si môžete prečítať v tomto rohovore.

Milá Zuzka, mohla by ses nám představit?

Volám sa Zuzana  Straňanková. Žijem a tvorím v Bratislave, pochádzam z Dunajskej Stredy. Som maminou dcérky Mišky, manželkou a priateľkou svojmu mužovi. Po ukončení Stavebnej fakulty STU som pracovala ako projektantka, ale stále som hľadala, čo by ma skutočne napĺňalo a rozsvietilo. Počas materskej dovolenky som sa vrátila k tvoreniu – maľovaniu a kresleniu. S potešením som zistila, že moje obrázky robia radosť, rozžiaria a pravdivo ukazujú rozpoloženie duše.

zuzka1Kreslíš krásné omalovánky. Mohla bys nás seznámit se svojí tvorbou trochu blíž? Věnuješ se omalovánkám pro děti i pro dospělé?

Ďakujem za pochvalu. Každá jedna spätná väzba ma posúva ďalej a dodáva mi chuť tvoriť.  Nie je vôbec náhoda, že moja prvá omaľovánka vznikla pre ženy. Všetky moje premeny v živote sa stále točili okolo ženstva a hľadania samej seba v tejto krásnej úlohe. Moje vnútorné obrazy sa pýtali na papier, tak som sa doslovne nechala unášať a vznikli rôzne podoby žien, milencov, detských škriatkov, domčekov, stromov, kvetov.  Téma lásky k sebe, k partnerovi, deťom je pre mňa silná. Prelína sa s prírodou a harmonickým životom. Zatiaľ ma nesmierne napĺňa kreslenie omaľovánok. Prvá sa volá Ženská duša. Každá stránka zobrazuje časť ženskej duše, ktorá patrí k nej a nemôže bez nej dlhodobo existovať. 7 obrázkov má svoj skutočný príbeh a básne k nim slúžia ako kompas. Druhá v poradí je viac detská, aby si mohli vyfarbovanie užiť mamy a ich dcéry spolu.

To je nádherné! Znamená to, že píšeš i básně, nebo básně k obrázkům píše někdo jiný? Jelikož mám synka, zajímá mě přirozeně, zda máš omalovánky i pro maminky a jejich synky:-)

Básne som napísala ja, nakoľko som cítila, že obrázok sa potrebuje trošku predstaviť a priblížiť k žene. Mala som aj trošku obavu ako budú vnímané, ale odozvy sú pozitívne. J Druhú detskú sadu pre mamy a synov mám už v hlave. Čakám na nejakú silnejšiu inšpiráciu, kedže syna nemáme a čerpám hlavne zo svojho života.

Jak dlouho se věnuješ kreslení omalovánek? Kdy a jak vznikla myšlenka tvořit omalovánky?

Približne pred rokom som začala kresliť prvú stránku. Vznikla veľmi spontánne. Počas rozhovorov s kamarátkou Andrejkou (zakladateľka projektu Čo dokáže mama) mi prišla krásna myšlienka ako dopriať radosť z tvorenia aj ženám, ktoré majú pocit, že im to jednoducho nejde, ale chceli by maľovať. Je to krásna terapia farbami. Andrejka ma podporovala v mojom napredovaní a aj vďaka ostatným maminám v skupine som rýchlo našla svoje stratené sebavedomie. Chcela som pomôcť aj ostatným, podobne tápajúcim ženám-mamám, aby znovu našli svoju vnútornú silu. Pri vyfarbovaní sa môžu uvoľniť, venovať sa sebe a naladiť sa na svoju intuíciu. Ak sú dostatočne otvorené zmene, dokážu si preliečiť mnohé emócie a nájsť odpovede vo svojom živote.

zuzka2

Jak dlouho se věnuješ kreslení? Kreslila jsi už jako malá, nebo ses dostala ke kreslení až později?

Tvorím svet plný farieb pre deti aj dospelých už odmalička. Rada som pozorovala prírodu, kvety, chrobáčiky, mačky, ľudí a kreslila všetko okolo seba na papier. Mám za sebou Základnú umeleckú školu, ale ďalej som už tento smer na vysokej škole nerozvíjala. Ak nepočítam kreslenie rodinných domov, budov a mostov na počítači,  tak som naozaj spala a nemaľovala 🙂

Co ráda děláš kromě tvorby vlastních omalovánek?

Príroda je pre mňa inšpiráciou aj dobíjačom energie. Pozorovať ju a byť niekde pod stromami je skutočná pohoda. To ma priviedlo aj k foteniu . Ak sa dá, robievam šperky, náušnice či drobné darčeky.

A aby som nezabudla píšem blog a snažím sa inšpirovať žienky na mojej fb stránke Art by Zuna k plnohodnotnejšiemu životu.

Můžeš nám prozradit, jaké techniky při kreslení používáš?

Môžem a aj prezradím. Všetky svoje nápady či postrehy si škicujem ceruzkou. Následne kreslím k danej téme, chodím s otvorenými očami a srdcom, hľadám vhodné tvary, fotky. Tento proces dozrievania je najdlhší.  A potom už len ťahám tušom či fixkou. Posledné dni som napríklad robila akvarelové obrázky, skúsila som aj pastel či olejové farby. Je to stále hra s farbami. A tak sa mi to páči.

Zajímala by mě taková soukromá otázka: kolik hodin denně ti zbývá na spánek? Předpokládám, že kreslení vyžaduje čas a klid, a toho se nám dostává nejvíc, když naše děti spí:-)

Snažím sa spať, čo najviac samozrejme. Priemer je cca 7 hodín. Niekedy viac, niekedy menej. Je dôležité si plánovať, takže termíny na dokončenie mám vždy s rezervou. Moja dcérka je zdravé a neposedné dieťa. Takže robievam hlavne po večeroch alebo cez jej obedňajší spánok. Zisťujem však, že mi to už nestačí. Deň má stále len 24 hodín a ja kopec nápadov 🙂

Kde můžeme tvoje omalovánky najít? Vydala jsi už omalovánky knižně?

Ponúkam ich zatiaľ na svojej facebookovej stránke Art by Zuna, príležitostne na Mamatrhoch na Slovensku, alebo na stretnutiach  pre ženy – konferencie, semináre alebo ženských kruhoch.

zuzka3

Nad knižnou formou neuvažujem, lebo práve v tom je krása mojich omaľovánok, že si ich môžu ľudia po vyfarbení zarámovať a vnímať ich odkaz ešte dlhý čas. Ponechám ich ako voľné listy.

Jaký je tvůj sen? Čeho bys chtěla dosáhnout?

Svetový mier 🙂 Snov mám veľa, ale takých, čo ma držia fakt za srdce, je zopár. Pevne verím, že budem aj naďalej maľovať a kresliť, a pripojí sa ku mne, čo najviac ľudí, aby sme spolu zveľadili svoje životy, preliečili cez tvorenie svoje duše a vyfarbili svet pre všetkých. Som neustále v pohybe, mením svoje vnímanie a načúvanie, učím sa z každej situácie, ktorá ma stretne. Chcela by som byť hlavne spokojná a šťastná, vnímavá žena a vďačná každý deň aj za drobnosti, ktoré ku mne prídu.

Milá Zuzka, jsi členkou slovenské skupiny Čo dokáže mama. Co bys vzkázala českým maminkám, které se také snaží tvořit při dětech?

V skupine Čo dokáže mama som od začiatku, sledovala som ako z komorného počtu 200 mamín narástla skupina na pomaly už 6000 členiek.  Práve tu som našla svoje prvé zákazníčky a podporovateľky. Nik Vás lepšie nepochopí ako maminy, ktoré chcú byť popri deťoch samé sebou. Iba šťastná a zdravá žena je schopná zvládať tak dôležitú úlohu, akou je materstvo. Ak máte možnosť tvoriť, tak to robte. Je to dar, ktorým dokážete spraviť radosť sebe aj druhým súčasne. Začiatky nie sú jednoduché, ale treba vytrvať. Prvé kresby som robila na posteli pri dcérke s čelovkou na hlave. Inak sa nedalo, lebo ma potrebovala  mať pri sebe. Ale tá radosť ráno, keď som zbadala, čo som dokázala, bola neopísateľná. A hneď sa to prejavilo aj v mojom správaní k dcérke, manželovi a okoliu. Držím palce a budem sa tešiť, keď sa stretneme osobne kľudne aj na československom Mamatrhu.

Moc ti děkuji za rozhovor 🙂

Rozhovor so Zuzkou robila maminka Lucka, ktorej skvelé aktivitky popri malom Kubíkovi nájdete na jej blogu. http://lucievlachopulosova.cz/

Komentáre

Čo dokáže mama

Celoslovenský projekt, ktorý združuje slovenské mamičky a podporuje ich v sebarealizácii. Veríme, že každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví. Na stránke www.codokazemama.sk nájdete tisícky online obchodíkov tvorivých mamičiek, ktoré u nás predávajú svoju handmade tvorbu, kreatívne služby, knihy či materiál na tvorenie. Pridajte sa k nám!

Všetky články (509)